Český Telegram jako ruský tlampač

Na českém Telegramu přibývá anonymních kanálů, které šíří konspirace, dezinformace a ruskou propagandu. Skupiny mají tisíce odběratelů, jazyk některých z nich poukazuje na přímé propojení s Ruskem. Ukázala to analýza mezinárodního týmu investigativních novinářů, jež zkoumala sociální sítě ve střední a východní Evropě. Z šesti podobných účtů s největším počtem odběratelů jsou tři zcela anonymní a šíří ruskou propagandu. Popularita Telegramu mezi dezinformátory raketově roste. Oproti tradičním sociálním sítím totiž není regulován a uživatelům zajišťuje anonymitu.

Zatímco loni touto dobou měl telegramový kanál Absurdní svět 12 586 odběratelů, dnes už je to skoro dvakrát tolik. Kanál neČT24, který loni na začátku března ještě neexistoval, doposud nasbíral 14 746 odběratelů. Na českojazyčném Telegramu roste vliv anonymních skupin, jež přímo podporují ruskou invazi do Ukrajiny.

Jméno účtu Počet odběratelů Oficiální info účtu Poznámka
Absurdní svět 23 767
CZ24.NEWS 23 476 Možnosti jak číst blokovaný web cz24.news najdete zde v připnutém odkazu PODPORA PROJEKTU – SVOBODNÝCH INFORMACÍ CZ24.NEWS: možnosti na www.cz24.news/donate/ anebo zde, přes připnutý Donation odkaz KONTAKT: Přes kontaktní formulář na www.cz24.news Telegramový účet konspiračního a dezinformačního webu cz24.news
Otevři svou mysl 18 764 Telegramový účet konspiračního a dezinformačního webu otevrisvoumysl.cz, zaměřeného zejména na covid-19 a další podobná témata.
neČT24 14 746 Zpravodajství pro ty, kteří používají zdravý selský rozum. YouTube https://www.youtube.com/@neCT24
Zákony Bohatství 13 731 Podpultové aktuality, info z první ruky, odkazy 💙🇨🇿✌️ Pozvěte své přátele sdilenim tohoto odkazu: https://t.me/zakonybohatstvi
Selský Rozum 12 219 Kanál Selský Rozum je agregátorem Zprávy z telegramových kanálů. Hledáme, překládáme a zveřejňujeme názory lidí, kteří jsou součástí aktuálního dění. Kontakt: @selskyrozum_bot

Obsah kanálu Absurdní svět tvoří směsice zpráv o válce v Ukrajině nebo o působení Donalda Trumpa, dále konspirace (například že zemětřesení v Turecku bylo vyvoláno pomocí zařízení HAARP) či dezinformace.

Foto: Telegramový kanál Absurdní svět.

Absurdní svět je nejen největší kanál v českojazyčném prostředí co do počtu odběratelů, hraje také zásadní roli v celé síti domácích kanálů a skupin jako zdroj informací pro ostatní. Analyzovali jsme několik desítek tisíc postů z 548 českých a 366 slovenských veřejných telegramových kanálů a skupin. Alespoň jeden post Absurdního světa sdílelo 283 z nich.

Absurdní svět šíří i odkazy na webové stránky, nejvíce jich směřovalo na pět německojazyčných webů. Dva z nich jsou přímo spojené s Ruskem a jeho propagandou – jsou to Russia Today (RT) a německá verze webu News Front. Zbylé tři patří k síti německých alt-right, konspiračních a dezinformačních stránek, jež jsme analyzovali v rámci projektu Ohňostroj lží. Šlo o stránky uncutnews.ch, report24.news a www.epochtimes.de. Tento kanál tak tvoří důležitý spoj mezi německojazyčnou a českou extremistickou scénou.

Provozovatel Absurdního světa není známý, nicméně na provoz zpravodajství žádá peníze od svých čtenářů na účet v české bance. Stejně tak není známý ani provozovatel kanálu CZ24 News. Jeho obsah tvoří hlavně odkazy na články z česko-slovenského webu CZ24 News. Tento server patří k největším šiřitelům konspirací, dezinformací a propagandy u nás.

