Firmy spojené s protiimigrační stranou Fidesz vydělávají na náboru zahraničních pracovníků

Některé maďarské pracovní agentury jsou napojené na vládní stranu Fidesz, jež je nechvalně známá svou protiimigrační rétorikou. Právě tyto agentury ale pro maďarské zaměstnavatele nabírají v zahraničí pracovníky bez povolení, které je jinak běžně vyžadováno. Problém popsal maďarský nezávislý web Átlátszó.

Zaměstnavatelé v Maďarsku se potýkají s nedostatkem pracovních sil. Mnoho firem se proto v posledních letech rozhodlo, že volná místa začne obsazovat zahraničními zaměstnanci, především ze zemí mimo Evropskou unii, jako je Ukrajina, Srbsko, Indie nebo Filipíny.

Před dvěma lety navíc maďarský parlament v čele se stranou Fidesz schválil zákon, který některým personálním agenturám proces nabírání zahraniční pracovní síly v zemích mimo Evropskou unii zjednodušuje. Vybraných 25 společností obdrželo titul „kvalifikovaná agentura dočasného zaměstnávání“, a může tak najímat pracovníky ze třetích zemí bez povolení, které je jinak vyžadováno.

V zemi přitom několik let probíhaly xenofobní vládní kampaně, které mimo jiné naznačovaly, že cizinci „vezmou práci Maďarům“. Plány dovážet zahraniční pracovníky proto měly v zemi silnou negativní odezvu. Ve městě Hajdúszoboszló na jihovýchodě Maďarska vyvolala zpráva o otevření centra pro pracující cizince bouřlivou reakci. Místní obyvatelé na sociálních sítích vyjadřovali obavy, že cizinci budou „zabíjet a znásilňovat“. Starosta města, zvolený s podporou Fidesz, pak vyhrožoval majitelům nemovitostí, kteří se rozhodli příchozím pracujícím poskytnout ubytování, že zveřejní jejich jména.

Jaký národ je kompatibilní s Maďary?

„Potýká se vaše firma s vážným nedostatkem pracovních sil? Nabízíme řešení! Vypůjčte si filipínské pracovníky a zvyšte svou produkci!“ píše se v jednom z inzerátů publikovaných na webu společnosti Jobtain HR Services Ltd. Jde o jeden ze zmíněných 25 podniků, jež získaly titul k najímání cizinců na práci bez povolení.

https://twitter.com/VSquare_Project/status/1703394224002027950

Firma Jobtain se původně zaměřovala na hledání práce pro Maďary, v roce 2016 pak poprvé začala s náborem pracovních sil mimo Evropskou unii, třeba v Ukrajině nebo Srbsku. Firma se chlubila, že vybudovala „náborovou síť pokrývající celou Ukrajinu“. Teď ale firma Jobtain změnila strategii, preferuje zaměstnávání Filipínců. „Prováděli jsme rozsáhlý průzkum ohledně toho, jaký národ či jací občané jsou z hlediska kultury, rozhledu a přizpůsobivosti nejblíže evropskému obyvatelstvu, a právě s ohledem na to jsme nakonec zvolili Filipínce,“ vysvětluje na webových stránkách firmy generální ředitelka Magdolna Mihályi.

Mihályi tu popisuje, že její firma Jobtain HR Services Ltd. analyzovala zkušenosti s pracovníky v jiných státech. Podle ní je důležité, aby cizinci zaměstnaní v Maďarsku i jiných zemích nejen pracovali, ale také nakupovali nebo chodili za zábavou. Z pohledu přizpůsobivosti jsou prý právě Filipínci ideální, protože jsou to křesťané, mluví dobře anglicky, je pro ně důležitá rodina a jsou také disciplinovaní, pracovití a otevření evropské kultuře. Mihályi dodala, že partnerům její firma poskytla téměř tisícovku filipínských pracovníků a ohlasy byly velmi pozitivní.

Mihályi působí také jako místopředsedkyně jedné z nejaktivnějších kulturních organizací v Maďarsku, Rákóczi Szövetség. Cílem této organizace je posílit maďarskou národní identitu u zahraničních maďarských komunit. Svými aktivitami spolek cílí také na mládež v Maďarsku i v zahraničí a pořádá třeba letní tábory, na nichž v minulosti vystoupili i politici z Fidesz. Spolek dostává vysoké dotace ze státního rozpočtu. Za rok 2020 to byly 2,36 miliardy forintů (tehdy asi 176 milionů korun), v roce 2021 už 2,5 miliardy (tehdy téměř 178 milionů korun).

Když se novináři webu Átlátszó Mihályi zeptali na to, zda jsou v plánu i nějaké kulturní programy pro zahraniční pracovníky, podnikatelka odpověděla: „Je pro mě důležité propagovat maďarské kulturní hodnoty, a to jak doma, tak v zahraničí.“ Dodala ale také, že je pro ni podstatné, aby se všichni zaměstnanci bez ohledu na národnost cítili v její zemi jako doma.

Inzeráty pro uprchlíky

Příležitosti vydělat na náboru zahraničních pracovníků si všimly i širší podnikatelské kruhy napojené na maďarskou vládu. Firma Prohumán Ltd. je spojená s okolím bratra poslance Fidesz Tamáse Deutsche. Právě tato společnost se zřejmě zaregistrovala na Filipínské správě zámořských úřadů práce, kde publikovala inzerát poptávající svářeče.

