Kinahan rozšiřuje byznys. Irský kartel pracuje pro Írán a Hizballáh

Gang Christyho Kinahana je jednou z nejmocnějších i nejvíce stíhaných kriminálních organizací na světě. Aktuálně se irský zločinec a jeho klan dostali i do hledáčku amerických úřadů, a to kvůli možným vazbám na Írán a libanonské militantní hnutí Hizballáh. O službách Kinahanova klanu pro Teherán informoval britský web The Times.

Dublinský zloděj Christy Vincent Kinahan, přezdívaný „šikovný Don“ (Dapper Don), v 70. letech vykrádal domy, kradl auta a padělával šeky. Kvůli držení drog nakonec putoval na pět let do vězení. Po propuštění se mu podařilo vybudovat obávanou a vlivnou zločineckou síť, do které zapojil i své dva syny, Daniela a Christophera mladšího.

Kinahanův klan se zaměřuje na pašování drog, vraždy i praní špinavých peněz. Spolupracuje s kolumbijskými i mexickými drogovými kartely, s italskou mafií ’Ndrangheta a kontroluje až třetinu evropského obchodu s kokainem.

Americký Úřad pro potírání drog (DEA) navíc odhalil, že irská zločinecká organizace využívá malý íránský ostrov Kiš k praní špinavých peněz i ke svým prázdninovým pobytům. Kiš je sice součástí Íránu, platí tam ale mnohem shovívavější zákony než na pevnině. Jde o zónu volného obchodu, lákavou pro organizovaný zločin. To ale není jediné, co Kinahany s Íránem spojuje.

Další napojení kartelu na Teherán a radikální islámskou organizaci Hizballáh nedávno vypátrala irská policie. Díky jejím informacím začaly celou situaci podrobněji vyšetřovat i Spojené státy americké. Už loni ale USA uvalily sankce na Kinahanovu skupinu a americké finanční instituce i podniky tak nesmějí provádět finanční transakce s Kinahany, s jejich společníky nebo s firmami, jež ovládají.

Bývalý příslušník irské policejní jednotky Gardaí John O’Driscoll, který ve Washingtonu prosazoval stíhání Kinahanů, uvedl, že USA vnímají kartel jako hrozbu pro americké zájmy i světový pořádek. „Americké úřady zastávají názor, že ačkoli se kartel možná nepodílí na dodávkách drog do USA, bezohledné zapojení Kinahanů do financování Hizballáhu a mezinárodního terorismu je věc jiná.“ USA irskou kriminální skupinu stíhají za vraždy, obchod s drogami nebo financování terorismu.

Nizozemská vražda

První vodítko, které naznačuje napojení Kinahanů na Írán, se objevilo už v roce 2016. Tehdy se ukázalo, že v Dublinu pod falešným jménem přebývá nizozemský zločinec marockého původu Naoufal Fassih. Nizozemské úřady po něm pátraly v souvislosti s vraždou Íránce odsouzeného v roce 2016 teheránským režimem k trestu smrti a ukrývajícího se právě v Nizozemsku. Fassih se po provedené vraždě schovával v dublinském bytě pronajímaném Kinahanovým gangem. Nakonec byl dopaden a odsouzen k 18 letům vězení.

Podle nizozemské bezpečnostní služby AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) šlo o jednu ze dvou politických vražd, jež Írán spáchal na nizozemském území. Právě tyto vraždy i další odhalení ukazující na zapojení Teheránu do atentátů ve Francii a v Dánsku přiměly v roce 2019 Evropskou unii, aby na Írán uvalila sankce.

Evropské bezpečnostní služby následně zkoumaly, jak íránský režim využívá služby zločineckých skupin, s jejichž pomocí měl útočit na disidenty a oponenty, jimž se podařilo uprchnout ze země.

Nizozemský politik íránského původu Ulysse Ellian se domnívá, že zločince Fassiha najal někdo jiný než přímo Teherán. „U soudu zaznělo, že ani neznal totožnost své oběti. Írán požádal Kinahany, aby tohoto člověka nechali v Nizozemsku zabít, a oni tím pověřili právě Fassiha.“ Podle Elliana vražda vyděsila íránské disidenty po celé Evropě. „Režim ukázal, že aby zabil své nepřátele, je ochotný se spojit i se zločinci.“

Provize pro Hizballáh

Další spojení irských zločinců s Teheránem bylo odhaleno, když úřady vyšetřovaly finanční aktivity klanu Kinahanů. Christy a jeho zločinecká síť totiž využívali k převodu peněz systém nebankovních transakcí označovaný jako hawala. Ten používá také Hizballáh.

