#zesvěta: Praní špinavých peněz

„Peníze jsou krásná věc, ale odsaď pocaď,“ prohlásil v roce 1995 František Mrázek, jedna z významných postav českého podsvětí, jehož život sloužil jako předloha filmu Příběh kmotra. Kde začíná odsaď a končí pocaď je ovšem individuální, takže se v dnešním #zesvěta podíváme na britské politiky, kteří vesele přijímají peníze od izraelské lobby, ale i na nový rekord v praní špinavých peněz v Hong Kongu. Na závěr prozkoumáme, jak se ve Španělsku kradly bankomaty. Aby tento výběr bizarních zpráv nakonec nevyzněl monotónně, zastavíme se v Ukrajině, kde oligarchovi Děripaskovi doručili významné psaní.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.
Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Izraelské kapesné

Pětina všech zástupců labouristické strany v britském parlamentu si přišla na v přepočtu 8,4 milionu korun. Vysoké platy funkcionářů by rozruch asi nevyvolaly, avšak tentokrát šlo o peníze z kapes izraelské lobby a vystačily na více než 50 návštěv v Zemi zaslíbené judaismu. Mezi štědré sponzory patří například organizace Labourističtí přátele Izraele (v angličtině Labour Friends of Israel, LFI), která labouristické poslance vysílá do Izraele na „zjišťovací“ mise. Co při svých misích zjišťují, přitom není specifikováno. Naopak víme, že 32 z 41 takto financovaných labouristických poslanců neutratilo za cestu do Izraele ani penny. Tedy z vlastní poslanecké peněženky.

Více o tom, jak labourističtí poslanci těží z izraelské štědrosti, se dočtete na stránkách Declassified UK

#2 Rekordmani v praní špinavých peněz

Kategorie legalizace výnosů z trestné činnosti má v Hong Kongu nového předáka. Co víc, má jich rovnou sedm, a to ve věkovém rozpětí od 23 let do 74 let. Těchto sedm podvodníků stojí za největším případem praní špinavých peněz na území Hong Kongu. Společnými silami proprali přes fiktivní účty a bankovní převody více než 42 miliard korun. Podle místních úřadů zločinecká skupina přijímala peněžní převody z Indie pod záminkou vývozu diamantů, drahokamů a drahých kovů. Obě země tak musely spolupracovat, aby podvodníky dostaly úspěšně za mříže. Z vazby se pravděpodobně jen tak nedostanou, může je ale hřát vědomí, že předchozí největší podvod tohoto typu dosáhl hodnoty pouhých 18 miliard. Zkrátka jak se říká, hranice lidských možností opravdu nejsou nepřekonatelné.

Podrobnosti o tom, jak moc podvodníci uškodili hongkongské ekonomice, lze prozkoumat na stránkách VnExpress.

#3 Oligarcho, nesu vám psaní

Oleg Děripaska je jeden z nejbohatších ruských oligarchů a menšinový spolumajitel rakouského stavebního koncernu Strabag. Právě proti němu se Ukrajina rozhodla podat oznámení o podezření ze všech nepravostí, které Putinův přítel spáchal. Ve své nepřítomnosti tak obdržel v tištěné formě, že je podezřelý z porušení hned sedmi článků ukrajinského trestního zákoníku. Například ze zpronevěry majetku, praní špinavých peněz a pokusu o změnu hranic Ukrajiny tím, že napomohl ruské invazi. A poněvadž se Děripaska vyhýbá Ukrajině jako čert kříži, Ukrajinci alespoň zadrželi dva jeho manažery, kteří mu v roce 2012 pomohli nezákonně převzít kontrolu nad výrobními zařízeními tamní těžařské společnosti.

Čemu se zatčení manažeři věnovali a co jejich pobyt za mřížemi pro Děripasku znamená, se dočtete na stránkách OCCRP.

#4 Pod rouškou reflexních vest

Když si oblečete reflexní vestu a se soustředěným výrazem se budete věnovat opravám ve veřejném prostoru, pravděpodobně nevzbudíte přílišnou pozornost. Dokonce se nikdo nepozastaví ani nad tím, pokud v reflexních vestách za pomoci autojeřábu rozbouráte stěny, odpojíte bankomaty, naložíte je na nákladní auta a odjedete s nimi kamsi do neznáma. Přesně to provedla zločinecká skupina ve Španělsku a možná by jim jejich plány i prošly, kdyby je policie nezastavila při běžné silniční kontrole. Zloději ztratili chladnou hlavu a rozprchli se ve snaze utéct, navíc jednoho z řidičů auta nenapadlo nic lepšího, než se pokusit policisty přejet. Strážníkům se podařilo skupinu dopadnout a zadržet i jejich lup. Zloději tak přišli o nakradených v přepočtu 2,5 milionu korun v bankovkách a také o své loupežnické vybavení: stroje na počítání peněz, autojeřáby a slavné reflexní vesty.

O geniálním plánu s převleky najdete informace na webu OCCRP.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz. 

Autorka textu: Kamila Plzáková
Autor úvodní grafiky: investigace.cz