Vyzkoušeli jsme za vás: Milionářem snadno a rychle

V článku Podvod 419 jsme obecně popsali kriminální trend, při kterém se podvodníci snaží vytáhnout z důvěřivých uživatelů internetu velké finanční částky. Jak ale takové podvodné maily vypadají? Jak se podvodníci chovají a jak moc uvěřitelné jsou jejich nabídky a příběhy? To vše jsme se rozhodli zjistit a svým způsobem otestovat na vlastní kůži.

Podvod 419

Vymysleli jsme si 9 jmen – Jáchyma Kalivodu, Vladimíra Prachaře, Anastázii Dufkovou, Gitu Pecharovou, Šimona Kačera, Tomáše Mašinku, Ferdinanda Mravence, Emanuela Motýla a Jaroslava Cimrmana. Všem jsme založili e-mailové účty, ze kterých jsme odpovídali na zprávy, jež běžně končí ve spamu. K další komunikaci jsme používali předplacené SIM karty volně dostupné za pár desítek korun v trafikách. Doklady totožnosti smyšlených osob samozřejmě nebyly autentické. Místo dokladů totožnosti jsme posílali námi vytvořené kartičky obsahující pouze fotku a jméno. Stačilo to.

Vyměnili jsme si tak více než 1000 zpráv s 30 různými lidmi v rámci 18 konkrétních příběhů. Některé kontakty sice skončily vzápětí po prvních mailech, jiné se ale táhly i několik měsíců. Přestože chování podvodníků bylo dost rozdílné, pár styčných bodů jejich příběhy obsahují.

Jeden z „oficiálních“ certifikátů potvrzujících původ a legitimitu nabízeného bohatství.

Jak poznat podvodnou zprávu

Na začátku vždy stojí těžko uvěřitelná historka, proč si vybrali právě vás. Vysvětlením může být třeba to, že na vaše jméno narazili ve Zlatých stránkách a zalíbilo se jim. A nebo, jako u naší fiktivní Gity Pecharové, byl důvodem jejich zesnulý klient stejného jména pan James Pecharová. Jindy ve váš prospěch zase rozhodlo údajné losování z emailových adres celého světa.

Vyúčtování právních služeb (po kliknutí se obrázek zvětší).

Text takových zpráv se vyznačuje velmi špatnou angličtinou, pokud je napsaný česky nebo francouzsky, je zřejmé, že byl přeložen pomocí nějakého překladače. Následná komunikace pak většinou probíhá ve familiárním, často až důvěrně přátelském stylu. Zprávy přicházejí v barevné podobě, včetně rádoby oficiálních smluv od banky, a mnohdy i s obrázky, viz třeba úmrtní list v příběhu Stevena Stevea Kravitze. Jejich autoři by se dle svých slov měli nacházet ve stejném časovém pásmu, přejí vám však dobré ráno, byť je v Česku zrovna večer, v jednu v noci tvrdí, že se zrovna vrátili od dopoledního soudu apod. Také se stává, že pokud něco řešíte s dvěma lidmi najednou (např. se správcem peněz a s bankéřem, který je má v úschově), odepisují buď ve stejnou dobu nebo pár minut po sobě.

Autoři těchto textů jsou zjevně netrpěliví. Obyčejně je přísně nastavený časový postup, co máte udělat. V případě jeho porušení hrozí propadnutí nabízeného bohatství. Někdy se jedná o několik dní, jindy jen o pár hodin poskytnutých k vyřešení celé záležitosti. Příčina následných nadávek nebo výčitek ze strany podvodníků za vaše zpoždění je prostá. Jakmile otálíte, jsou si vědomi, že o jejich nabídce začnete hlouběji přemýšlet nebo se radit s někým prozíravějším. Proto je nutné udržovat neustálou komunikaci a zahlcovat vás informacemi, abyste na hloubání neměli čas. 

Ze stejných důvodů začnou být nepříjemní i v případě, když kladete otázky. Co kdybyste narazili na část příběhu, kterou ještě nemají důkladně promyšlenou nebo na nějaké nesrovnalosti?

Zpráva od podvodníka, kterou jsme obdrželi poté, co se dozvěděl, že mu nezaplatíme.

Primárně jsme se snažili o několik věcí. 

Zjistit, odkud podvodníci pocházejí. K tomu jsme vytvořili speciální webové stránky charity, jež obsahovaly skrytý tracker, takže každý, kdo je navštívil, nám nevědomky odeslal dvě informace – z jaké IP adresy se přihlásil a jaký operační systém a webový prohlížeč použil.

Diplom z britské právnické fakulty (po kliknutí se zvětší).

Šlo nám i o to, najít co nejvíce informací o jejich podvodech a k tomu zneužitých lidech. Objevit pak i ty jedince, kteří fungují buď jako tzv. money mules nebo jim byly zcizeny a zneužity doklady. A také odkrýt účty těchto lidí a upozornit na ně konkrétní banky, neboť se dopouštějí trestné činnosti.

Jak jsme již avizovali v úvodu, celkem jsme reagovali na 18 různých příběhů. Sedm z nich jsme dotáhli téměř do konce. Skončili jsme ve chvíli, kdy už se nedalo podniknout nic jiného, než podvodníkům poslat peníze. Poté jsme je konfrontovali s našimi novinářskými záměry. Téměř všichni okamžitě ukončili komunikaci.

 

Po kliknutí na příslušný obrázek najdete konkrétní příběh nabídnutý jedné z našich vymyšlených osob.

 

 

Jméno: Peter Owen

Povolání: správce fondů ve Fidelity International

Kolik za kolik: 45 875 000 liber za 10 až 15 000 liber

 

 

 

Jméno:  Gabriel Da Costa

Povolání: bývalý premiér Svatého Tomáše a Princova ostrova

Kolik za kolik: 58 000 000 dolarů za 2 500 euro

 

 

Jméno: Corrine Pichet

Povolání: výhodný prodej BMW

Co za kolik: BMW řady 1 za 2 200 euro

 

 

 

Jméno: Antoine Ludovic

Povolání: advokát z Toga

Kolik za kolik: 9 600 000 dolarů za 750 euro

 

 

Jméno: Gregg Edwin

Povolání: americký voják z Bagdádu

Kolik za kolik: 17 490 000 dolarů za 550 nebo 1 500 dolarů

 

 

 

Jméno: Steven Steve Kravitz

Povolání: americký právník

Kolik za kolik: 49 750 000 dolarů za 450 dolarů

 

Jméno: Ahmed Abdul Mustafa

Povolání: umírající plukovník

Kolik za kolik: 58 000 000 dolarů za 4 234 euro

 

 

 

 

Autor článku: Lukáš Nechvátal

Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková

Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky.