Vladimir Resin je ruský poslanec, bývalý primátor Moskvy a Putinův věrný spojenec.

Opoziční média ho nazývají „legendou moskevské korupce“, provládní novináři zase oporou strany Jednotné Rusko, přesněji řečeno vládní strany, kterou veřejně podporuje prezident Vladimir Putin.

Resin se svými netransparentními majetkovými poměry dostal do povědomí veřejnosti už v roce 2009. Ruský list Vedomosti tehdy zveřejnil seznam vysoce postavených ruských politiků se slabostí pro drahé hodinky. Ty nejdražší, DeWitt La Pressy Grande Complication, nosil na ruce právě Resin. Jejich cena tenkrát překročila milion švýcarských franků, v přepočtu více než 17 milionů korun. Resin přitom od 80. let pracoval pouze ve státních službách, kde se měsíční platy průměrných úředníků pohybují kolem 51 tisíci rublů, což je v přepočtu 20 tisíc korun.

Jeho rodina v Praze vlastní 13 bytů, které jsou psány na firmu Contract Services s.r.o., v níž jako jednatel vystupuje Resinův vnuk Vladimir Demidov. Ten trvale žije v Izraeli. Jako společníci jsou v rejstříku zapsáni i Vladimirovi rodiče, Resinova dcera Jekatěrina Demidova a zeť Vitaly Demidov. Dcera si firmu v České republice zaregistrovala už v roce 1999, sídlo má v pražských Vršovicích, kde má Demidova také nahlášený pobyt. Když byt v roce 2005 kupovali, zaplatili za něj skoro 16 milionů korun. Nákup posledních dvou bytů se podle zjištění České televize přitom odehrál až v polovině letošního března neboli necelý měsíc poté, co začala ruská invaze do Ukrajiny.

Aktualizace 11.9.2023

V únoru roku 2023 se změnila i jména majitelů české rodinné firmy Contract Services. Namísto Jekatěriny Demidovy, dcery ruského poslance Vladimira Resina, a jejího zetě Vitalyho Demidova, je jediným vlastníkem 13 bytů, zapsaných na firmu, Resinův vnuk Vladimir Demidov, trvale žijící v Tel-Avivu. 

Aktuální informace o zařazení osoby na mezinárodní sankční seznamy a do databází politicky exponovaných osob najdete zde.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: duma.gov.ru

Medailonek vznikl v rámci projektu KremRule, jehož cílem je zpřehlednit a katalogizovat majetky ruských oligarchů a klíčových spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina v Česku. Jde o lidi, kteří z velké části drží Putina při moci, slouží jako prostředníci pro jeho soukromé investice nebo drží strategické pozice v silových složkách a tajných službách. Pokud se chcete podílet na dalším mapování majetku ruských oligarchů v Čechách, podpořte nás. Jakákoliv částka nám velmi pomůže. Děkujeme.