orban euronews tv alpac

Portugalská společnost Alpac Capital koupila televizní stanici Euronews částečně za peníze z maďarské státní kasy. Alpac i její majitel Pedro Vargas Santos David ale spoluúčast Maďarska popřeli. Novináři z maďarské redakce Direkt36 ve spolupráci s francouzským deníkem Le Monde a portugalským týdeníkem Expresso z uniklých dokumentů přesto zjistili, že z maďarských státních institucí šly na nákup v přepočtu čtyři miliardy korun. Podle dokumentů je koupě Euronews politicky motivovaná a má mírnit její „levicovou ideologii“.

Ke konci roku 2021 portugalská společnost Alpac Capital oznámila, že se stala majitelem televizní stanice Euronews, působící po celé Evropě v 17 jazykových mutacích. Když hlava Alpacu, Pedro Vargas Santos David, poprvé předstoupil před zaměstnance Euronews, prohlásil, že koupě televize je pro něj pouhá investice. Navíc dodal, že se liší od svého otce, který se přátelí s maďarským premiérem Viktorem Orbánem.

Po dotazech portugalského tisku, kdo koupi Euronews financoval, zástupce Alpacu odpověděl, že v transakci nefigurovali žádní maďarští investoři ani státní peníze. To samé prohlásil i Orbán. Maďarští novináři z Direkt36 ve spolupráci s Expresso a Le Monde však odhalili, že skoro čtyři miliardy korun pocházely z maďarských institucí blízkých vládě a Orbánovi

Skrytá investice

Z uniklých dokumentů vyplývá, že z této částky v přepočtu více než miliardu korun poskytl maďarský státní kapitálový fond, jejž spravovala společnost Széchenyi Funds (SZTA). Ta investici schválila v únoru 2022, tedy jen několik dní poté, co maďarská vláda rozhodla o převodu SZTA ze správy ministerstva financí na nadaci, která financuje univerzitu. Miliardu následně vložili do investičního fondu European Future Media Investment Fund (EFMIF), skrz nějž společnost Alpac stanici Euronews koupila.

Investor z EFMIF v minulosti také obdržel dlouhodobou půjčku v hodnotě 316 milionů korun od maďarské společnosti New Land Media. Tuto společnost vlastní Gyula Balásy, jehož firmy pravidelně uzavírají smlouvy v hodnotě miliard forintů (jedna miliarda forintů vyjde zhruba na 64 milionů českých korun), na jejichž základě pak realizují komunikační kampaně vlády. Na kampaně dohlíží jeden z nejbližších Obránových důvěrníků Antal Rogán, který je současně vedoucí Úřadu předsedy vlády.

Jak zmírnit „levicovou ideologii“

Orbánův mluvčí prohlásil, že o nákupu nic neví. Výkonný ředitel Euronews si podle deníku Le Monde nebyl vědom toho, jakou roli maďarský stát v celé akvizici hraje. Prohlásil naopak, že jednotlivé investory znát nepotřebuje a Euronews není pod žádným tlakem, aby změnila svůj publikovaný obsah. 

Podle interních zaměstnanců Euronews zatím nic nenasvědčuje tomu, že by změna majitele vedla k ovlivňování práce editorů. Uniklé dokumenty ale naznačují, že za prodejem stojí politické motivace. V přípravných dokumentech společnosti SZTA se mimo jiné uvádí, že jeden z cílů akvizice Euronews je také „zmírnění levicové ideologie a zaujatosti“ ve spolupráci s univerzitami.

SZTA v roce 2023 rovněž poskytla téměř 4,5 miliard korun maďarské telekomunikační společnosti 4iG, která dlouhodobě podporuje Orbánovu vládu a je známá tím, že ji maďarský premiér upřednostňuje před ostatními. Portugalec David z Alpacu sice tvrdí, že je jiný než jeho otec, v současnosti však patří k hlavním představitelům 4iG. 

Maďarská vláda se do zahraničních médií snažila investovat již dříve. Lidé spříznění s kabinetem investovali velké sumy peněz do médií v balkánských zemích, k čemuž jim pomohli tamní Orbánovi příznivci. Například zpráva makedonského serveru Nova TV popisuje, jak maďarské společnosti finančně podpořily média, jež se vymezovala proti uprchlíkům, kritizovala svobodu tisku a jinak podporovala Orbánovy názory.


Autoři původní verze: Pethö András, Gólya Ágnes (Direkt36), Jean-Baptiste Chastand, Brice Laemle (Le Monde), Micael Pereira (Expresso)

Zpracovala: Kamila Plzáková
Autor úvodní grafiky: Török Virág / Telex