#zesvěta: Profit Pepsi z nucené práce. Dunaj se otepluje. Investice Kataru v USA

Přejeme všem hezký nadcházející víkend! Po velikonoční pauze přinášíme pravidelný výběr z dění na poli investigativní žurnalistiky a organizovaného zločinu v posledních týdnech. Tentokrát se dozvíte o tom, jak evropské banky přispívají k ničení životního prostředí, o nucené práci na plantážích, odkud se vozí cukr do továren Pepsi, nebo o úniku dat návštěvníků ostrova Jeffreyho Epsteina.

Evropské banky poskytly úvěry ve výši stovek miliard korun firmám, které ohrožují klima a přírodu. Zprávu zveřejnily ekologické organizace v čele s Greenpeace International. Unijní banky poskytly od roku 2015, kdy byla uzavřena Pařížská dohoda, úvěry ve výši 256 miliard eur společnostem, jež přispívají k ničení lesů a kriticky ohrožených ekosystémů. Mezi bankami byla také ING Group či Deutsche Bank. Některé takto financované korporátní skupiny jsou přímo spojené s masivním odlesňováním.

Značky jako Coke a Pepsi profitují z brutálního systému práce, který vykořisťuje děti a vede ke sterilizaci žen. Odhalila to investigace deníku New York Times a webu Fuller Project. V západní Indii pracují ženy na polích s cukrovou třtinou v extrémních podmínkách. Mnohé z nich jsou nuceny podstoupit hysterektomii, aby neměly menstruaci a mohly neustále pracovat. Přitom nedostávají běžnou mzdu, ale odpracovávají si dluh v podobě záloh od zaměstnavatelů. Zálohy slouží k placení poplatků za zmeškanou práci, kterou vynechaly třeba z důvodů návštěvy lékaře. Skupiny zaměřující se na práva zaměstnanců označily tato opatření jako nucenou práci.

Katarská královská rodina investovala 50 milionů dolarů do konzervativního amerického média Newsmax. Investice proběhla v době, kdy byl prezidentem Donald Trump a Katar čelil silnému diplomatickému tlaku sousedních zemí v čele se Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty. Ty vinily Katar z podpory teroristických skupin na Blízkém východě. Katar spoléhal na dobré vztahy se Spojenými státy americkými. Před investicí i po ní naléhali vedoucí pracovníci Newsmaxu na své zaměstnance, aby zpravodajství o Kataru zmírnili.

Rumunsko prodloužilo vazbu Andrewa Tatea, obviněného z obchodu s lidmi. Muže obvinili i ze znásilnění a organizování zločinecké skupiny. Tate, jeho bratr a dva další Rumuni byli umístěni do vyšetřovací vazby na 30 dní. Měli verbovat ženy a nutit je k pornografii nebo je sexuálně zneužívat. Rumunské úřady mají dlouhodobě problém obchod s lidmi kontrolovat. Měsíčně prý zaregistrují asi třicet podobných obětí, přičemž většinou jde o ženy, z nichž mnoho je nezletilých.

Při úniku dat došlo k odhalení detailů o návštěvnících ostrova Jeffreyho Epsteina. Časopis Wired zkoumal data ukazující citlivé detaily o tom, kdo na ostrov kdysi vlastněný sexuálním násilníkem Epsteinem jezdil. Jde o údaje z téměř 200 mobilních zařízení, přičemž informace unikly ze společnosti zpracovávající data Near Intelligence. Únik odhalil bydliště mnoha hostů či nemovitosti na amerických Panenských ostrovech, kde měl Epstein obchodovat s ženami nebo je fyzicky napadat. Bývalý generální prokurátor amerických Panenských ostrovů tvrdil, že osobnosti z elitních společenských kruhů Epsteinovi prodávaly dívky ve věku 12 let.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený WIRED (@wired)

Dunaj se otepluje, ukazují oficiální údaje z pravidelného měření. Teplotní nárůst i jeho důsledky zmapoval maďarský investigativní web Átlátszó ve spolupráci s rakouským deníkem Der Standard. V létě teplota vody stoupá k 25 až 26 stupňům Celsia. Měřicí stanice v Maďarsku vykázaly mezi lety 2010 a 2020 nárůst průměrné roční teploty o 0,7 až 2,2 °C, zatímco v Rakousku se teplota vody ve stejném období zvýšila o 0,7 až 1,8 °C. Oteplení i výskyt extrémně nízkých průtoků vody ohrožují tamní divokou přírodu i lidstvo na obou březích veletoku.

Ve Švédsku narůstají problémy s organizovaným zločinem. Jde především o boje mezi švédskými mafiánskými klany, píše web El País. Za posledních patnáct let se jedna z nejbezpečnějších zemí světa dostala na první místo v kategorii největšího počtu vražd provedených střelnou zbraní v Evropské unii (na druhém místě je Chorvatsko). Boje mezi klany zatím vyvrcholily v září 2023, kdy během dvaceti dní došlo k více než čtyřiceti násilným událostem a dvanácti úmrtím.

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: Profimedia