#zesvěta: Proces Panama Papers. Prozrazení irského mafiána. Ukradené artefakty

Přejeme všem hezký nadcházející víkend! Na základě informací z kauzy Panama Papers začal tento týden soudní proces, obviněných je celkem 27 lidí. Uniklé e-maily odhalují, že ruský politik Babakov zprostředkoval českému miliardáři Danielu Křetínskému návštěvu v Gazpromu. A irská hlava drogového kartelu, Christopher Kinahan starší, omylem prozradil místa, kde se skrývá – psal totiž na Google recenze na navštívené hotely a restaurace.

V panamském justičním paláci Gil Ponce začal soudní proces na základě informací z uniklých dokumentů projektu Panama Papers. V soudním jednání čelí obvinění z praní špinavých peněz celkem 27 lidí. Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ) před osmi lety představilo výsledky své investigativní práce založené na průzkumu více než 11 milionů souborů. OCCRP tak odhalilo finanční tajemství světových vůdců i dalších vlivných osobností. Na Panama Papers se podílela také šéfredaktorka investigace.cz Pavla Holcová, o úniku těchto dokumentů se podrobně dočtete na našem webu.

Díky uniklým e-mailům se podařilo odkrýt kontakty ruského politika a spojence Kremlu Alexandra Babakova na Slovensku i v Česku. Je mezi nimi i český miliardář a vlastník korporace Energetický a průmyslový holding Daniel Křetínský. Ten měl v roce 2016 jet do Moskvy na schůzku s vedením Gazpromu. Setkání domluvila kancelář Alexandra Babakova, který byl už tehdy na sankčním seznamu Evropské unie. Detaily přináší web Deník Referendum a slovenské Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Irský mafián Christy Kinahan omylem prozradil své skrýše. Jeden z nejhledanějších mužů světa totiž zanechal na internetu stopy, jež poskytly nové informace o jeho zahraničních cestách v posledních pěti letech. Christopher Kinahan starší je hlavou pašeráckého kartelu, který podle policie nashromáždil zisk ve výši více než miliardy dolarů (přes 23 miliard korun), a to díky praní peněz a obchodu s drogami a zbraněmi. Kinahan se údajně skrývá se svými dvěma syny v Dubaji. Že to však nemusí být pouze tento arabský emirát, dokazuje zločincova výrazná digitální stopa například na sociální sítí LinkedIn nebo na Googlu, kam psal recenze na nejrůznější osobně navštívené podniky po celém světě. Další informace odhalil web Bellingcat. O aktivitách Kinahanova kartelu psala také investigace.cz.

Kyrgyzstán propustil čtyři novináře z nezávislého média Temirov Live do domácího vězení. Jedenáct současných i bývalých zaměstnanců tohoto protikorupčního média čelí obvinění z podněcování k masovým nepokojům. Hrozí jim až osm let vězení. Čtyři z jedenácti obviněných žurnalistů zůstávají ve vyšetřovací vazbě, tři další byli propuštěni již v březnu. Podle výpovědi jedné ze zadržených ve vězení novináře bili. Temirov Live se zaměřuje na vyšetřování korupce vysokých státních úředníků. O případu zadržených novinářů se dozvíte více na webu investigace.cz.

Maďar odsouzený za obtěžování dětí v případu Bicske se objevil ve firmě s vysokými příjmy. V letech 2018 až 2019 byly v Maďarsku odsouzeni tři muži za podíl na zneužívání dětí v dětském domově ve městě Bicske. Jednomu z nich udělila milost prezidentka země Katalin Novák, která poté byla nucena ze své funkce odstoupit. Hlavní pachatel i omilostněný muž, jenž ho kryl, měli vazby na maďarské politické osobnosti. Třetí pachatel, který měl děti v Bicske také zneužívat, dostal podmíněný trest 1,5 roku vězení. I když se o něm tolik nepíše, tento muž měl rovněž mocné konexe. Krátce před jeho odsouzením vznikla za podivných okolností firma, kde následně začal pracovat a vydělávat spoustu peněz, jak odhalil maďarský investigativní web Átlátszó. O rezignaci Katalin Novák i o tom, kdo na ni tlačil, aby milost udělila, se dočtete i na webu investigace.cz.

Španělská policie našla skoro dvě stě ukradených archeologických předmětů. Pachatel je nabízel k prodeji na sociálních sítích. Mezi nalezenými cennostmi byly pravěké, středověké i novověké artefakty, včetně prstenů, spon, mincí, hrotů šípů či seker. Podle zprávy použil obviněný k uloupení artefaktů detektor kovů. Obchod se starožitnými předměty ve Španělsku narůstá, často se navíc pojí i s obchodováním s drogami a zbraněmi.

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: International Consortium of Investigative Journalists