Generální ředitel Prohumán Sándor Zakor je známý díky napojení na fotbalový klub MTK. V roce 2017 převzal funkci generálního ředitele klubu po Péteru Deutschovi, bratrovi Tamáse Deutsche, který v současnosti působí jako europoslanec za stranu Fidesz. Od roku 2019 je Sándor Zakor jediným majitelem společnosti provozující tým MTK. Tamás Deutsch také zastává funkci předsedy sportovního svazu MTK Budapest Sportegyesület.

Po ruské invazi do Ukrajiny začaly do Maďarska přicházet skupiny uprchlíků. Tranzitní stanicí pro tyto žadatele o azyl byla sportovní hala BOK v Budapešti. Jedinou personální agenturou, jež směla inzerovat volná pracovní místa v prostorách této haly, byla právě firma Prohumán. Jak a od koho dostala firma možnost inzerovat právě v těchto místech, není podle novinářů z webu Átlátszó jasné. Státní orgány, které tranzitní místo provozovaly, vazby na tuto firmu popřely.

József Dávid Szabó v Prohumán dohlíží na mezinárodní vztahy a pracuje také jako politický analytik. Právě on se v provládních médiích vyjádřil proti dovozu „migrantské“ pracovní síly. V roce 2017 vystoupil na univerzitě v Tusnádfürdő s projevem o přeshraniční pracovní síle. Tvrdil, že migrace v Evropské unii je řízená „obchodními zájmy globálních technologických společností, které se v jednu chvíli zdánlivě shodly, že mají hlad po pracovní síle v oblasti německé výroby“.

Szabó také před pěti lety ostře odsoudil migrační balíček OSN za to, že podporuje ekonomickou migraci. Následně v roce 2020 zkritizoval „bruselské spojence George Sorose“ a „nevládní organizace poskytující migrantům taxík“, a to kvůli Plánu na podporu oživení Evropy.

„Naše firma nabízí kompletní servis“

Společnost Pannonjob Human Services and Consulting Ltd. je součástí holdingu Videoton. Přijímá pracovníky z Filipín, Kazachstánu, Kyrgyzstánu i Ukrajiny. Generálním ředitelem zmíněného Videotonu je osmý nejbohatší muž v Maďarsku, Gábor Széles. Ten byl mezi lety 2010 a 2018 známou politickou osobností, spojovanou s Viktorem Orbánem. Vlastnil rovněž provládní mediální společnost a sponzoroval shromáždění pořádaná na podporu Fidesz.

V jednom z novějších příspěvků na webu Pannonjob se píše, že firma vozí do Maďarska zahraniční pracovní sílu už od roku 2017, kdy sem poprvé pozvala Ukrajince. Podle webu prý nábor provádí vždy místní subdodavatel v dané zemi, ovšem „profesionální a individuální předběžný výběr je vždy v kompetenci Pannonjob“. Firma klientům údajně nabízí kompletní servis od náboru vhodných zaměstnanců, přes cestu a ubytování až po podporu při integraci.

I zde se řeší otázka možných kulturních rozdílů. Firma zdůrazňuje, že integrace pracovníků do „domácího pracovního prostředí“ je pro ni klíčová, a proto Pannonjob vytvořila také program zaměřený na integrační spolupráci. Ten obsahuje „pochopení procesu setkávání se s cizími kulturami“ či „komunikační strategie v interkulturní společnosti“ nebo část o „komunikaci v různých kulturách“.

Továrny holdingu Videoton také zaměstnávají zahraniční pracovníky. Na tiskové konferenci na začátku války v Ukrajině jeden z ředitelů holdingu, Ottó Sinkó, oznámil, že pro Videoton pracuje asi 200 ukrajinských občanů a počet pracovníků poskytnutých firmou Pannonjob přesahuje tisíc lidí. Kvůli válce v Ukrajině plánoval podnik podle Sinkóa navýšit kapacitu.

Letos v dubnu byl státní tajemník odpovědný za politiku zaměstnanosti slavnostně otevřít novou dělnickou ubytovnu ve městě Székesfehérváru, jež má sloužit pro zahraniční pracovníky Videotonu. Během slavnostního otevření tajemník uvedl, že Videoton získal ve výběrovém řízení na stavbu ubytoven celkem 182 milionů forintů (asi 11,4 milionů korun).

V těchto budovách ubytovává Videoton celkem 196 pracovníků převážně ukrajinské národnosti. Tajemník rovněž uvedl, že v příštích letech „bude v Maďarsku zapotřebí dalších 500 tisíc pracovníků kvůli investicím, které se mají uskutečnit“.

Zároveň vedení Videotonu částečně zkritizovalo investice, jež vyžadují nábor zahraniční pracovní síly, šlo konkrétně o továrny na baterie. Jeden z generálních ředitelů holdingu v únoru pro web 24.hu uvedl, že Maďarsko by mělo být atraktivní pro odvětví, jež by maďarským podnikům prospěla, což ovšem podle něj bateriový průmysl není.

 

Autor původního textu: Zalán Zubor
Autorka české verze: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: investigace.cz