Jde o neformální způsob převodu peněz mezi státy. Spočívá v tom, že dojde k předání hotovosti pověřené osobě v jedné zemi a následně jiná pověřená osoba vydá stejnou částku v zemi jiné. Hizballáh a Kinahanové v rámci tohoto systému používali také šifrované kódy pro bezpečnější transakce.

Evropské i americké zpravodajské služby podle The Times předpokládají, že irský klan využíval právě tento platební systém, aby přeposílal peníze třeba jihoamerickým drogovým kartelům. Hizballáh pak díky dohodě s Kinahany získal údajně až stovky milionů dolarů, protože za každou podobně zprostředkovanou transakci si účtoval provizi. Takto vydělané peníze následně použil na financování terorismu v Libanonu a Sýrii.

Letadla od egyptské armády

Služby irských zločinců pro Írán ale nekončily u finančních transakcí. Christy Kinahan se totiž pokoušel získat v Africe a střední Americe použitá letadla a náhradní díly, a to pro íránské ozbrojené síly. Využil k tomu falešnou identitu i offshorové společnosti.

V roce 2019 chtěl Kinahan koupit od egyptské armády letadla, údajně v zájmu charitativní organizace se sídlem v Singapuru. Tvrdil, že bude poskytovat záchranné letecké služby ve střední Africe.

Když se však pokusil zaregistrovat leteckou firmu v Zimbabwe a získat tamní povolení k pobytu, úřady ho začaly podezřívat a vyžádaly si informace od Spojených států.

Tehdy se spekulovalo, že letadla mohla sloužit k přemisťování drog a peněz. Nyní se bezpečnostní služby naopak domnívají, že Kinahan je chtěl získat pro íránské agenty nebo je případně pronajmout íránským leteckým společnostem. „Působí teď jako dodavatel pro Írán. Už to není obyčejný zločinec,“ řekl zdroj ze zpravodajských služeb deníku The Times.

Zločinečtí prostředníci

Íránské revoluční gardy (IRGC) běžně využívají zločince i Hizballáh k tomu, aby obešly sankce a páchaly politické násilí, upozorňuje v článku pro britský web Ivan Sascha Sheehan, expert na íránskou politiku z University of Baltimore. „Hizballáh byl vytvořen a je cvičen, financován a vyzbrojován právě IRGC.“ Podle odborníka jej proto v mnoha zemích, kde íránský režim nemůže operace provádět přímo, v tomto směru zastupuje Hizballáh.

Tato libanonská šíitská militantní organizace pak může využívat k dalším operacím různé zločinecké skupiny, jež na oplátku získají výhody od íránských bezpečnostních služeb, uvedl v článku Lincoln Bloomfield, bývalý americký diplomat a poradce pro národní bezpečnost. Výhody zahrnují peníze, ochranu a přístup k dodávkám drog.

Popsaná přeměna klanu Kinahanů v narkoteroristickou skupinu ale může nakonec předznamenávat jeho zkázu, spekulují The Times. Právě díky této transformaci se o ně totiž začal více zajímat Washington, který například přiměl Spojené arabské emiráty, kde rodina Kinahanů dříve přebývala, aby v dubnu 2022 zmrazily její majetek. Mnoho členů kartelu bylo také zatčeno.

Kinahanův klan ale zákonu nadále uniká a není známo, kde se hlava gangu a jeho synové momentálně nacházejí. Christy by měl údajně být v Asii, Christopher mladší se pak nejspíš pohybuje mezi Spojenými arabskými emiráty, Katarem či Jordánskem. V dubnu se rovněž spekulovalo, že Daniel Kinahan utekl z Dubaje do Íránu.

To by odpovídalo i názoru bývalého příslušníka irské Gardaí Johna O’Driscolla a dalších specialistů, kteří jsou přesvědčení, že v zájmu přežití irský kartel určitě využije své spojenectví s Íránem.

 

Autor původního textu: John Mooney; autorka české verze: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: Niall Carson / PA Images / Profimedia
https://goout.net/cs/investigacecz-10-let/szxjxuv/