Home Dejte nám tip

Dejte nám tip

Máte tip na kauzu pro naši redakci? Nabízíme několik možností bezpečné a důvěrné komunikace s námi. Podle povahy vašeho tipu a množství dat si proto vyberte ten nejlepší způsob pro vaši kauzu.

Jaký je „správný“ tip pro naši redakci?

Konkrétní – Dobrý tip je založen na konkrétních situacích a lidech. Nestačí nám informace, že se například „na úřadě vlády děje něco špatného“, potřebujeme ideálně informaci kdo a co konkrétně dělá.  

Tematicky vhodný – Naše redakce se soustředí především na celostátní a přeshraniční kauzy týkající se organizovaného zločinu, praní peněz, korupce, mafie a podobným tématům. Regionální či lokální tipy, prosím, směřujte na jinou redakci.

Něčím podložený – Bohužel nestačí jen domněnky. Pomohou nám veškeré důkazy, které k tipu máte – dokumenty, fotky, videa, cokoliv, co potvrdí pravdivost vašeho tipu. Důkazy budeme chránit podle zákona a zůstanou jen mezi vámi a naší redakcí. 

Jak nám tip předat

E-mail 

E-mail je nešifrovaný způsob komunikace, který zanechává stopy o odesílateli. Tento způsob volte ideálně v případě, kdy vám nevadí prozradit nám svou identitu, či kdy by vám i po případném odhalení vaší identity nehrozil žádný právní postih. Redakční emailová adresa, na kterou můžete posílat tipy, je info@investigace.cz, pokud chcete kontaktovat konkrétní redaktory, kontakty na ně najdete v sekci Náš tým.

Pokud zvolíte cestu e-mailu a i přesto byste si přáli, aby vaše identita zůstala utajena, doporučujeme dodržovat následující bezpečnostní opatření:

Nepoužívejte svou soukromou nebo pracovní schránku. Raději si založte úplně novou, náhodnou, která nebude zahrnovat vaše jméno či příjmení. Emailovou komunikaci z této schránky šifrujte pomocí nástroje Mailvelope. Vaše emailové tipy šifrované pomocí nástroje Mailvelope adresujte na posletetip@investigace.cz

Počítačové sítě ve firmách jsou obvykle monitorovány, proto nám pište raději z veřejné wifi v restauraci či kavárně.

Jak zacházíme se zdroji a s jejich tipy?

Ochrana našich zdrojů a tipů od nich je pro nás maximální prioritou. Pokud se bojíte o svou bezpečnost a chcete si zachovat anonymitu, předejte nám váš tip zašifrovaně (návod výše). Pokud s námi chcete navázat bezpečný kontakt, zanechte nám u svého tipu také telefon, stáhněte si šifrovanou aplikaci Signal a my vás kontaktujeme skrze ni. S daty a informacemi od vás pracujeme na zaheslovaných počítačích a informace ukládáme výhradně na šifrované disky.