Peter Owen, správce fondů ve Fidelity International

Peter Owen se po našem kontaktu ozval Jáchymu Kalivodovi. Představil se jako správce investičních fondů v londýnské pobočce mezinárodní investiční společnosti Fidelity International. Přebytkem z údajného maximálního návratného kapitálového zisku, (takový termín nezná žádná učebnice týkající se financí), prý více méně nelegálně našetřil přes 45 milionů liber, které má uloženy na tajném účtu u Fidelity International. Jako zaměstnanec společnosti si prý nemůže otevřít konto na své jméno. Požádal proto Jáchyma, aby účet převzal, poté zrušil a peníze převedl na off-shorové bankovní konto. Za tuto operaci dostane 40 procent z oněch 45 milionů, 40 procent si nechá Peter, 5 procent půjde na pokrytí výdajů a 15 procent na charitu dle Jáchymova výběru. (Podvodník prezentující se jako Peter Owen používá Firefox na Windows 7 a své e-maily posílá z Lagosu v Nigérii.)

scam 419 fake idBěhem prvních zpráv byl Jáchym několikrát ujištěn, že celý proces je 100% legitimní a legální, Kalivodovo jméno také nebude nikterak poškozeno a všechno musí proběhnout diskrétně, nikdo další se nesmí nic dozvědět.

V průběhu několika následujících týdnů pak Jáchym ve spolupráci s údajnou vedoucí právního oddělení Fidelity International Susan Barlsham rušil „svůj“ účet u této společnosti. Během tohoto období obdržel na první pohled zfalšovanou kopii pasu Barlsamové a na oplátku jí zaslal svůj fiktivní doklad. Dostal i deset různých dokumentů (některé potvrzovaly Jáchyma jako vlastníka investic, jinými dával plnou moc) a zaplatil 34 550 liber za „razítko a poplatky za ukončení účtu“. Částku respektive „zaplatil“ Owen.

scam 419Po zrušení konta si musel otevřít off-shorový účet u Allied Irish Bank, což byla jedna ze smluvních podmínek, které si ale nemohl přečíst, neboť podle Susan je firma měla pouze ve fyzické podobě a byla je ochotna poslat pouze po Jáchymem zaplaceném kurýrovi. 

Po založení off-shorového účtu pak bylo potřeba poslat určitou částku na jeho aktivaci. Šlo o několik tisíc liber (10–15 tisíc), které Peter tentokrát odmítl za Jáchyma zaplatit. Dostali jsme se tedy k místu podvodu a nastal čas odkrýt karty. 

Reportér investigace.cz tak vyrazil za Peterem Owenem do Londýna, jeho e-maily obsahovaly i soukromou adresu. Samozřejmě ho na určeném místě nenašel, nikdo ze sousedů jméno Peter Owen také neznal. Tato fakta jsme Peterovi napsali i s tím, že v londýnské pobočce Fidelity International on ani Susan Barlsham rovněž nikdy nepracovali. Peter byl rozhořčen, prý jsme přijeli bez pozvání. Jako důkaz nám poslal kopii svého pasu a zaměstnanecké kartičky u Fidelity. Když jsme mu oponovali, že londýnská sousedka tvrdila, že na jeho adrese žijí černoši a on je podle fotografie z pasu běloch, ukončil veškerou komunikaci.

scam 419 dake identityscam 419 fake id