#zesvěta: Les, který neexistuje

Pro případ, že by třetí únorový víkend pršelo, přinášíme ke zpestření šedivých dnů několik zpráv ze světa zločinu a investigativní novinařiny. Maďarskou stezku v korunách stromů, kolem které však žádný les ve skutečnosti není, prošetřují tamní úřady. Naopak kolumbijští zločinci si dlouho a beztrestně prohlíželi kvalitu amerických dolarů, tištěných po domácku. Na internetu se zase objevily informace o tom, že někdo hacknul tři miliony zubních kartáčků, možná to ale bylo trochu jinak. A na konec nepříliš veselá zpráva: pokračující izraelské útoky na palestinské území ohrožují nejen Palestince, ale i novináře, kteří z Gazy informují svět o tamním dění.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi.
Audioverze článků z oblíbené rubriky #zesvěta odebírejte zde.

#1 Stromy nebyly podmínkou

Na jaře minulého roku přišel maďarský web Átlátszó se zvláštním případem. Starosta obce Nyírmártonfalva, jenž byl rovněž členem Orbánovy strany Fidesz-MPS, nechal postavit stezku určenou k pozorování korun stromů. Projekt financovala Evropská unie částkou 166 tisíc eur (asi 4,2 milionu korun) a stezka skutečně spatřila světlo světa. Jenže nejbližší strom se nacházel několik desítek metrů daleko. Kde se stala chyba? Starosta nechal okolní les vykácet. Maďarské úřady teď začaly celou záležitost prošetřovat kvůli podezření, že tu došlo k rozpočtovému podvodu, k dohodě omezující hospodářskou soutěž či k použití padělaných dokumentů. Starosta na svou obhajobu uvedl, že „podmínkou projektu přece nebylo, aby kolem stezky v korunách stromů stál les“. Ostatně když si s sebou návštěvník vezme dalekohled, nějakou korunu uvidí. „Projekt se stal symbolem plýtvání finančními prostředky EU v Maďarsku,“ uzavírá novinářka Katalin Erdélyi, která se případu věnovala.

Celý příběh najdete na investigativním webu Átlátszó.

#2 Stroje na tisk dolarů

Kolumbijec Mauricio Bravo Escalante alias Caballo se rozhodl, že zahájí kuriózní řemeslo. Přesněji řečeno bude padělat dolarové bankovky. Na severu regionu Cauca si k tomu pronajal nemovitost, kde si zřídil dílnu na falešné peníze. Z příbytku navíc koordinoval zločineckou skupinu operující v mezinárodním měřítku. Avšak všeho do času, poněvadž spadla klec a Caballa zatkla kolumbijská generální prokuratura. Úřady jeho kriminálnímu společenství zabavily skoro 1,2 milionu padělaných dolarů (asi 28,3 milionu korun). Mimo to zkonfiskovaly tiskařské stroje a další vybavení živnosti. Majitel byl obviněn ze spiknutí za účelem spáchání trestného činu, padělání měny a obchodování s padělanými penězi. Caballo však veškerá obvinění směle odmítl.

Podrobnosti popisuje web OCCRP.

#3 Tři miliony zubních kartáčků

Lze hacknout tři miliony zubních kartáčků? Právě o tom nedávno informovaly švýcarské noviny Aargauer Zeitung. Někdo prý takové množství kartáčků připojených k internetu infikoval škodlivým malwarem a pak je využil k dalšímu kybernetickému útoku. „Tento příklad, který vypadá jako hollywoodský scénář, se skutečně stal,“ dušovaly se švýcarské noviny. Jenže to není pravda, jak odhalil technologický web Wired. Odborníci na kybernetickou bezpečnost totiž začali o věrohodnosti kauzy rychle pochybovat a poukazovali na to, že příběh není podložen žádnými důkazy, navíc ani technologicky příliš nedává smysl.

Kdo za touto hackerskou fabulací nejspíš stojí, zjistíte na webu Wired.

#4 Informovat o válce

Od 7. října, kdy teroristické hnutí Hamás zabilo asi 1 200 lidí a zajalo přes dvě stovky rukojmích, odpovídal Izrael intenzivním bombardováním Gazy, jenž si vyžádalo už více než 27 800 mrtvých Palestinců. Podle předběžných zjištění Committee to Protect Journalists (CPJ) bylo v Gaze od října také zabito nejméně 85 novinářů a pracovníků médií. „Pracuji bez jakékoli ochrany. Žádná helma,“ svěřil se Mohammed Fayez Abo Oun, který zpracovává krizové zpravodajství pro International Center for Journalists (ICFJ). Reportéři pohybující se v Gaze a palestinští novináři popisují, s čím se musí vyrovnávat — smrt kolegů i členů rodiny, vysídlení, zničené vybavení, neustálý strach a hrozba útoku. „Mnoho novinářů z Gazy bylo vyhnáno ze svých domovů. Bojují o přežití, přesto statečně pokračují v pokrývání hrůz této války,“ uvedla prezidentka ICFJ Sharon Moshavi.

Více informací publikoval web neziskové organizace International Center for Journalists.

 

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.


Autorka textu: Mahulena Kopecká
Autorka úvodní fotografie: Mahulena Kopecká