Pellegrini si prostřednictvím Orbána domluvil předvolební návštěvu Moskvy v roce 2020

V roce 2020 požádal Peter Pellegrini Viktora Orbána, aby mu zprostředkoval jednání s Ruskou federací. Těsně před parlamentními volbami chtěl tehdejší slovenský premiér a lídr kandidátky Smeru obdržet pozvání k oficiální návštěvě Moskvy. Informaci získali novináři z projektu VSquare, kteří ji poskytli Investigativnímu centru Jána Kuciaka (ICJK). Podpora Smeru před volbami klesala, neboť Robert Fico musel po rozsáhlých protestech veřejnosti spojených s vraždami Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové opustit post premiéra, a tak se lídr kandidátky Pellegrini v kampani snažil využít všech možností. Nakonec odcestoval i do Ruska. Nyní Pellegrini vede v předvolebních výzkumech jako kandidát na post prezidenta Slovenska.

Tento text si můžete poslechnout i v audioverzi. Audiočlánky pro vás načítá Renata Klusáková.
Audioverze vybraných článků investigace.cz odebírejte zde.

Dva týdny před parlamentními volbami, 13. února 2020, se tehdejší premiér Peter Pellegrini a ministryně vnitra Denisa Saková setkali s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Na maďarsko-srbské hranici si podali ruce a zabývali se opatřeními v boji proti nelegální migraci.

„Těší mě, že Maďarsko velmi dobře chrání naši společnou schengenskou hranici. Slovensko je připraveno přispět svými lidskými a technickými zdroji v případě zvýšených migračních toků,“ napsal tenkrát Pellegrini na síti X

Peter Pellegrini na sociální síti X zveřejnil fotografie ze setkání s Orbánem v roce 2020.
Setkání Pellegriniho s Orbánem na hranicích 2020. Zdroj: X

Nejnovější zjištění ICJK, založená na citlivých zpravodajských informacích, však naznačují, že Pellegrini během schůzky Orbána tajně požádal o pomoc při vyřizování oficiálního pozvání do Moskvy. Podle těchto materiálů slovenský premiér tvrdil, že by taková návštěva oslovila voliče a zvýšila volební šance strany Smer, jejíž kandidátku vedl. 

Pellegrini využil Orbána jako prostředníka, neboť maďarská vláda je známá svými kontakty v Kremlu. Slovenský premiér maďarskému předsedovi vlády vysvětlil, že pozvání do Moskvy je pro něj mnohem důležitější než návštěva Bílého domu. Skrze maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjartóa a ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se tak žádost dostala až k ruskému premiérovi Michailu Mišustinovi.

Materiály novinářů

Citlivý materiál o maďarsko-ruské podpoře Smeru zpracovala zpravodajská služba jedné z evropských zemí v únoru 2020. Vzhledem k povaze dokumentů a v zájmu ochrany zdrojů jsme byli zástupcem této zpravodajské služby požádáni, abychom neuváděli, o jakou zemi se jedná, a nezveřejňovali některé konkrétní informace z materiálu, do něhož jsme měli možnost nahlédnout. Novináři VSquare a ICJK potvrdili řadu tvrzení uvedených ve zpravodajském materiálu z jiných zdrojů.

Vzhledem k těmto okolnostem zaslali novináři z VSquare žádost o vyjádření tiskovým mluvčím Petera Pellegriniho a Viktora Orbána, úřadu předsedy vlády Ruské federace, Ministerstvu zahraničních věcí Ruské federace a maďarskému Ministerstvu zahraničních věcí a obchodu. 

Za poslední jmenované ministerstvo odpověděl tiskový mluvčí: „Jak řekl Péter Szijjártó, pokud Ministerstvo zahraničních věcí a obchodu obdrží žádost o pomoc při navazování nebo udržování kontaktů s jinými zeměmi a tato žádost není v rozporu s maďarskými národními zájmy, jsme vždy připraveni pomoci. Říká se tomu diplomacie.“ Ve své odpovědi odkázal na dřívější vyjádření Szijjártóa, v němž ministr prohlásil, že rád pomůže ostatním zemím navázat vztahy s Ruskem. Ostatní oslovené instituce novinářům z VSquare neodpověděly.

