scam 419

Jáchym Kalivoda se rozhodl, že si koupí nové auto. Stáhl si proto aplikaci na prodej a nákup vozidel a po chvíli našel krásné bílé BMW řady 1. Téměř nový model s nízkou spotřebou stál pouhých 2200 euro (cca 55 tisíc českých korun).

Podvod BMWPár dní poté, co Jáchym odepsal na inzerát, dorazila do jeho mailové schránky nabídka od Belgičanky Corrine Pichet. Ačkoliv Jáchym na inzerát reagoval ve svém rodném jazyce, odpověď přišla ve francouzštině. Stav auta byl prezentován jako výborný, bez jakýchkoliv problémů, navíc prý nedávno hladce prošlo technickou kontrolou. Tvrzení doprovázelo i jednadvacet fotografií interiéru a exteriéru vozidla. Důvod prodeje za neobvykle nízkou cenu Corrine vysvětlovala tím, že s manželem rozjíždějí „velký zemědělský projekt“, v jehož zájmu zakoupili „velký zemědělský stroj“, který potřebují co nejrychleji splatit.

Po zaslání Jáchymových osobních údajů a telefonního čísla bylo potřeba domluvit formu předání BMW. Obě strany se dohodly, že kurýr přiveze auto přímo před Jáchymův dům, ten pak vozidlo vyzkouší a když se mu bude líbit a bude mu vyhovovat, zaplatí kurýrovi v hotovosti stanovenou cenu.

V den domluveného předání ale nikdo nepřijel. Kurýr se Jáchymovi údajně nemohl dovolat. Navíc mu jeho zaměstnavatel zrovna zakázal přebírat hotovost. Nedávno ho totiž někdo přepadl a okradl. Bylo proto nutné dohodnout jiný způsob předání i platby.

Corrine navrhla tzv. „mandatory payment“ přes systém MoneyGram, obdobu Western Union. Transakce měla proběhnout následovně: Jáchym pošle peníze za auto. Aby si byl jistý, že o peníze nepřijde, k „mandatory payment“ zadá osobní bezpečnostní heslo. Jakmile Corrine obdrží peníze, pošle kurýra s autem. V případě, že by Jáchym náhodou nebyl spokojený (o čemž Corrine „velmi pochybuje“), využije svého hesla a peníze dostane od MoneyGram zpět. Corrine ale nikdy nevysvětlila, proč by MoneyGram měli Jáchymovi vyplácet peníze, které už bude mít ona. Další zádrhel spočíval v tom, že způsob platby „mandatory payment“ s osobním heslem neexistuje. Jáchym na to Belgičanku upozornil, ale ta nadále trvala na svém. 

Navrhl proto jiné možnosti, jak peníze poslat – prostřednictvím notáře nebo jako normální platbu přes MoneyGram, avšak až po vyzkoušení auta. Corrine se ani jeden návrh nezamlouval.

V patové situaci se ozval i „kurýr“, který Jáchymovi znovu vysvětlil, že opravdu nemůže přebrat platbu v hotovosti a že by měl přistoupit na řešení navržené Corrine. Kurýr i Belgičanka nakonec Jáchymovi poskytli i svá španělská telefonní čísla. Ani jednomu prý ale nemá cenu volat, poněvadž kurýr výhradně používá číslo na WhatsApp a Corrine je bohužel hluchá. Obchod se tedy neuskutečnil.Když se o několik dní později na auto se zájmem ptal Jaroslav Cimrman, bylo už prodané.