Home O nás

O nás

investigace.cz je web, který přináší původní investigativní kauzy o přeshraničním organizovaném zločinu a jeho dopadech na Českou a Slovenskou republiku. Web provozuje České centrum pro investigativní žurnalistiku, nestátní nezisková organizace založená v roce 2013 skupinou novinářů.

Jako jediní v České republice jsme součástí mezinárodních sítí investigativních novinářů Organized Crime and Corruption Reporting Project a International Consortium of Investigative Journalists.

Díky zapojení v těchto mezinárodních organizacích přinášíme do našeho prostoru zásadní investigativní kauzy jako například Panama Papers, FinCEN Files, Ázerbájdžánský či Ruský laundromat.

Chceme veřejnosti poskytovat chybějící informace o vlivu finanční kriminality na politiku a ekonomiku, aby na jejich základě mohla činit odpovědná rozhodnutí. Chceme, aby naše kauzy byly dostupné každému, proto náš obsah není zpoplatněný.

Upřednostňujeme novinářskou spolupráci před exkluzivitou. Preferujeme kvalitní žurnalistiku před tou rychlou.

tým investigace

Mezinárodní novinářské ceny investigace.cz

2022

2021

2020

2020

Allardovu cenu (Allard Prize For International Integrity) získala Pavla Holcová za výjimečnou odvahu při ochraně lidských práv, prosazování právního státu a za boj proti korupci.

Daphne Caruana Galizia Prize for Journalism – ocenění za Projekt Pegasus, na kterém jsme spolupracovali pod taktovkou Forbidden Stories.

Ocenění 2020 WJP Anthony Lewis Prize za článek Svět podle Kočnera, který zmapoval působení kontroverzního slovenského podnikatele v čase.

Ocenění IJ4EU za dvě naše kauzy, na kterých jsme spolupracovali spolu s OCCRP. Ruská pračka značky Troika a Továrna na podvody.

2018, 2017, 2013

2017

2017

2015

Pulitzerovu cenu získala investigace.cz společně s International Consorcium of Investigative Journalists za kauzu Panama Papers.

Srbská cena za investigativní žurnalistiku společně s kolegy z Organised Crime and Corruption Reporting Project a Balkan Investigative Reporting Network za práci na kauze Blízkovýchodní bomba kšeft.

České a Slovenské Novinářské ceny investigace.cz:

2022

Novinářská cena (CZ) v kategorii Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse

V rámci české Novinářské ceny 2022 získali Nikola Klepáčková a Lukáš Nechvátal Novinářskou cenu za epizodu podcastu Odposlech: Neděkuj, pamatuj

2021

Novinářská cena (CZ) v kategorii Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse

V rámci české Novinářské ceny 2021 získali Lukáš Nechvátal a Nikola Klepáčková Novinářskou cenu v kategorii Nejlepší rozhovor, beseda nebo diskuse za 36. díl podcastu Odposlech Roman Anin: Opoziční média v Rusku budou do roka umlčena.

2021

Novinářská cena (SK) v kategorii Investigatívny a analytický príspevok

Ocenění v rámci slovenské Novinářské ceny 2021 získala Pavla Holcová, ICJK a Peter Sabo za odhalení a popis slovensko-čínské pračky na peníze.

2020

Novinářská cena (SK) v kategorii Investigatívny a analytický príspevok

V rámci slovenské Novinářské ceny 2020 získala investigace.cz spolu s ICJK, Denník SME, Aktuality.sk a Nadácia Zastavme korupciu za Bödörov svet – finačná schéma schránkových firiem Norberta Bödöra.

2020

Novinářská cena (SK) v kategorii Cena za inovatívnu online žurnalistiku

Novinářskou cenu v kategorii „Cena za inovatívnu online žurnalistiku“ získaly Pavla Holcová, Eva Kubániová spolu s Laurou Kellöovou z Aktuality.sk za Kuciak a Kočner: Články, vražda, rozsudek.

 

2020

Novinářská cena (SK) – Cena Asociácie tlačených a digitálnych médií

Za kauzu Kuciak a Kočner: Články, vražda, rozsudek získaly Pavla Holcová, Eva Kubániová spolu s Laurou Kellöovou z Aktuality.sk také speciální cenu Asociácie tlačených a digitálných médií.

2019

Novinářská cena (SK) – cena Fondu investigatívnej žurnalistiky

Spolu s OCCRP obdržela redakce investigace.cz zvláštní cenu Fondu investigatívnej žurnalistiky v rámci slovenské Novinářské ceny za zřízení a provoz Kočnerovy knižnice.

2018

Novinářská cena – Česko-slovenská cena veřejnosti

Česko-slovenská cena veřejnosti – zvláštní cenu získala investigace.cz společně s IRPI a OCCRP za sérii článků o působení italské mafie ‚Ndrangheta na Slovensku.