#zesvěta: Spotřeba kokainu v Evropě. Ruští miliardáři si upravují Wikipedii. Hladomor v Gaze

Nejnovější analýza odpadních vod zmapovala, jak vypadá konzumace kokainu v Evropě. Do výzkumu byla zahrnuta menší města i metropole. V Česku však místo kokainu nadále dominuje pervitin. Ruští miliardáři manipulují se svými profily na Wikipedii, snaží se smazat například informace o svém spojení s Kremlem. Mezitím trvá konflikt v Pásmu Gazy a podle expertky může tamní hladomor ovlivnit i dosud nenarozené generace budoucích obyvatel Gazy.

Analýza odpadních vod odhaluje, jak a kde se v Evropě konzumuje kokain z Jižní Ameriky. Droga je podle analýzy rozšířená v menších městech i v metropolích. Zpráva, kterou 20. března zveřejnilo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA), mapuje spotřebu kokainu v zúčastněných evropských městech. Letos se analýza týkala asi 90 měst a obcí, několik velkých aglomerací včetně Londýna či Berlína se však na výzkumu nepodílelo. Hlavním městem spotřeby kokainu na evropském kontinentu jsou Antverpy. Svou roli v tom hraje tamní důležitý přístav, přes který drogy z Latinské Ameriky putují do Evropy. Východoevropské státy, hlavně Česká republika a Slovensko, podle zprávy nadále dominují ve spotřebě pervitinu.

Africkým královstvím Eswatini, dříve známým jako Svazijsko, proudí podezřelé toky peněz. Kauzou se v sérii investigativních článků zabývá International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Eswatini je poslední absolutistickou monarchií v Africe. Většina obyvatel sice trpí chudobou, avšak král i členové jeho rodiny si užívají života v luxusu. Analýza dokumentů uniklých z eswatinského finančního úřadu teď odhaluje, jak touto zemí protékají podezřelé finance a jakým způsobem odsud proudí miliony dolarů do Dubaje.

Ruský podnikatel Arťom Uss utekl v Itálii z domácího vězení, aby se vyhnul vydání do Spojených států. Uss byl obviněn z porušování sankcí a zadržen na základě amerického zatykače loni v říjnu, v listopadu byl pak přemístěn do domácího vězení. Dne 21. března italský soud uznal žádost USA o jeho vydání. O den později si Uss zřejmě sundal elektronický monitorovací náramek a uprchl. Nyní se údajně nachází v Rusku. Jak popisuje investigace Radio Free Europe, v útěku mu pomohl balkánský zločinecký gang.

Ruští miliardáři manipulují se svými životopisy na Wikipedii, snaží se změnit hlavně údaje o občanství, majetku, sankcích a vazbách na Kreml. Úpravy se začaly s větší četností objevovat hlavně po vypuknutí války v Ukrajině. Ruští podnikatelé, úředníci, manažeři i další veřejné osobnosti si mění například místa narození a pobytu nebo jakékoli zmínky o spojení s Ruskem. Se zjištěním přišel investigativní web iStories.

Ruské zpravodajské služby byly aktivní v Rumunsku, odhaluje zpráva tamních úřadů. Rusové se pokoušeli infiltrovat mezi ukrajinské uprchlíky, pronikat do klíčových institucí a sbírat informace o podpoře Ukrajiny. Měli také podkopávat důvěru Rumunů v armádu a její spojence, a to prostřednictvím dezinformací.

Ukrajinským hackerům se prý podařilo napadnout ruského výrobce dronů Albatros. V souvislosti s jejich hackerským útokem uniklo sto gigabajtů dat, včetně interní dokumentace a technických údajů. Skupina hackerů, která si říká Cyber Resistance, uvedla, že data sdílela s dobrovolnickou komunitou InformNapalm, jež informuje o ruské invazi v Ukrajině a aktivitách ruských speciálních služeb. InformNapalm v pondělí zveřejnila zprávu, v níž analyzuje údaje z Albatrosu. Ne všechna získaná data se však do zprávy dostala, některé informace totiž nemohly být zveřejněny, protože je už několik měsíců používá ukrajinská armáda, uvedli hackeři.

Hladomor může ovlivnit obyvatele Gazy na několik generací dopředu. Po šesti měsících konfliktu mezi Izraelem a Hamásem čelí nedostatku potravin odhadem 2,2 milionu lidí, každé třetí dítě v severní Gaze trpí podvýživou a očekává se, že počet úmrtí v důsledku hladu se bude rychle zvyšovat, varovali američtí experti. Podle nizozemské výzkumnice Tessy Roseboom pocítí dopady hladomoru nejspíš i generace, které se ještě nenarodily.

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: investigace.cz