Gabriel Da Costa, bývalý premiér Svatého Tomáše a Princova ostrova

Když už se stane, že vám napíše taková osobnost, jako je bývalý premiér Svatého Tomáše a Princova ostrova, nesmíte to brát na lehkou váhu. Naší Gitě Pecharové tento pán nejenom napsal, ale nabídl i 58 milionů dolarů, které by rád co nejrychleji investoval v její rodné zemi. scam 419Původ peněz byl křišťálově čistý – v době, kdy zastával funkci ministra přírodních zdrojů, se ucházelo několik ropných společností o práva na průzkum ropy v Guinejském zálivu. Díky své pozici to tehdy přihodil jedné nejmenované americké společnosti, která mu za odměnu poslala 58 milionů dolarů v hotovosti, což rozhodně NENÍ úplatek. Gitě se to nezdálo, ale bývalý politik rezolutně tvrdil, že šlo o dar, což přece není trestné.

Od Gity potřeboval podepsat dohodu o mlčenlivosti a představit investiční plán s dobrou návratností. Shodou náhod je Gita realitní makléřka, a tudíž ví, že v České republice se nejvíce vyplatí investovat do nemovitostí, což byla přesně oblast, do níž chtěl investovat i Gabriel Da Costa. Gita tak měla zařídit vše potřebné na české straně a za odměnu dostat 20 procent ze slíbené částky.

Gabriel ale spěchal a celou transakci chtěl mít vyřízenou za jeden, maximálně dva týdny. Prý se kvůli své neúspěšné kandidatuře na prezidenta středoafrických ostrovů stal veřejným nepřítelem číslo jedna, na krku má několik vyšetřování, a proto potřebuje co nejrychleji ze země prchnout i se svou rodinou.

scam 419Po podepsání již zmíněné dohody o mlčenlivosti a zaslání osobních údajů a kopie pasu (= náš „průkaz“ s fotkou a jménem) do hry vstoupil Gabrielův údajný nizozemský advokát. Ten se měl postarat o dokumenty, které jsou k dokončení transakce potřeba (mimo jiné i AML – certifikát Africké unie potvrzující původ peněz).

Pas, který advokát Gitě poslal jako potvrzení své totožnosti, byl na padělek až moc propracovaný. Podařilo se nám vyhledat a kontaktovat muže, za kterého se advokát vydával. Jednalo se o 72letého trenéra psů Rainera G. z Hamburku, jenž na otázku, zda si je vědom toho, že se za něj někdo vydává, a jak mohl získat jeho osobní dokument, odpověděl „přes mé různé aktivity se k tomu mohli dostat“. Na další dotazy už nereagoval.

Gabriel se poté ozval až po několika dnech a s radostnými zprávami. Celá věc se prý posunula vpřed, advokát připravil dokumenty, které je třeba ověřit u notáře, což bude stát pouze 2500 euro, pak ihned začne převod peněz. Částku měla samozřejmě zaplatit Gita. Když jsme bývalému premiérovi napsali, že víme, že je podvodník, okamžitě přestal odpovídat.