KremRule: Co se stalo za uplynulý rok s českými majetky v ruských rukou

Minul rok od vydání naší databáze českých majetků sankcionovaných ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků putinovského režimu s názvem KremRule. Velká část figurantů z této databáze se pokusila svá aktiva převést na příbuzné nebo je odprodat dřív, než je zmrazí český Finanční analytický úřad. To není nic nového – nastrčené majitele firem a nemovitostí používají sankcionované entity běžně.

Dárcovské smlouvy, nepravé pohledávky, nastrčení majitelé, bleskový odprodej. Redakce investigace.cz již v minulosti identifikovala několik strategií, jež české firmy s ruskými kořeny používají k zastření vlastnictví majetků potenciálně ohrožených sankcemi. Pro postavy z databáze KremRule, kterou jsme vypracovali loni po uvalení sankcí na kremelské oligarchy a Putinovy blízké spolupracovníky, to platí několikanásobně. Většina z těch, co své české majetky nestihli úkryt už před začátkem války, se o to pokusila hned po jejím vypuknutí.

Dárek pro dceru

Sergej a Taťjana Vellerovi na návštěvě dcery a vnuka v Praze. Zdroj: Vkontakte

K náhlé majetkové změně došlo v průběhu roku i u rodiny ruského poslance za Jednotné Rusko Alexeje Vellera. Poslancův starší bratr Sergej Veller, bývalý člen městského zastupitelstva v Murmansku a blízký spolupracovník Alexeje, vlastnil v Praze spolu se svou manželkou Taťjanou tříčtvrtinový podíl v žižkovském bytě o rozloze 164 metrů čtverečních. Zbytek patřil jejich dceři Darii Dobrjakově (původně Isakově). Byt si pořídili v roce 2013, tedy v době, kdy Alexej Veller obsadil funkci starosty Murmansku a své podnikání přepsal na bratra.

V půlce října 2022, tedy půl roku po začátku ruské agrese vůči Ukrajině, manželé Vellerovi darovali své dceři zbylý tříčtvrtinový podíl ze svého pražského bytu. Byt na Žižkově a další byt v Braníku tak nově zcela patří Darii Dobrjakově. Dle informací uvedených v profilu na LinkedInu bydlí Dobrjakova v Praze od roku 2010 a dnes pracuje jako účetní ve společnosti Huawei. Vystudovala Elektrotechnickou fakultu ČVUT a Vysokou školu finanční a správní. Její manžel Dmitrij Dobrjakov, jenž tchána a tchyni u darování bytu zastoupil na základě jejich plné moci, je technologickým konzultantem v pražské pobočce společnosti Accenture. Redakce se pokusila dvojici kontaktovat, ovšem neúspěšně.

Taťjana Veller spolu s dcerou Darií, novou majitelkou bytu na Žižkově Zdroj: Vkontakte

Starší generace rodiny Vellerovy dlouhodobě zastává provládní postoj v otázce ruské invaze do Ukrajiny. Pouhý měsíc po začátku války v Ukrajině napsala Taťjana Veller příspěvek na VKontakte věnovaný ruské okupaci, v němž označila celou řadu ukrajinských měst za ruská. „Charkov, Sumy, Poltava, Dněpropetrovsk, Luhansk, Doněck, Mykolajiv, Oděsa, Černihiv, Sevastopol, Mariupol, Kryvyj Rih, Záporoží, Krivograd. Jak s nimi souvisí Ukrajina? Jsou to ruská města,“ stojí v příspěvku. Později jej přesdílela na proruské stránky, které v Berlíně zorganizovaly kolonu aut na podporu Ruska. Taťjana spolu s manželem momentálně bydlí v Petrohradě kousek od Peterhofu na pobřeží Finského zálivu.