Petera Pellegriniho přijal Viktor Orbán a další maďarští ústavní činitelé také před několika dny, 11. března 2024, tedy necelé dva týdny před prezidentskými volbami, v nichž podle průzkumů veřejného mínění Pellegrini vede. Na otázku, zda Pellegrini požádal maďarské představitele o podobnou službu i nyní, jeho mluvčí neodpověděla. Ostatně neodpověděla ani na dotaz, proč požádal Orbána o zprostředkování kontaktu s Kremlem už v roce 2020.

Let do Moskvy na poslední chvíli

Jednání s Orbánem nakonec přineslo kýžené ovoce. Dne 26. února 2020, pouhé tři dny před slovenskými parlamentními volbami, Pellegriniho přijal ruský premiér Michail Mišustin, a to navzdory akutní infekci dýchacích cest, kterou slovenský předseda vlády zrovna trpěl. „Je pro nás velmi důležité, že jste si navzdory velmi náročnému předvolebnímu období na Slovensku dokázal najít čas, abyste přijel do Moskvy a projednal nejnaléhavější otázky rusko-slovenské spolupráce,“ prohlásil Mišustin na společné tiskové konferenci a předstíral, že to byl Pellegrini, kdo cestou do Moskvy prokázal Rusku službu.

Pellegrini byl prvním evropským lídrem, který se s Mišustinem setkal poté, co jako nový ruský premiér nastoupil do funkce v lednu 2020. Jednali o tom, jak by Ruská federace a Slovensko mohly spolupracovat v oblastech, jako je přeprava plynu, dodávky jaderného paliva a likvidace jaderného odpadu. Pellegrini během setkání navrhl, že by se Rusko mohlo zapojit i do projektu zřízení úložiště jaderného odpadu pro středoevropské země. O tomto „projektu“ se od jejich schůzky už nikdo nezmínil. 

Pellegriniho plán oslnit Slováky svými ruskými vztahy ovšem nevyšel. Ani návštěva Moskvy na poslední chvíli nedokázala jeho vládu zachránit a v parlamentních volbách 29. února 2020 skončila strana Smer s 18,3 % hlasů až druhá.

„Pellegrini potřebuje proruské voliče, aby se stal prezidentem“

Pellegriniho kandidaturu na funkci prezidenta podporuje současný premiér a předseda strany Smer Robert Fico, který je ostře kritizován za své proruské postoje a také za zásahy proti nevládním organizacím, ale i kvůli ovlivňování svobody médií a omezování pravomocí protikorupčních úřadů země. Pokud by byl Pellegrini zvolen, očekává se, že se nebude stavět proti Ficovým vládním krokům na rozdíl od odcházející prezidentky Zuzany Čaputové nebo dalšího prezidentského kandidáta a bývalého ministra zahraničí Ivana Korčoka, kterého podporuje slovenská opozice.

Po volbách v roce 2023 se Pellegrini stal předsedou slovenského parlamentu. Jak pro Investigativní centrum Jána Kuciaka (ICJK) vysvětlil Václav Hřích z marketingové agentury AKO, před loňskými parlamentními volbami to byly Smer a krajně pravicová Slovenská národná strana (SNS), jež na Slovensku prosazovaly proruská sdělení. Pellegrini a jeho strana Hlas se mezitím „snažili toto téma příliš nekomunikovat“, Pellegrini byl v předvolebním období dokonce vnímán jako podporovatel Ukrajiny. 

Podle slovenského sociologa Michala Vašečky bude ale Pellegrini nyní nucen oslovit proruské a krajně pravicové voliče, pokud se chce stát prezidentem. „Argumentace je velmi jednoduchá. Nemá šanci vyhrát v prvním kole, ale až v kole druhém. Jestliže se druhého kola nezúčastní antisystémoví voliči, kteří podporují především Štefana Harabina, ale i Mariana Kotlebu, Róberta Švece a Andreje Danka, může mít Pellegrini problém. Pokud naopak přijdou a budou volit, tak se Peter Pellegrini prezidentem stane. Nemá jinou šanci než je oslovit, jestliže chce být zvolen,“ dodal Vašečka. 

Podle posledního předvolebního průzkumu agentury Focus vede Pellegrini v prvním kole nad druhým hlavním uchazečem Ivanem Korčokem těsně, a to 34,4 ku 33,1 %. S podporou voličů zmíněných kandidátů by však ve druhém kole mohl porazit Korčoka v poměru 56 ku 44 %. 


Autoři původního textu: Szabolcs Panyi (VSquare), Lukáš Diko (ICJK)
Zpracovala: Kamila Plzáková
Autor úvodní grafiky: Péter Somogyi (szarvas) / Telex