Zásadní roli v českém prostředí dále hraje server NeČT24, který nese podtitul „Zpravodajství pro ty, kteří používají zdravý selský rozum“. Na této platformě se objevilo zmanipulované video s prezidentským kandidátem Petrem Pavel, podle nějž měl Pavel po svém zvolení podpořit přímou vojenskou konfrontaci s Ruskem.

Foto: Telegramový kanál NeČT24

NeČT24, podobně jako Absurdní svět, většinou neodkazuje na zdroje svých zpráv, a je proto obtížné odhadnout původ informací. Mnoho příspěvků je ale spojeno s ruskou propagandou. V posledních dnech se server například věnoval podrobnému referování o Putinově návštěvě okupovaného Krymu. V minulosti se objevily spekulace, že se jedná o účet provozovaný přímo ruskou státní agenturou Sputnik.

Stránky Sputniku jsou v zemích Evropské unie blokovány, nicméně mimo ni jsou dostupné. Porovnali jsme proto jejich obsah se zprávami kanálu neČT24. Z analýzy vyplývá, že minimálně část obsahu se s informacemi Sputniku skutečně překrývá. Například český překlad stanoviska předsedy Slovenské národní strany Andreja Danka je až na opravu jedné gramatické chyby identický s obsahem publikovaným na Sputniku4. Text byl na Telegramu zveřejněn s 15minutovým zpožděním oproti webu Andreje Danka.

Foto: Internetová stránka české verze Sputniku
Foto: Telegramový kanál NeČT24

Nicméně v neČT24 najdeme i zpravodajství, které v české jazykové verzi Sputniku není, a to včetně zpráv z domova třeba o víkendovém uzavření pražské stanice Malostranská, k čemuž je připojena dvanáct let stará fotografie ze serveru Aktuálně.cz. Míra aktuálnosti zpravodajství ale naznačuje, že za účtem může stát profesionální redakce.

Posty kanálu neČT24 sdílejí desítky dalších skupin, samotný účet ale sdílelo jen minimum dalších účtů. Nejčastěji to byly posty kanálu Maršál Malinovskij, který má v podtitulu „Uvádíme dezinformaci a lži ukrajinské propagandy na pravou míru“ a vykazuje skoro 6 000 odběratelů. I tento účet je zcela anonymní a zaměřuje se hlavně na šíření ruské propagandy.

Dalším kanálem, jenž v naší analýze hraje důležitou roli, je Selský rozum. Ten se od neČT24 zásadně liší žánrem a celkovým přístupem. Sice velmi často rovněž neuvádí zdroje svých informací, je ale mnohem více soustředěný na Rusko a Ukrajinu a na šíření ruské propagandy. Velmi výrazně usiluje o ironii a vtip, mnohdy ovšem se špatnou češtinou.

Foto: Telegramový kanál Selský rozum
Foto: Telegramový kanál Selský rozum

Části jako „protesty prošli“, „nemravný trestný čin“, „kompromisy na někoho“ a další naznačují, že se může buď jednat o strojové překlady textů, nebo autoři nejsou rodilí mluvčí češtiny.

Foto: Telegramový kanál Selský rozum

I když se dá očekávat, že překryv mezi odběrateli všech zmíněných kanálů bude velký, lze říct, že v prostředí českého Telegramu dnes mají proruské propagandistické kanály desítky tisíc odběratelů. Největší z těchto kanálů pak mají více odběratelů než třeba facebooková skupina Přátele Ruska v České republice. Je tu ale ještě jeden rozdíl. Zatímco obsah Facebooku je regulován, obsah Telegramových kanálů a skupin jen velmi málo, ne-li vůbec. Telegram se tak stává novým hřištěm extremistů v Evropě.

 

Autor textu: Josef Šlerka
Autor úvodní grafiky: Josef Šlerka