Samotný poslanec Alexej Veller je stále aktivní na ruské politické scéně a často se účastní televizních debat na státních kanálech, kde podporuje ruskou zahraniční politiku a kritizuje NATO. Užívat si dovolenou na Západě ale oběma manželům nevadí. Pouhé čtyři dny před začátkem rozsáhlého ruského útoku na Ukrajinu zveřejnila Taťjana Veller na své stránce na sociální síti VKontakte fotografie ze své evropské dovolené.

„Jsem Váš Putin“

Vladimir Ujba pořád zastává pozici guvernéra ruské republiky Komi, ačkoli podle ruského serveru Versija patří mezi nejvíce kritizované guvernéry současnosti. K tomu přispívá i jeho arogantní vystupování vůči veřejnosti. Například na stížnosti obyvatel vesnice, kde došlo k úniku ropy do řeky, Ujba prohlásil: „Nepotřebujete žádného Putina. Jsem Váš Putin.“ Politik aktivně podporuje válku v Ukrajině a často cestuje na okupovaná území. Republika Komi dokonce „převzala patronát“ nad luhanským městem Roveňky a podle úřadů pracuje na jeho obnově. Toto prohlášení vyvolává pobouření mezi obyvateli republiky, kteří začali na sociálních sítích sdílet fotografie místních zničených silnic a dlouhodobě neopravených nemocnic a škol.

Redakce již informovala, že česká firma Starodávné tradice, která patřila Ujbově manželce Galině Kazakově, skončila v roce 2021 v insolvenci. Insolvenční návrh podala bývalá majitelka firmy Karlovarská účetní Barbora Polanská, od níž si Starodávné tradice v minulosti půjčily 50 milionů korun. Celková výše pohledávky, jež byla kryta majetkem firmy, činila přes 133 milionů korun. Mezi věřitele se následně přihlásily Galina Kazakova, její ruská obchodní partnerka Světlana Bijatova a kyperská společnost Alloka Capital Group Limited, jejímž jednatelem je někdejší jednatel Starodávných tradic Volodomyr Alurdos. Úhrnná částka tří údajných závazků, jež měly vzniknout v roce 2013, činila 270 milionů korun. Jednalo se tak o skupinu věřitelů s potenciálně největšími hlasovacími právy v rámci insolvenčního řízení.

Ujba během setkání s voliči: „Jste náš Putin? – Samozřejmě, já jsem váš Putin. Kdo jiný?“ Zdroj: Youtube

Insolvenční správce však koncem minulého roku vyvrátil pravost těchto pohledávek a soud mu dal za pravdu. Důvodem byl nedostatek důkazů potvrzujících vznik těchto závazků. Insolvenční správce rovněž upozornil na spojení těchto věřitelů s původními vlastníky firmy. Ve stejnou dobu se dostala do insolvence i mezinárodní škola Carlsbad International School, která sídlila na pozemku vlastněném Starodávnými tradicemi. 

Důchodkyně v čele evropské investiční společnosti

Česká investiční společnost European Investment Holding se sídlem v pražské Ječné ulici patřila až do června minulého roku sankcionovanému veřejnému činiteli a rektorovi ruské univerzity v Zelenogradu Vladimiru Bespalovovi. Těsně po začátku války Bespalov podepsal prohlášení podporující invazi do Ukrajiny. Evropská unie i Spojené státy ho poté zařadily na sankční seznam.

Vzápětí, v červnu téhož roku, se novou majitelkou české investiční společnosti stala Lidija Kalašnikova, téměř osmdesátiletá důchodkyně z Luhanské oblasti. Společnost se podle informací uvedených na jejím webu věnuje investování do nemovitostí a výroby. Investovala například do sériové výroby luxusních motorových jachet s cenou dva miliony eur (48 milionů korun) za plavidlo.

Vila, která je registrována na českou firmu European Investment Holding. Zdroj: idealista.com

Redakce investigace.cz navíc zjistila, že v roce 2017 firma zakoupila luxusní vilu na španělském pobřeží u Středozemního moře za cenu 1,7 milionů eur (zhruba 41 milionů korun). Nyní je vila na prodej za necelých 12 milionů eur, což představuje zhruba 287 milionů korun. Bespalovovi a jeho rodině patří i další španělská nemovitost, opět luxusní vila, kterou rodina nabízí k pronájmu za tisíc eur za noc (24 tisíc korun).

