Kinahanovi v Dubaji. Co čeká irské mafiány na útěku?

Gang irské rodiny Kinahanových je jednou z nejvíce stíhaných kriminálních skupin na světě. Spojené státy americké na jejich dopadení vypsaly odměnu a po zločincích pátrá i několik evropských zemí, včetně domovského Irska. Tamní ministryně spravedlnosti jedná se svým protějškem ve Spojených arabských emirátech, kde momentálně přebývá vedení kartelu. Ministryně požaduje vydání Kinahanových, napojených i na Írán, Hizballáh a dubajské elity.

Říkalo se mu „švihák Don“ (Dapper Don). Nejdříve vykrádal domy, kradl auta a padělal šeky. Postupně Dubliňan Christy Vincent Kinahan vybudoval mocnou zločineckou organizaci, a to spolu se svými syny Danielem a Christopherem mladším. Právě potomci irského mafiána mají v celém kartelu důležité postavení.

Kinahanův gang kromě pašování drog také pere špinavé peníze a spolupracuje s kolumbijskými či mexickými kartely nebo italskou mafií ‚Ndrangheta. Údajně kontroluje až třetinu evropského obchodu s kokainem.

Christy Kinahan podle deníku The Times nyní pobývá v dubajské čtvrti Al Wasl se svou partnerkou Neslihan Yildirim. Po útěku do Dubaje začal používat falešnou identitu a na veřejnosti vystupuje jako podnikatel Christy Vincent. Oba synové i další kriminální spolupracovníci žijí nedaleko v luxusních sídlech. Všichni jsou hledáni evropskými i americkými bezpečnostními orgány.

Mimo zmíněné instituce, jež stíhají Kinahanovy i jejich blízké spolupracovníky, je jim v patách i Europol, který skupinu spojuje s nejméně dvaceti vraždami. Americké ministerstvo financí na Iry uvalilo sankce, a finanční instituce v USA tak nesmějí provádět transakce s Kinahany, jejich společníky nebo s firmami, jež dotyční ovládají. Spojené státy rovněž vypsaly odměnu ve výši pěti milionů dolarů na dopadení Christyho i jeho synů. Pod tlakem amerických úřadů pak Spojené arabské emiráty (SAE) zmrazily v dubnu 2022 všechna aktiva „šviháka Dona“.

Útočiště v Dubaji

Jak upozornil novinář John Mooney v deníku The Times, Dubaj, kde se Kinahanovi schovávají, je důležitým místem, kudy často tečou vyprané špinavé peníze zpět do mezinárodního bankovního systému. Lze tu snadno zakládat firmy, kvůli korupci nefunguje vymáhání některých zákonů a spolupráce s dubajskými úřady je pro ostatní země leckdy problematická.

Ve Spojených arabských emirátech navíc neprobíhají volby, chybí tu svobodná média i právo na protest vůči oficiální politice. Podle organizace Gulf Centre for Human Rights režim v SAE zneužívá cílené sledování svých oponentů, zatýkání a násilí k potlačení prodemokratických tendencí v zemi.

Dubaj se však podle The Times snaží napravit svou pověst a proti praní špinavých peněz začala zasahovat. Tamní instituce už například vydaly malý počet zločinců stíhaných v zahraničí, kteří se v emirátu ukrývali. Dubajští policisté se také podílejí na vyšetřování v Evropě. Otázkou přesto zůstává, zda v rámci těchto pokusů o lepší reputaci vydají i Kinahana a jeho blízké, uzavírá novinář John Mooney.

Irsko-dubajské vyjednávání

Minulý týden irská ministryně spravedlnosti Helen McEntee oznámila, že vede se svým protějškem ze Spojených arabských emirátů jednání o dvoustranné smlouvě týkající se vydávání hledaných osob, právní pomoci a předávání odsouzených. Tři irští policisté se v Dubaji také účastnili širšího vyšetřování činnosti Kinahanových.

Emiráty mají 37 podobných dohod o vydávání osob, uzavřených například s Velkou Británií, Itálií či Indií. Avšak jen zřídkakdy uprchlé zločince nakonec předají, upozorňuje novinář John Mooney. Stává se, že žádost o vydání konkrétní osoby zamítnou, a to kvůli údajným „technickým důvodům“.

„Kdyby chtěli Kinahana a další deportovat, udělali by to. K tomu, aby je posadili do letadla nebo jim odebrali povolení k pobytu, nepotřebují mít uzavřenou žádnou dohodu,“ upozornil jeden z představitelů irské zpravodajské služby.

