Zoltán Balog_Maďarsko

Maďarská prezidentka podala demisi poté, co udělila milost muži, který kryl sexuální zneužívání dětí. V osvobození odsouzeného Endreho K. hrála klíčovou roli hlava maďarské reformované církve, biskup Zoltán Balog. Tento biskup byl zároveň dlouholetým mentorem a důvěrníkem prezidentky Katalin Novák. A právě on jí také radil při rozhodování o milosti, které nakonec vedlo k její rezignaci. Informaci odhalily maďarské investigativní weby Direkt36 a Telex.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.
Audioverze vybraných článků investigace.cz odebírejte zde.

Bývalá prezidentka je aktivní členkou reformované církve a podle Balkan Insight se věnuje každodennímu studiu bible. Od roku 2014 působila jako státní tajemnice pro záležitosti rodiny a mládeže a později jako ministryně pro rodinnou politiku. Zároveň byla veřejnou tváří strany Fidesz a její kampaně měly ukazovat Maďarsko jako baštu křesťanských a rodinných hodnot. Novák také prosazovala mnoho opatření mířících proti LGBTQ+ lidem, které často popisovala jako hrozbu pro bezpečnost maďarských dětí.

„Porodila jsem tři děti, takže jsem osobně zažila, jak moc takový bezmocný a zranitelný život potřebuje bezpečí a ochranu,“ zdůraznila Katalin Novák ve svém rezignačním prohlášení letos v únoru.

Novák ve funkci skončila poté, co udělila milost Endremu K. Ten pracoval jako zástupce ředitele sirotčince ve městě Bicske. V roce 2018 ho odsoudili k více než třem rokům vězení za nátlak na děti. Chtěl po nich, aby stáhly svědectví o tom, že je ředitel ústavu János Vásárhelyi sexuálně zneužíval. Vásárhelyi byl před lety za zneužívání dětí odsouzen k osmi letům vězení.

Katalin Novák veřejně nemluvila o podrobnostech týkajících se udělené milosti. Informace získané z okolí strany Fidesz ale souběh událostí vyjasňují, upozorňují novináři z webů Direkt36 a Telex. Důležitou roli v rozhodování o milosti měl Zoltán Balog. Tento představitel maďarské reformované církve dříve působil jako Orbánův ministr lidských zdrojů. Dlouhodobě má také blízko ke Katalin Novák jako její poradce a mentor.

Navýsost špatná rada

Několik zdrojů blízkých Katalin Novák či Orbánově vládě potvrdilo novinářům z Direkt36 a Telexu, že Balog vyvíjel tlak na to, aby Endre K. dostal milost. Jeden ze zdrojů také vysvětloval, že když skandál vypukl a spolupracovníci Katalin Novák i tým Viktora Orbána žádali Baloga o vysvětlení, biskup se bránil s tím, že nešlo o jeho osobní rozhodnutí. Milost pro Endreho K. si podle něj přálo několik lidí z vedení reformované církve, na niž měl mít odsouzený muž vazby. Podle článku na maďarském webu hvg.hu byl otec Endreho K. v médiích popisován jako církevní hodnostář a jeho rodina měla vlivné přátele. Balog údajně řekl prezidentce, že tato záležitost je pro církev „velmi důležitá“.

Jistý maďarský opoziční politik s kontakty ve vládě dostal stejné vysvětlení milosti jak od strany Fidesz, tak i od štábu Katalin Novák. „Z politického hlediska to byl jednoznačně Balogův tlak na udělení milosti,“ řekl tento politik a dodal, že okolí prezidentky si dlouhodobě stěžovalo, že se „Balog objevoval v Sándorově paláci“ (oficiální rezidence maďarského prezidenta, pozn. red.), „vydával příkazy“ a „do všeho se pletl“. Zdroje novinářů však neuvedly podrobnosti o tom, jaké kroky Balog podnikl, aby byla milost udělena.

Zoltán Balog pracoval oficiálně v poradním prezidentském sboru. Několik zdrojů obeznámených se vztahy mezi ním a Novák uvedlo, že biskup měl na rozhodování prezidentky velký vliv, který dalece přesahoval jeho oficiální postavení a povinnosti. „Kata by pro něj udělala cokoli,“ vyjádřil se bývalý kolega Novák.

Maďarští novináři se pokoušeli Zoltána Baloga kontaktovat, nedostali však žádnou odpověď. Na dotazy nezareagovala ani kancelář Katalin Novák.

Biskup na své oficiální stránce na Facebooku dva dny před rezignací maďarské prezidentky sdílel příspěvek, v němž napsal, že se na několik dní stáhne do ústraní, aby se „modlil, přemýšlel, četl a psal v Božím tichu“. Podle zdrojů si několik lidí z okolí Katalin Novák stěžovalo, že biskup odjel do zahraničí v době, kdy se skandál kolem prezidentky stupňoval.