Nemovitostní exodus

Mediálně sledovaný developerský projekt Oaks Prague, jenž byl spojen s dvojicí ruských sankcionovaných oligarchů Alexandrem Abramovem a Alexandrem Frolovem, má nové majitele. Většinový podíl získala v září roku 2022 investiční skupina Kaprain miliardáře Karla Pražáka. Z českého obchodního rejstříku také vyplývá, že Abramov dodnes vlastní poloviční podíl chátrající secesní vily Margareta v Karlových Varech, pořízený v roce 2019. Na jaře letošního roku ČT informovala, že vila je na prodej a její současná cena je podle reportérů ČT sto milionů korun.

Vila Margareta Zdroj: Wikimedia, Lubor Ferenc

Další ruský podnikatel, v ruském kriminálním světě známý pod přezdívkou Robson, Ruben Tatuljan opustil českou společnost Dastyno Commerce. Novým jednatelem se v červenci roku 2022 stal Arman Mkrtchyan a v září byla firma zařazena do likvidace. Ruská média přitom spekulují, že Tatuljan opustil Rusko a je na útěku.

V únoru tohoto roku se změnila i jména majitelů české rodinné firmy Contract Services. Namísto Jekatěriny Demidovy, dcery ruského poslance Vladimira Resina, a jejího zetě Vitalyho Demidova, je jediným vlastníkem 13 bytů, zapsaných na firmu, Resinův vnuk Vladimir Demidov, trvale žijící v Tel-Avivu. Dva z těchto bytů byly zakoupeny po začátku války v Ukrajině.

Za zmínku stojí i změna v majetkových vztazích v české filiálce rakouské stavební společnosti Strabag. Dne 8. dubna 2022 byl podnikatel Oleg Děripaska zařazen na sankční seznam EU a v důsledku toho byly zmrazeny veškeré finanční prostředky a hospodářské zdroje, jež Děripaska vlastní, včetně jeho podílu ve Strabagu.

„To v praxi mimo jiné znamená, že nemůže vykonávat žádná hlasovací práva ani mu nemohou být vypláceny dividendy. V důsledku zmrazení akcionářských práv vyplývajícího ze sankčních režimů EU nelze považovat Olega Děripasku za koncového vlastníka ve smyslu rakouského zákona o evidenci skutečných majitelů a byl tedy proveden jeho výmaz z příslušného rakouského registru,“ uvádí firma na svých stránkách. Podle firmy jde o potvrzení toho, že Oleg Děripaska neměl a nemá na koncern žádný vliv a z akcionářského podílu mu v důsledku výše uvedených kroků neplynou žádné finanční prostředky. Z evidence skutečných majitelů byl Oleg Děripaska ze stejného důvodu vymazán i u všech koncernových firem, které působí na území České republiky.

Co se naopak nezměnilo

Z ruského ministra školství Sergeje Kravcova se na plný úvazek stal ministr propagandy. Během uplynulého roku odvedl velký kus práce – pod jeho vedením vznikly nové ruské učebnice dějepisu, kde je představena prokremelská verze současné historie, byl také zaveden nový školní předmět věnovaný ruskému vlastenectví a ruskému světu. Ministrovým rodičům Alle Kravcově a Sergeji Braunovi stále patří několik karlovarských bytů. Samotný Kravcov vztah k těmto nemovitostem popřel.

Ani ohledně českých majetků Sergeje Katyrina, prezidenta ruské Obchodní a průmyslové komory, se nic nezměnilo. Jeho české firmě Gejzír real, s. r. o., stále patří parcely v takzvané ruské vesničce v Karlových Varech.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní grafiky: Lenka Matoušková