Mluvčí Emirátu však uvedl, že jeho země bere obvinění proti Kinahanovým vážně. Dodal, že Emiráty důsledně prošetřily aktivity Kinahanovy skupiny a poté zmrazily její majetek. „SAE budou i nadále pokračovat ve vlastním vyšetřování a úzce spolupracovat s příslušnými orgány v USA, Spojeném království, Irsku a Španělsku.“

Podle The Times ale mezi experty obeznámenými s aktivitami tohoto kartelu panuje ohledně dopadení Kinahanových spíš skepse. Domnívají se, že kriminální skupina je pod ochranou elit z řad dubajské monarchie, které také zastávají důležité funkce ve společnostech kontrolovaných irskými zločinci. Kartel má totiž finanční vazby na jednu z nejmocnějších dubajských rodin, jejíž členové figurují ve správní radě firmy podezřelé z toho, že usnadnila Kinahanům praní peněz.

Pro irské úřady je stíhání Kinahanova kartelu přitom velmi důležité, neboť země považuje skupinu za hrozbu své národní bezpečnosti, a to jak kvůli násilnostem těchto zločinců, tak i z hlediska jejich možného napojení na Hizballáh či íránské zpravodajské služby.

Praní peněz s Hizballáhem

Spojení Kinahanů s íránským režimem i s libanonským militantním hnutím Hizballáh se skutečně objevuje hned několik.

Podle amerického Úřadu pro potírání drog (DEA) irská zločinecká organizace využívá íránský ostrov Kiš k praní špinavých peněz a tráví tu i dovolené. Kiš je součástí Íránu, má ale shovívavější zákony a jde o zónu volného obchodu.

Kinahanovi měli mít prsty i ve vraždě Íránce odsouzeného teheránským režimem, který se ukrýval v Nizozemsku. Tam ho zavraždil Naoufal Fassih, jenž se následně schoval v bytě pronajímaném právě Kinahanovým gangem.

Irská policie rovněž odhalila spojení mezi Kinahanovými a Hizballáhem. Kartel využívá k převodu peněz systém nebankovních transakcí pojmenovaný hawala. Ten funguje na základě předání hotovosti pověřené osobě v jedné zemi, aby následně další osoba vydala stejnou částku v zemi požadované majitelem peněz.

Podle evropských a amerických zpravodajských služeb právě tímto způsobem Kinahanovi nejspíš posílali finance jihoamerickým drogovým kartelům, přičemž měl transakce provádět Hizballáh. Militantní libanonská skupina si za své služby naúčtovala provizi, a mohla tak vydělat až stovky milionů dolarů.

Spekulace a soukromá letadla

Spojené arabské emiráty stíhaly několik nebezpečných zločinců napojených na Kinahanův kartel už v minulosti. Země vydala bývalého vůdce italské mafie Camorra a zatkla také hlavu kartelu známého pod názvem Tito a Dino. Oba zločinci byli přátelé Daniela Kinahana.

Jeho otec Christy před čtyřmi lety plánoval stěhování do Zimbabwe, prý však uvažoval i o odchodu do Ruska. Uniklé e-maily získané The Times pak naznačují, že když se pokoušel nakoupit letadla ve Venezuele, navázal kontakty s osobami napojenými na Ruskou federaci. Nejspíš i proto se úřady, jež kartel stíhají, obávají, aby se vedení skupiny nepřesunulo do ostře protizápadně orientované země, jako je Rusko nebo Írán.

Spekulace se týkají i toho, že by se Kinahanova skupina mohla rozdělit na několik menších gangů. Hlava rodiny Christy má totiž údajně napjatý vztah se svým synem Danielem.

Pro kartel je naopak výhodou, že má přístup k soukromým letadlům, a může se tak snadno přesouvat. Právě mobilita zločinců podle The Times Irsku jejich dopadení komplikuje, protože orgány mají problém jejich pohyb sledovat.

Novinář John Mooney dodává, že tak nadále zůstává otázkou, zda Emiráty nakonec Kinahany vydají, a to třeba i pod tlakem zlepšit si svou mezinárodní pověst — nebo zda irští mafiáni z Dubaje utečou jinam.

Každopádně je Kinahanův gang stále aktivní i v domovském Irsku, byť jeho vedení sídlí v Dubaji. Minulý měsíc totiž irská policie našla na lodi MV Matthew u pobřeží Corku největší zásilku drog v historii Irska. Šlo o více než dvě tuny kokainu z Kolumbie uložené na lodi registrované v Panamě. Podle irské Gardy nestojí za zásilkou s velkou pravděpodobností nikdo jiný než Kinahanovi.

 

Autor původního textu: John Mooney; autorka české verze: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: Niall Carson / PA Images / Profimedia