Prezidentčin biskup

Není jasné, proč bylo pro Zoltána Baloga tak důležité, aby odsouzený muž dostal milost. Jeho jméno se však v souvislosti s touto pedofilní kauzou objevilo už dříve. Byl to totiž právě Balog, kdo v roce 2016 navrhoval státní vyznamenání pro ředitele dětského domova, který byl později za pedofilii odsouzen.

Biskup se možná znal také s Endrem K. Společně se měli účastnit konference pořádané Ministerstvem lidských zdrojů v roce 2013, která byla zaměřená na prevenci sexuálního násilí páchaného na dětech.

Několik zdrojů z řad bývalých vládních úředníků, zdroje znalé reformované církve a osobní známí Katalin Novák shodně tvrdí, že Zoltán Balog a prezidentka měli dlouhodobý a obzvlášť blízký vztah. Novák se stala Balogovou svěřenkyní a on ji provázel po celou dobu její politické kariéry.

Od roku 2012 měli tito dva lidé blízký vztah i po formální stránce. Novák byla nejdříve šéfkou kanceláře tehdejšího ministra lidských zdrojů Zoltána Baloga. Poté pracovala jako státní tajemnice na jeho ministerstvu. Balog opustil vládu v roce 2018, avšak zůstal Katalin Novák na blízku. A poté, co se v roce 2022 stala prezidentkou, byl klíčovým členem jejího poradního týmu.

Novák a Balog také společně podnikli několik cest do exotických destinací, například do Bogoty či naposledy na podzim 2023 do Papuy Nové Guiney. Cestování bylo financováno z veřejných prostředků. Společné akce a výlety pokračovaly i přesto, že se oficiální funkce Baloga a Novák měnily. Když jeli do Bogoty, byla Novák státní tajemnicí a Balog jedním z premiérových zmocněnců. Na Papuu už cestovali jako prezidentka a její poradce.

„Udělal jsem chybu“

Do skandálu s udělením milosti byla zapletená i bývalá ministryně spravedlnosti Judit Varga. Podle několika zdrojů právě ona předala žádost Endreho K. o milost Katalin Novák, a to aniž by podpořila její udělení.

Novák však milost podle zdrojů podepsala pod vlivem Balogova lobbingu. Podle vládního zdroje musela Varga vědět, že nemůže jít proti prezidentčinu rozhodnutí, nicméně „udělala chybu“, když si nevyžádala souhlas premiéra Viktora Orbána a o záležitosti neinformovala. Podle novinářských zdrojů si ministryně totiž myslela, že „o věci bylo rozhodnuto nad ní a její role je pouze formální“. Podle novinářů žádný další zdroj nedokázal potvrdit, že by Viktor Orbán o rozhodnutí o milosti předem nevěděl.

Podle zdroje blízkého bývalé ministryni spravedlnosti prezidentský štáb nejspíš očekával, že případ nebude zveřejněn. Případy prezidentských milostí jsou totiž anonymní. Jenže případ Endreho K. byl postoupen kurii (nejvyššímu soudnímu orgánu v Maďarsku, pozn. red.) k rozhodnutí ve třetí instanci. V září 2023 pak v úředním věstníku o soudních rozhodnutích bylo zveřejněno, že Endre K. byl 27. dubna téhož roku prezidentkou Katalin Novák omilostněn. Následně 2. února vydal web 444.hu článek o případu se sirotčincem, což odstartovalo celý skandál vedoucí až k prezidentčině rezignaci.

Balogova role v kanceláři prezidentky a v konkrétních případech udělování milostí vyvolává otázky i proto, že podle maďarského práva stát a církev fungují odděleně a prezident musí rozhodovat bez politických a náboženských předsudků, upozorňují novináři z Direkt36 a Telex.hu.

Zoltán Balog po rezignaci své chráněnkyně sdílel na Facebooku příspěvek skupiny s názvem „Stojím při Katalin Novák“, která chválila rezignující prezidentku a uvedla, že „je jednou z mála osob, které přijímají odpovědnost za své chyby“. Novák samotná uzavřela svůj rezignační dopis slovy: „Ó Bože, požehnej maďarskému národu! Neboť tvé je království, tvá je moc, tvá je sláva.“

Po zveřejnění investigativního článku Balog přiznal svou roli v kontroverzním udělení prezidentské milosti pro odsouzeného komplice pedofila a odstoupil z čela druhé největší maďarské církve. „Mýlil jsem se a udělal jsem chybu,“ přiznal.

 

Autoři textu: Szabolcs Panyi (Direkt36), Sarkadi Zsolt (Telex)
Autorka české verze textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní grafiky: VSquare.org / Bernadett Szabo / Reuters / Forum; Thaler Tamas / Wikimedia Commons CC 4.0