Zprávy o boji s evropskou korupcí: Největší kauzy III

Na Slovensku bylo v předvolební kampani použito digitálně zmanipulované video (deepfake), které mělo přimět lidi, aby dali hlas někomu jinému. Poláci v Nizozemsku zorganizovali vraždu novináře, jenž informoval o obchodu s drogami. Maďarské velvyslanectví ve Washingtonu zaplatilo lobbistovi, v minulosti zapojenému do kampaně Donalda Trumpa, aby na Twitteru zveřejňoval konspirace. Na Maltě zase smrtící rvačka vedla k vyšetřování, které odhalilo dosud neznámou organizovanou zločineckou skupinu z Rumunska. A bulharští finanční konzultanti jsou součástí regionální sítě daňových úniků, jež v Rumunsku vydělává stovky milionů eur.

Slovenské volby se staly terčem prokremelského hoaxu

Kampaň před slovenskými parlamentními volbami v roce 2023 se zapíše do historie. Pravděpodobně poprvé se součástí předvolebního boje staly deepfakes, tedy počítačem generované zvuky a videa. Dva dny před hlasováním se na sociálních sítích a prostřednictvím řetězových e-mailů šířily záběry, na nichž měla novinářka Denníku N Monika Tódová s předsedou opoziční strany Progresívne Slovensko Michalem Šimečkou probírat metody, jak zmanipulovat volby. Byť se „nahraný“ rozhovor nikdy neuskutečnil, slyšely ho desetitisíce lidí.

Jak informovali naši kolegové z ICJK, nejúspěšnějšími sdíleči falešného videa se stali dva politici: bývalý šéf Nejvyššího soudu a exministr Štefan Harabin a někdejší poslanec Peter Marček. Oba v minulosti sdíleli silně prokremelské názory. Ve stejné době, kdy se falešné video s novinářkou Tódovou a lídrem PS Šimečkou začalo šířit slovenskými sociálními médii, hovořil o manipulaci slovenských voleb i šéf ruské tajné služby Sergej Naryškin. Během dvoudenního předvolebního moratoria obvinil Spojené státy z vměšování se do voleb. Stejný narativ prezentoval následující den v ruské státní televizi také Štefan Harabin.

Štefan Harabin sdílí deepfake video na svém Telegramu.

Polští obchodníci s drogami ve službách nizozemských drogových kartelů

Článek od investigativních novinářů z webu frontstory.pl vysvětluje, jak se Poláci žijící v Nizozemsku ocitli v centru tamního podsvětí a zorganizovali vraždu žurnalisty, který se stal svědkem v procesu zabývajícím se brutálními praktikami mafií v Nizozemsku.

Násilí spojené s drogami se v Nizozemsku stalo součástí běžného života a částečně je propojeno i s polskými přístavy: jedna z pašeráckých tras totiž vede právě tudy a od vypuknutí války v Ukrajině patří k těm nejdůležitějším. Investigace novinářů v rámci projektu NarcoFiles také odhaluje, jak se míchá kokain v polských laboratořích ještě předtím, než se tato droga dostane na trh.

„Polsko bylo vždy jakýmsi ‚uzlem‘ pro obchod s drogami,“ říká v článku úředník z oddělení potlačování námořní kriminality Pomořanského celního a finančního úřadu. „V poslední době tuto roli navíc posílilo dění za východní hranicí.“

Na projektu NarcoFiles se podílela i redakce investigace.cz – Pavla Holcová a Paul May nahlédli do života kyberzločince, jenž začal pro organizovaný zločin hackovat přístavní systémy.

Databáze amerického ministerstva spravedlnosti odhaluje lobbistické pokusy Viktora Orbána

„Zlý George Soros požaduje, aby Biden a EU zničili Maďarsko a Polsko. Musíme se tomu postavit,“ stojí na platformě X v příspěvku lobbisty Davida Reaboie z Washingtonu.

Dokumenty analyzované investigativním médiem Átlátszó ukazují, že maďarské ministerstvo zahraničí zaplatilo Reaboiovi 35 000 dolarů za různé služby, včetně obhajoby vlády Viktora Orbána na sociálních sítích.

Reaboi, který dříve vedl kampaň pro Donalda Trumpa, se snažil dostat maďarské politiky do amerických talk show, málokdy se mu to ale podařilo. Podle zpráv z médií je Bidenova administrativa stále více znepokojena lobbováním Orbánovy vlády ve Washingtonu a považuje to za zasahování do vnitřní politiky Spojených států.

Stopy smrtelné hádky na Maltě vedou k bukurešťskému gangu organizovaného zločinu

Násilná potyčka v ulicích Malty loni na podzim odhalila nelegální podnik vydělávající na drogách a prostituci, který byl napojen na zločinecký gang z Bukurešti.

To, co původně vypadalo jako náhodné setkání před jedním maltským barem, se rychle zvrhlo ve vyšetřování vraždy, neboť při hádce, která vypukla, byl zabit britský občan žijící v Rumunsku. Bitka odhalila vazby na skupinu zapletenou do nezákonných operací, včetně prostituce a obchodu s drogami, přičemž původní podezření ukazovalo na finanční motivy.

Investigativní reportáž, vytvořená novináři z rumunského webu Rise Project, odhalila spletitou síť organizovaného zločinu zakořeněnou v jedné bukurešťské čtvrti. Skupina, jejíž členové se aktivně podíleli na obchodování s drogami a na různých nelegálních podnicích, nashromáždila značný majetek, například luxusní automobily a hodnotné nemovitosti, aniž měla věrohodné zdroje příjmů.

Bulharští poradci usnadňují rumunské daňové podvody

Několik finančních poradců v bulharském městě Ruse ležícím na hranicích s Rumunskem pomáhalo rumunským podnikatelům páchat podvody s DPH a v některých případech zpronevěřovat finanční prostředky z Evropské unie, do níž obě země patří.

Novináři z Context.ro tuto praktiku odhalili společně s kolegy z bulharského investigativního webu BIRD. Vyšlo tak najevo, že pachatelé využívají takzvanou metodu „chybějícího obchodníka v rámci společenství“ (v Česku známou jako kolotočový podvod), která je založena na nulových daňových pravidlech pro obchod mezi členy EU a tedy vytváření fiktivních vývozů.

Obvykle takto vznikne řetězec jedné nebo více fiktivních společností, jež začnou obchodovat se zbožím mezi zeměmi EU. Takový obchod je osvobozen od DPH, protože DPH se v EU vztahuje pouze na vnitrostátní komerci. V podobných případech podvodníci dovážejí zboží, které prodávají v dané zemi, a poté jej účtují místnímu kupujícímu, aniž přitom hodnotu DPH odvedou daňovým orgánům. Tyto peníze naopak končí v jejich kapsách, čímž ve zmíněné kauze rumunský stát přišel o stovky milionů eur.

Tento článek vznikl jako součást projektu The Organised Crime and Corruption Watch. Na textu se podílelo sedm redakcí, které jsou součástí The Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Spolupracovali na něm novináři z: Investigace.cz (Česká republika), Bird.bg (Bulharsko), Frontstory.pl (Polsko), Rise Project (Rumunsko), Investigatívne centrum Jána Kuciaka – icjk.sk (Slovensko), Átlátszó (Maďarsko) a Context Investigative Reporting Project (Rumunsko). V každém dalším vydání této série se novináři budou zabývat tématy organizovaného zločinu nebo korupce.

Autorka české verze: Zuzana Šotová
Zdroj úvodní grafiky: James O’Brian, OCCRP