Příběh ruského špiona. Operoval v Maďarsku, ze Slovenska ho vyhostili

Gorijev byl loni v prosinci stále zaměstnán na ruském ministerstvu zahraničí / Zdroj: VSquare.org

Jako začínající pracovník ruské vojenské rozvědky GRU nejdříve pečoval o hroby sovětských vojáků z druhé světové války. Nakonec se Anton Gorijev stal vedoucím konzulárního oddělení ruského velvyslanectví v Maďarsku. Aktivní byl ale i na Slovensku, než ho odtamtud loni vyhostili. Kariérní vzestup i pád ruského špiona přibližuje novinář Szabolcs Panyi v článku pro web VSquare.

V létě před dvěma roky opilý řidič srazil svým autem v Bratislavě jednu ženu a z místa činu ujel. Rodině zraněné Slovenky se druhý den údajně omluvil. Bratislavský incident sice nebyl rafinovaným atentátem, ale pouhou nehodou, kterou však spáchal špion, napojený na ruskou zpravodajskou službu GRU.

Opilec za volantem se vydával za diplomata na ruské ambasádě v Bratislavě a slovenská média ho později identifikovala jako Antona Gorijeva. O několik měsíců později, na jaře 2022, se tento muž ocitl mezi ruskými diplomaty, jež Slovensko oficiálně vyhostilo kvůli špionáži. Aféru odhalili novináři z projektu VSquare a ICJK na základě informací pocházejících z dokumentů slovenského ministerstva zahraničí.

Redaktoři z neziskové organizace Dossier Center, která se věnuje monitorování trestné činnosti a korupce spojené s Ruskem, zjistili, že s ruskou zpravodajskou službou je spojená i špionova žena Agnija Gorijevová. Ta mívala kdysi moskevskou adresu registrovanou na ubytovně GRU. V průběhu let využívala také diplomatických výhod. Loni musela stejně jako manžel opustit Slovensko.

Gorijev a jeho manželka Agnia byli na seznamu diplomatů akreditovaných na Slovensku v letech 2020-2022 / Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí Slovenské republiky

Diplomatické krytí pro špiony

Po ruském útoku na Ukrajinu vyhostilo Slovensko v průběhu března 2022 tři diplomaty a další tři osoby zadrželo. Vláda tehdejšího premiéra Eduarda Hegera omezila počet pracovníků ruského velvyslanectví v Bratislavě a do Ruska poslala dalších 35 zaměstnanců ambasády.

Slovensko nebylo jedinou zemí, která na ruskou agresi takto zareagovala. Během následujících týdnů došlo k vypovězení stovek ruských špionů, jež pracovali pod diplomatickým krytím v Evropské unii a zemích NATO. Novinářský tým VSquare v rámci projektu #ESPIOMATS identifikoval takových diplomatů stovky. Novináři při tom narazili i na aktivity Antona Gorijeva. Odhalili, že pracoval pro vojenskou rozvědku GRU a následně působil několik let v Budapešti, kde byl v kontaktu s maďarskými radikály. Poté se přesunul na Slovensko.

Slovenské ministerstvo obrany se k situaci odmítlo vyjádřit. Úřad maďarského premiéra a ruské velvyslanectví v Bratislavě na žádost o komentář nereagovaly.

Jak se stát špehem

Podle zjištění VSquare pochází Anton Gennadijevič Gorijev z vesnice v Saratovské oblasti jihovýchodně od Moskvy. Příslušníkem ruské armády se stal na začátku nultých let. V srpnu 2007 pak začal pracovat v Institutu pro makroekonomický výzkum a posléze se přesunul na ministerstvo školství a vědy, kde vydržel až do roku 2012.

Vysoce postavený evropský diplomat, jenž dobře zná vnitřní fungování GRU, se domnívá, že právě v té době musel být Gorijev vybrán ke zpravodajskému výcviku nutnému pro službu v zahraničí pod diplomatickým krytím. Příslušníci GRU jej absolvují na Vojenské diplomatické akademii v Moskvě, doplnil diplomat a dodal, že studenti jsou často vybíráni z řad členů ozbrojených sil.

https://twitter.com/panyiszabolcs/status/1671422827268919297

Pro ruské ministerstvo zahraničních věcí začal Gorijev oficiálně pracovat v květnu 2012. První zmínka o tom, že se dostal na diplomatickou funkci, pochází z ledna 2013, kdy už zastával funkci konzula v Maďarsku. Tamní ministerstvo zahraničních věcí a obchodu se k ruským diplomatickým misím v Maďarsku z posledního desetiletí odmítlo vyjádřit. Jako argument úřady mimo jiné uvedly ochranu soukromí a osobních údajů ruských diplomatů.

Bývalý důstojník maďarské kontrarozvědky, který si přál zůstat v anonymitě, ale Gorijevovu příslušnost ke GRU potvrdil. Podle něj byla jeho špionážní činnost odhalená maďarskou kontrarozvědkou.

Cesta k radikálům

Jak tento důstojník informoval novináře z VSquare, na začátku nultých let Gorijev u GRU začínal plněním drobnějších úkolů. Jednou z jeho povinností byla i údržba sovětských vojenských hrobů z druhé světové války v Maďarsku, což vyžaduje časté cestování po venkově a agentům GRU se tak nabízí příležitost prozkoumávat krajinu, hledat místa pro schůzky s informátory či prostory vhodné pro mrtvé schránky sloužící k předávání zpráv či peněz mezi agenty a zdroji GRU.

Pod záminkou péče o válečné hroby Gorijev navštívil hodně hřbitovů. Během podobných návštěv zpravodajci GRU také pečlivě sledují místní hroby, hlavně ty neudržované. U těch lze předpokládat, že již nejsou naživu žádní příbuzní zesnulého, takže jméno na náhrobku může být bezpečně použito k vytvoření falešné identity.

Při podobných cestách po památnících padlých vojáků se Gorijev setkával se členy tradičně proruských maďarských organizací. Nacisty a kolaborantský režim porazila v Maďarsku v roce 1945 Rudá armáda. Tyto události jsou tu proto stále oslavovány jako osvobození země Ruskem, upozorňuje ve svém článku novinář Szabolcs Panyi.

Maďarské krajně levicové i pravicové skupiny po ruské anexi Krymu uspořádaly v lednu 2015 protiukrajinské shromáždění. Více než deset organizací tehdy přijalo prohlášení, v němž požadují „mír“ v Ukrajině a vyjadřují podporu zahraniční politice Viktora Orbána. Podle tohoto oficiálního dokumentu měl být na akci přítomen také konzul ruského velvyslanectví. Další článek o události už přímo zmiňoval Antona Gorijeva. Organizátor akce Endre Simó řekl pro VSquare, že žádné záznamy o zúčastněných nevedou, proto nemůže informaci potvrdit. Na dotaz, zda s Gorijevem ve větší míře spolupracovali, neodpověděl.

Organizace Společenství za mír v Maďarsku (Magyar Békekör), v níž zmíněný Simó působí, je známá proruská krajně levicová skupina. Na zmíněném shromáždění ale byla přítomna i krajně pravicová uskupení, jako třeba Světový svaz Maďarů (Magyarok Világszövetsége). Společné protiukrajinské prohlášení nadto vykreslilo ukrajinskou vládu jako nepřátelskou vůči tamní maďarské menšině.

Zhruba v této době byl Gorijev povýšen na post druhého tajemníka a vedoucího konzulárního oddělení ruského velvyslanectví. Oficiálně ho přitom zaměstnávalo ruské ministerstvo zahraničí i školství.

„Běžná“ konzulární práce

Proslulý proputinovský motorkářský gang Noční vlci navštívil v dubnu 2015 Maďarsko. Podle zjištění VSquare mělo ruské velvyslanectví včetně Gorijeva pomáhat s organizací setkání Nočních vlků s Maďary.

O rok později zase Gorijeva pozvali do jihomaďarské obce na slavnostní odhalení obelisku věnovanému kosmonautu Juriji Gagarinovi. Starostou obce byl tehdy László Toroczkai, jenž rovněž zastával pozici místopředsedy krajně pravicové proruské strany Jobbik. V současnosti je tento muž předsedou ještě radikálnější strany Naše vlast (Mi Hazánk).

Gorijev v jihomaďarské obci v roce 2016 / Zdroj: YouTube

Analýza maďarských expertů Pétera Krekó a Lóránta Győri pro Atlantic Council upozornila, že právě setkání Gorijeva a Toroczkaie může být příkladem toho, jak ruská diplomacie ve středovýchodní Evropě buduje vazby s krajní pravicí.

Neexistuje žádné vysvětlení, proč se Gorijev jako pracovník konzulárního oddělení na ruském velvyslanectví zúčastnil událostí, které nesouvisí s běžnou konzulární prací, upozorňuje novinář Szabolcs Panyi.

Gorijevovo konzulární oddělení bylo také zapleteno do případu s ruskými zbrojaři. V listopadu 2016 při razii ve skladu zbraní nedaleko Budapešti zadržely maďarské orgány ruské obchodníky. Šlo o zásah, jenž byl součástí vyšetřování amerického Úřadu pro potírání drog (DEA). Agenti DEA se tehdy vydávali za členy mexického kartelu a jednali s ruskými obchodníky o nákupu zbraní výměnou za kokain a peníze.

Konzulární oddělení ruského velvyslanectví se po zatčení zločinců pokoušelo o jejich převezení z Maďarska do Ruska. Nakonec se podařilo zabránit vydání obou Rusů do USA tak, že Moskva zinscenovala falešné vyšetřování a požádala Maďarsko o vydání „obviněných“. Orbánova vláda Rusku vyhověla.

O dalších maďarských aktivitách Gorijeva v následujících letech neexistují další veřejně dostupné informace. Podle seznamu, který mají novináři z VSquare k dispozici, se ale jeho jméno objevilo mezi akreditovanými diplomaty slovenského ministerstva zahraničí v lednu 2020. Neví se však, kdy přesně se Gorijev dostal na diplomatický post v Bratislavě.

Boční vchod ruského velvyslanectví v Bratislavě / Zdroj: VSquare.org

Ruský špion na Slovensku

Převelení Gorijeva na Slovensko vyvolává podle novinářů z VSquare podezření, že se podílel na tajných operacích v Maďarsku i na Slovensku. Přeshraniční aktivity ruských špionů jsou běžné, vysvětluje Ferenc Katrein, bývalý ředitel operačního oddělení maďarské bezpečnostní zpravodajské agentury (Alkotmányvédelmi Hivatal, AH). „Nemusí být ani využíváni k operacím v zemi, kde jsou akreditováni (jako diplomaté). Někteří nejlepší špioni jsou využíváni ve třetí zemi. Proto je nutná spolupráce mezi kontrarozvědkami spojeneckých zemí,“ vysvětlil Katrein pro VSquare.

Po ruském útoku na Ukrajinu byl Gorijev ze Slovenska vyhoštěn. To dokazují i diplomatické seznamy tamního ministerstva zahraničí.

„Ruská vojenská zpravodajská služba hraje v posledních letech často důležitou roli v aktivních opatřeních zaměřených nejen na špionáž, ale i na destabilizaci západních institucí,“ uvedl expert Péter Krekó pro VSquare. Podle něj Gorijevův příběh ukazuje, že slovenské bezpečnostní složky jsou v potírání ruského vlivu aktivnější než maďarské úřady. Z Budapešti nebyl už dlouhá léta vyhoštěn ani jeden ruský diplomat. Zároveň ale Krekó dodává, že slovenské veřejné mínění je tradičně silně proruské.

Novináři z Dossier Center odhalili, že Gorijev byl loni v prosinci stále zaměstnán na ruském ministerstvu zahraničí. O tom, kde se nachází v současnosti či co přesně dělá, nejsou známy žádné další informace. Gorijev ani jeho žena Agnia na e-maily novinářů nereagovali.

 

Autor původního textu: Szabolcs Panyi
Autorka české verze: Mahulena Kopecká

Zdroj úvodní fotografie: VSquare.org