Desítky nelegálních směnáren posílají miliony z Česka do Ruska a zpátky. Klienty nacházejí v Telegramu

Přestože jsou na Rusko uvaleny finanční sankce a země je vyloučena z bankovního spojení SWIFT, což by oboje mělo zastavit tok peněz mezi Ruskem a evropskými státy, ve skutečnosti se nic takového neděje. V Rusku totiž fungují stovky nelegálních směnáren, které umožňují převod vyšších částek ze sankcionované země do Evropy, vyplývá z opakovaných zjištění ruských investigativních novinářů. Redakce investigace.cz pro změnu objevila desítky českých nelegálních směnáren, jež provádějí stejné nebankovní převody neomezených částek z Ruska do Česka, ale i opačným směrem. Fungují díky Telegramu.

V obchodní čtvrti Moskva-City sídlí desítky směnáren s kryptoměnou, které slouží k anonymním převodům milionových částek do Evropy, a zejména do Velké Británie, zjistila ruská pobočka Transparency International těsně před tím, než byla v březnu kvůli tlaku ruských státních orgánů uzavřena. „V podstatě jde o kryptohawalu, systém nebankovních transakcí založený na vzájemných závazcích a vzájemné důvěře, který slouží k převodu obnosů pro soukromé účely menších ruských oligarchů,“ vysvětlil bývalý ředitel pobočky Ilja Šumanov ruskému serveru Meduza.

Kufřík plný peněz

Běžným způsobem, jak si služby takové směnárny vyžádat, je chat v aplikaci Telegram. Volba platformy není náhodná – Telegram poskytuje svým uživatelům dostatečnou anonymitu nutnou k umožňování nelegálních služeb. Klient, jenž má zájem o převod peněz do zahraničí, musí ve své zprávě pro směnárnu uvést výši částky, kterou chce převést, a lokaci, kam by peníze měly dorazit v hotovosti a v místní měně. Zákazník poté obdrží číslo kryptopeněženky, kam převede uvedenou částku. Nejpoužívanější kryptoměnou je USDT společnosti Tether. Jedná se o takzvaný stable-coin, tedy kryptoměnu přímo vázanou na kurz dolaru a podle Tetheru krytou finančními rezervami v bance.

Po proběhnutí transakce doveze ruskojazyčný kurýr kufřík s hotovostí na domluvené místo v zahraničí a zavazadlo předá kontaktní osobě, jestliže mu správně sdělila unikátní heslo, jež zná pouze zákazník. V podstatě jde o jakýsi nelegální, paralelní a nikým nekontrolovaný systém finančních převodů fungující obdobně jako Western Union, navíc zbavený jakýchkoli daní. Western Union dnes kvůli západním sankcím převody z Ruska neumožňuje.

Ruské sekci Transparency International se podařilo identifikovat více než 20 podobných směnáren, které nabízejí své služby na specializovaných bitcoinových fórech a sídlí v moskevské byznysové čtvrti Moscow-City. Organizace se spojila s osmi směnárnami, jež zaměstnancům Transparency International vydávajícím se za běžné klienty poslali číslo kryptopeněženky pro převod peněz. Díky těmto údajům se organizaci podařilo vypočítat, že přes jednu takovou směnárnu proudí do zahraničí měsíčně až 470 tisíc dolarů, v přepočtu přes 10 milionů korun. 

Pomineme-li možnost obcházet protiruské sankce, hlavní předností služeb těchto směnáren je úplná anonymita zákazníků a jejich finančních zdrojů. „Žádná směnárna nás nepožádala o potvrzení identity a do Londýna jsme přes jednu z nich mohli poslat přes 10 000 liber (v přepočtu 270 tisíc korun),“ upřesňují ve své zprávě lidé z Transparency International. 

Co je hawala?

Systém hawala, na němž je založeno fungování zmíněných směnáren, je jednoduchý, účinný a prověřený časem. Princip spočívá v převodech finančních prostředků bez využití služeb bank. V podstatě se jedná o postoupení finančních závazků, často mezi členy rodiny nebo blízkými partnery, kteří se nacházejí v různých zemích. 

