Evropští právníci pomáhají nejbližším Putinovým přátelům obcházet sankce

„Sankce jsou na nás uvaleny už dlouho, zvykli jsme si na ně a naučili jsme se v tom chodit,“ prohlásil Arkadij Rotenberg, blízký kamarád ruského prezidenta Putina a jeden z nejbohatších Rusů, během rozhovoru pro ruskou státní televizi v roce 2018. Starší Arkadij a jeho mladší bratr Boris Rotenberg patří mezi nejvlivnější a nejviditelnější tváře Putinova režimu. Forbes v roce 2020 bratry Rotenbergovy označil za nejbohatší rodinu v celém Rusku. Uniklé dokumenty, ke kterým získali přístup naši kolegové z ruského nezávislého serveru Istories a investigativního konsorcia OCCRP, popisují schéma, které Rotenbergovým umožnilo roky unikat západním sankcím.

Novinářský projekt Rotenberg Files obsahuje 50 tisíc uniklých e-mailů a dalších dokumentů z období 2013 až 2020. Soubory pocházejí ze společnosti Evocorp se sídlem v Moskvě, která se stará o majetky Maxima Viktorova, předsedy představenstva Fondu investičních programů a šéfa advokátní kanceláře Legal Intelligence Group. Ukázalo se, že Viktorov je zároveň klíčovou postavou v životě bratří Rotenbergových. Pomáhá jim totiž obcházet sankce, které jsou na ně uvaleny, protože patří do nejbližšího okruhu Putinových přátel a spolupracovníků. 

Z uniklých e-mailů také vyplývá, že pro obcházení sankcí si bratři Rotenbergovi nechali za mohutné pomoci evropských právníků, bankéřů a jejich partnerek vybudovat složité finanční schéma. To jim pomohlo ochránit majetek jako například vilu ve Španělsku, jachty či zahraniční společnosti.

Klíčovou roli v záchraně aktiv Rotenbergových před zmrazením sehrál i Maxim Viktorov. V roce 2014, několik měsíců poté, co na Rotenbergovy byly uvaleny americké sankce, dostal Viktorov přímý pokyn od syna Borise Rotenberga Romana: „Musíme projednat a připravit dokumenty.“ K e-mailu byla připojena poznámka: „CÍL: OBEJÍT SANKCE.“ Hlavním nástrojem pro obcházení sankcí se staly takzvané podílové fondy. Jejich výhodou je totiž anonymita držitelů jednotlivých podílů. Rotenbergovi tak převedli část majetku do podílových fondů, jejichž správcem byl právě Viktorov.

Maxim Viktorov Zdroj: Instagram

K obcházení sankcí ale dopomohla i prominentní přátelství a obchodní partneři. Spolu s princem Michaelem z Kentu, bratrancem zesnulé královny Alžběty, vlastní moskevský podnikatel Maxim Viktorov od roku 2018 menšinové podíly v britském technologickém startupu RemitRadar Ltd. 

Výhodné přátelství mezi monarchou a ruským podnikatelem ale začalo mnohem dřív. V roce 2005 založil princ z Kentu v Rusku developerskou společnost s názvem Arts House, do které později vstoupil jako spolumajitel i Viktorov. Společnost měla ambiciózní plány na výstavbu Domu umění v Moskvě, který měl sloužit jako kulturní a vzdělávací centrum s koncertním sálem, hotelovým komplexem, kinem a galerií. Celkové investice do tohoto projektu byly odhadovány na minimálně 150 milionů dolarů (přes tři miliardy korun). Bohužel projekt nikdy nedostal potřebnou podporu a nebyl realizován.

V květnu 2021 přinesly Sunday Times příběh, který ukázal, jak princ z Kentu využívá své úzké vztahy s ruskou elitou pro vlastní prospěch a finanční zisk. Fiktivní společnosti, kterou novináři vytvořili, nabídl propojení s ruskými oligarchy, a to za částku 200 000 dolarů (téměř 4,5 milionu korun).

Uniklé dokumenty rovněž ukazují, že rodina ruského prezidenta Vladimira Putina navštěvovala vilu v alpském městečku Kitzbühel. Dům od roku 2013 vlastní kyperská společnost Wayblue Investments Limited, která za nemovitost zaplatila téměř 11 milionů eur (přes 260 milionů korun). Miliony na nákup vily získala kyperská společnost od Rotenbergovy banky SMP Bank.

„Ačkoli na Rotenberga byly uvaleny sankce až rok po zakoupení vily, věděl, že je ‚v hledáčku‘“, vysvětlil Tom Keatinge, šéf Centra pro finanční kriminalitu a bezpečnostní studia se sídlem v Londýně. Podle něj je takto složitý nákup nemovitostí pro lidi z Putinových blízkých kruhů typický. 

Kdo jsou bratři Rotenbergovi?

Bratři Rotenbergovi se narodili v 50. letech v tehdejším Leningradu. Jejich otec pracoval ve vedení společnosti Krasnaja Zarja, která se specializovala na výrobu telefonních aparátů. Když staršímu Akadijovi bylo 12 let, začal chodit na judo do klubu známého sovětského trenéra Anatolije Rachlina. Tam se seznámil s budoucím ruským prezidentem Vladimirem Putinem. O několik let později do klubu nastoupil i Arkadijův mladší bratr Boris. Od této doby tak trvá blízký vztah, který oba miliardáři s ruským prezidentem mají. „Vyrůstali jsme spolu,“ řekl Arkadij Rotenberg, který sám 15 let judo trénoval. Stejnou profesní cestou se vydal i jeho mladší bratr.

 

Majetkové poměry bratrů se významně zlepšily poté, co Vladimir Putin převzal prezidentský úřad. V roce 2000 Putin založil firmu Rosspirtprom, která ovládala téměř třetinu ruského trhu s vodkou, a Arkadij byl jmenován do jejího vedení. V dalším roce Putin a Rotenberg společně založili banku SMP Bank, která patří mezi 30 největších bank v Rusku (v roce 2014 byly na banku uvaleny americké a evropské sankce, pozn. red.). Tím se jim výrazně rozšířil vliv.

 

Arkadij Rotenberg (v modrém tričku) a Vladimir Putin během slavnostního otevření Krymského mostu. Zdroj: Kremlin.ru

 

Následující roky podnikání bratrů Rotenbergových shrnul ruský časopis Forbes trefným titulkem „Království státních zakázek“. Bratři vydělali miliardy dolarů na zakázkách pro Gazprom na plynovod Síla Sibiře a pro zimní olympijské hry v Soči, které jim zadal právě ruský prezident.

 

V lednu 2015 získala Arkadijova firma Strojgazmontaž velkou zakázku od ruské vlády na výstavbu mostu mezi Ruskem a čerstvě anektovaným poloostrovem Krym. Dvojitý most byl slavnostně otevřen v prosinci roku 2019 za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina. „Když se přiblížil, v jeho očích bylo vidět nadšení. Velmi mě potěšilo, že z toho měl takovou radost,“ vzpomíná Arkadij Rotenberg na slavnostní okamžik. V lednu 2021 se Arkadij Rotenberg přihlásil k vlastnictví luxusní rezidence na pobřeží Černého moře, známé jako Putinův palác, o kterém Navalného tým natočil dokument.

 

Rozsáhlým majetkům rodiny Rotenbergových se v minulosti věnovala celá řada investigativních novinářů. Podle zjištění ruského nezávislého listu Novaja Gazeta například Rotenbergům patřily luxusní nemovitosti v Itálii v celkové hodnotě zhruba 30 milionů eur (v přepočtu 713 milionů korun). Podle společného zjištění Nové Gazety a Navalného týmu vlastní Igor Rotenberg, syn Arkadije Rotenberga, přes místní společnosti více než 200 hektarů půdy na poloostrově Monte Argentario v Itálii.

 

Boris, mladší ze sourozenců, vlastní dvě rozlehlé vily a rozsáhlý pozemek na francouzském venkově. Jeho syn Roman má dům v prestižní čtvrti Belgravia v Londýně.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: Kremlin.ru