Mezi takzvanými hawalery probíhají četné a mnohonásobné bezhotovostní operace v obou směrech, díky čemuž se závazky časem vzájemně narovnávají. Systém je založen na oboustranné důvěře účastníků transakce, a proto bývá často používán mezi etnickými komunitami žijícími v zahraničí a jejich rodinami, jež zůstaly v zemích původu migrantů. Hawala nevyžaduje funkční stát ani legislativu nebo bankovní instituce, proto je rozšířená i v oblastech zasažených občanskou válkou. Popularitě systému svědčí i nízká provize, kterou si hawaleři obvykle účtují.

 

Osoba A chce převést peníze osobě B prostřednictvím služeb „hawalerů“ X a M. 1. Osoba A předá peníze (červeně) svému hawalerovi X a zároveň mu sdělí kódové slovo (modře). 2a. Poté A sdělí kódové slovo B. 2b. Nezávisle na tom X sdělí kódové slovo M. 3a. B sdělí kódové slovo M… 3b. …což M prokáže, že B je oprávněným příjemcem peněz, a tak peníze B předá B. Zdroj: Wikimedia, Wutzofant

Hawalu provozují lidé na Blízkém východě, v Africe, v jihovýchodní Asii a v Číně již dlouhou dobu. Donedávna systém využívali převážně nelegální imigranti či jedinci, kteří z nějakého důvodu chtěli skrýt původ a cestu převáděných peněz. Po uvalení finančních sankcí na Rusko a Bělorusko zdomácněla hawala i v ruských a běloruských komunitách v zahraničí, a to včetně Česka.

Česko nezaostává

Nabídka směnáren v telegramovém kanálu „Peněžní převody z Ruska do Česka“

Tuzemské směnárny fungující na principu hawaly nabízejí své služby prostřednictvím telegramových kanálů. Naše redakce napočítala desítky subjektů, jež poskytují převody z Česka do Ruska nebo opačným směrem. Největší poptávka po těchto transferech je mezi ruskými studenty na českých školách, kteří jsou finančně podporováni rodiči z Ruska, ale i mezi ruskými podnikateli a rentiéry pobývajícími v současnosti v Rusku, neboť tímto způsobem mohou i nadále čerpat peníze získané například z pronajímání svých českých bytů.

Veřejný telegramový kanál „Peněžní převody z Ruska do Česka“ dnes čítá 1 300 členů – jak provozovatelů směnáren, tak jejich klientů. Správci kanálu upozorňují, že nenesou odpovědnost za obsah nabídek a případné podvody, jež by se mohly ve skupině vyskytnout. Princip fungování je stejný jako u směnáren v Moskvě – po převodu peněz (rublů či kryptoměny) z Ruska se představitel směnárny osobně setká s klientem v Česku a předá mu domluvenou částku v korunách.

Žádná ze směnáren si neúčtuje provizi – provozovatelé vydělávají na rozdílnosti kurzů. Při převodu 100 tisíc rublů do Česka (něco přes 28 tisíc korun) si provozovatel přijde v korunách na několik tisíc.

„Směnárnami“ jsou jak fyzické osoby – občané Ruska či Běloruska, kteří se převodům věnují jen příležitostně a převádějí nižší částky v řádu desítek tisíc korun –, tak i firmy, které tuto službu nabízejí pravidelně a umožňují transfer vyšších částek. Například uživatel, který na Telegramu provozuje skupinu s názvem Daska Money, se směně peněz věnuje přes rok. Jeho kanál odebírá necelá pětistovka lidí. Minimální částka převodu činí 10 tisíc rublů, v přepočtu kolem tří tisíc korun, žádný horní strop přitom neexistuje. 

Na rozdíl od běžných finančních institucí směnárna z hawala systému nepožaduje potvrzení identity ani prokázání původu převáděných peněz. „Neptáme se vás na původ vašich peněz. Nezajímají nás zdroje vašich financí, jenom je převádíme,“ píšou administrátoři kanálu. Na otázku redakce, zda jde podle správců o legální služby, jsme ale odpověď nedostali. Ovšem v jedné ze zpráv určených svým klientům Daska Money uvádí, že „metodologie jejich práce nespadá do definice federálního zákona číslo 115 (ruský zákon namířený proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, pozn. red.)“. Provozovatel další směnárny, který se představil jako Artem, redakci sdělil, že se jedná o zcela legální službu, a dodal, že může zajistit převod z Ruska do Česka jakkoli vysoké částky.

K podobnému zjištění dospěli i investigativní novináři ruského centra Dossier na konci minulého roku, kdy odhalili fungování směnárny se sídlem v již zmíněné čtvrti Moskva-City, která zprostředkovává svým klientům převody kryptoměn do hotovosti v zahraničí. Majitelem směnárny je dle zjištění novinářů Dossier ruský politik a bývalý agent KGB Andrej Lugovoj, obviněný z otravy Alexandra Litviněnka. 

Kdo směnárny spravuje?

Jelikož prostředí Telegramu umožňuje provozovatelům kanálů anonymitu, redakci se nepodařilo odhalit identitu většiny z nich. Například firma s názvem Daska Money se v českém rejstříku firem nevyskytuje.

Investigaci.cz se ovšem povedlo dohledat provozovatele jiné směnárny – Aleksandra Shkabaturu, který v telegramovém kanálu nabízí převod a výměnu peněz pod svým pravým jménem. Jde o jednatele teplické společnosti Villa Flora s.r.o., jež poskytuje široké spektrum služeb pro cizince, včetně realitních a poradenských, a také převody peněz. „Představte si situaci, že nájemník vám posílá peníze za nájem na český účet, kde se finance hromadí, ale dostat se k nim z Ruska nemůžete. Agentura Villa Flora vám v tom pomůže. Zařídíme bezpečný, rychlý a jednoduchý převod peněz z Česka do Ruska,“ inzerují na stránkách sociální sítě Vkontakte. 

Podnikatel a provozovatel jedné ze směnáren v Telegramu Aleksandr Shkabatura. Zdroj: YouTube, Villa Flora

Teplická agentura byla založena už v roce 2012, Shkabatura se stal jednatelem a majitelem firmy v roce 2019, kdy mu bylo 25 let. Informace o současné finanční aktivitě firmy není veřejně dostupná – poslední zveřejněná účetní závěrka je deset let stará. Naše redakce kontaktovala Shkabaturu a zeptala se na podrobnosti poskytovaných služeb. Podle jeho slov částka jednorázového převodu může dosahovat až 3,5 milionů rublů, tedy kolem 870 tisíc korun. „Teoreticky by se rubly daly převést přímo na účet. Ale preferoval bych předání hotovosti v Moskvě,“ dodal.

Aleksandr Shkabatura je jednatelem i další teplické firmy, Ulia s.r.o., která patří jeho otci Sergeji, podnikateli z Rostovské oblasti v Rusku. 

Co na to zákon?

Přesný finanční objem peněžních toků prostřednictvím těchto směnáren je z pochopitelných důvodů těžké vyčíslit. Pokud ovšem každá pozitivní recenze v kanálu zmíněné Daska Money (je jich tam kolem 150) odpovídá převodu v hodnotě alespoň 20 tisíc rublů, uskutečnila pouze tato směnárna v průběhu posledního roku převody v celkové výši jednoho milionu korun mezi Ruskem a Českem.


Dle mluvčího ministerstva financí Filipa Běhala jsou provozovatelé takových směnáren povinni mít speciální povolení k poskytování platebních služeb. Platí pro ně jak povinnost identifikovat klienta, tak dodržovat sankční nařízení. „Podle zákona AML (zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, pozn. red.) by poskytovatelé platebních služeb měli provádět identifikaci svých klientů, jejíž rozsah záleží na konkrétní situaci. V případě klientů s vyšší mírou rizikovosti se uplatňuje zesílená identifikace a kontrola klienta,“ upřesňuje Běhal. 

Kvůli anonymitě transakcí, nemožnosti je trasovat a příležitosti krátit daně považují tajné služby hawalu za jedno z největších teroristických rizik a praní peněz. „Europol pracuje na několika případech praní špinavých peněz spojených s využitím systému hawala, ale protože mezi odesílatelem a příjemcem v síti hawala neexistuje žádný přímý tok peněz, sledování tohoto toku je pro donucovací orgány prakticky nemožné,“ konstatoval už před třemi lety výkonný viceprezident Evropské komise Valdis Dombrovskis. 

Hlavním problémem není podle úředníka nedostatek legislativy, ale nedostatek řádného vymáhání. „Zásadním opatřením, které by přispělo ke změně, by byla intenzivnější spolupráce a výměna zpravodajských informací členských států, tímto by se praní peněz a financování terorismu prostřednictvím systému hawala zabránilo,“ dodal Dombrowkis. 

Autorka textu: Kristina Vejnbender

Zdroj úvodní grafiky: MidJourney, prompt design Josef Šlerka