Nová studie ukazuje, jak se na Maltě perou mafiánské peníze

Malta není jen oblíbená turistická destinace. Na tomto středomořském ostrově rovněž sídlí velké množství společností provozujících internetová kasina a herní portály. Právě ty jsou často zneužívány k praní špinavých peněz, a to hlavně italskými mafiány z kalábrijské ‘Ndranghety nebo sicilské Cosa Nostry. O tom, proč je tato země pro zločince tak atraktivní a jak tam lze vyprat špinavé peníze sázkami na internetu, vypovídá zpráva Evropského parlamentu

Malta je mafiánský ráj, kde se perou miliardy nelegálně získaných eur, informuje studie, kterou zadal europoslanec Martin Schirdewan. Zprávu vypracovali Michael Findeisen a Sandro Mattioli (oba z organizace mafianeindanke e.V.) a poodhalují v ní šíři toho, jak členové italských mafiánských klanů i další zločinci v letech 2015 až 2022 zneužívali herní weby se sídlem na Maltě k převádění miliard eur do legální ekonomiky. V rozmezí těchto let byly v rámci prošetřování maltských společností provozujících e-gaming zabaveny v aktivech až 4 miliardy eur (tedy něco přes 98 miliard korun).

Podle dokumentu má přitom jít o pouhou špičku ledovce. Členové mafií ‘Ndrangheta a Cosa Nostra i další zločinci si na Maltě zakládali společnosti, jež tam následně provozovaly weby s online kasiny a internetovými hrami. Vyhovovala jim benevolence i zkorumpovanost tamních úřadů.

Malta je země, která „upřednostňuje netransparentní transakce a představuje přeshraniční hrozbu, jež umožňuje zločincům převody peněz skrývat,“ vyjádřil se německý Federální úřad pro finanční dohled (BaFin).

Na korupci a praní peněz upozornila už v roce 2015 i maltská novinářka Daphne Caruana Galizia. O dva roky později byla kvůli své práci zavražděna.

„Mafiánské El Dorado“

Jako člen Evropské unie je Malta součástí Schengenského prostoru, což je pro zločince výhodné kvůli snadnému cestování na tento ostrov, který se současně nachází nepříliš daleko od evropských metropolí. Ve zprávě pro Evropský parlament se píše, že šlo vždy o ostrov oblíbený u italské mafie. Například nejvyšší šéf Cosa Nostry, Toto Riina, na Maltu pravidelně jezdil, měl tam byt a pod svým skutečným jménem tam byl i hospitalizován, zatímco ho hledal Interpol.

Navíc má Malta výhodný daňový systém a vstřícné prostředí pro podnikání, což jsou faktory, které nahrávají k praní špinavých peněz. Zároveň jde o pomyslnou bránu do Evropské unie, v zemi se dá totiž snadno získat občanství. Evropská komise dokonce Maltu obvinila z toho, že občanství prodává.

Mafiány na Maltu přitahoval také snadný způsob tamního provozování online kasin a internetových her. Tento průmysl totiž není na Maltě nijak výrazně regulován a mimo jiné nabízí i způsob, jak provádět anonymní finanční transakce. „Není proto náhodou, že z velkého množství prošetřováných herních webů souvisejících s praním peněz téměř u všech vyšlo najevo, že se jejich operační středisko nachází na Maltě,“ upozorňuje zpráva zpracovaná pro Evropský parlament. Díky laxním kontrolám i nezájmu policie problém řešit se tak Malta stala „mafiánským El Doradem“.

Maltský internetový herní průmysl má své počátky už v roce 2007. Tehdy tu vstoupil v platnost zákon povolující společnostem registrovaným v této zemi nabízet webová kasina a internetové hry zákazníkům z celého světa. Když například Velká Británie začínala tento průmysl regulovat a zavedla daň na zisky generované internetovým sázením, společnosti zamířily ve velkém počtu na Maltu. Z českých podnikatelů má na Maltě registraci k hazardním hrám například Ivo Valenta a jeho Synot Games. Ze země se tak stalo centrum evropského online gamblingu. Na konci roku 2021 už na ostrově existovalo 351 společností s udělenou licencí. „Tento průmysl představuje skoro desetinu maltské národní ekonomiky,“ psal v témže roce web Bloomberg.

Institucí, jež má na Maltě internetový herní průmysl regulovat, je Maltský úřad pro hazardní hry (MGA). Ten rozdává společnostem licence nutné k provozování podobných webů. Licence jim navíc díky jednotnému evropskému trhu umožňuje působit ve všech zemích EU. MGA sice tvrdí, že internetová kasina i herní weby reguluje, jenže podle zmíněné zprávy nedostatečně.

Vsadit si s mafiánem

Na Maltě našlo zázemí asi deset procent všech světových společností provozujících hazardní hry, informoval v roce 2021 web Forbes. Online herní průmysl zemi ročně vydělával asi 1,4 miliardy eur (přibližně 36,7 miliard korun). Z velké části šlo o zpracovávání plateb zahraničních hráčů.

Kromě toho, že zločinci napadali a zneužívali již existující společnosti provozující internetová kasina, zakládali za tímto účelem také vlastní firmy. Vyprat pak pomocí nich peníze nebylo zas tak složité.

Některé z herních webů totiž často akceptují vklady peněz v hotovosti nebo v kryptoměnách, takže lze zdroj vložených financí snadno skrýt. Člověk, jenž je v jedné zemi podezřelý z nelegálních aktivit, si tak může vložit na svůj herní účet určitý finanční obnos v bitcoinech. Následně s penězi hraje internetové hry, sází nebo je tu nechá uložené a po čase si je vybere zpátky, a to formou legálního převodu realizovaného herní společností na jeho bankovní účet. Mimo to je rovněž obtížné vysledovat, odkud peníze skutečně pocházejí, protože jsou v podstatě anonymní, jakmile se nacházejí na účtu online kasina.

Zločinec také může zaplatit jinému hráči a domluvit se s ním, že při hře budou oba švindlovat a podplacený člověk záměrně vyhraje. Dostane peníze vsazené druhým hráčem, tedy kriminálníkem, a pro banku se stane legitimním příjemcem těchto financí — protože je zdánlivě vyhrál. Poté může vypraný obnos poslat zpátky zločinci.

„Bankomat pro italskou mafii“

Podle místních novinářů je Malta oblíbená především u italské mafie. Na ostrov dováží velké množství kokainu, provozuje tam nelegální sázkovou činnost, a jak už bylo řečeno, pere peníze pomocí herních webů a kasin. Důkazů o tom existuje nemálo.

V roce 2015 úřady zabavily několika společnostem sídlícím na Maltě aktiva. Důvodem byla snaha zamezit nelegálnímu internetovému hazardu, který tu měla ‘Ndrangheta provozovat. Maltský úřad pro hazardní hry tenkrát uvedl, že Italové vlastní velké množství licencí na herní weby a internetová kasina.Což se potvrdilo i o dva roky později, kdy italské úřady zatkly 30 osob kvůli praní špinavých peněz a nelegálnímu hazardu, jež pro změnu provozovala sicilská mafie Santapaola-Ercolano. Mimochodem její členové jezdili na pokerové turnaje i do českého kasina v Rozvadově.

V tomto případu figurovalo hned několik firem se sídlem na Maltě, a policejní operace Galassia tak odhalila maltské společnosti italských mafiánů určené k praní špinavých peněz. Jedna z těchto firem měla maltskou licenci k provozování hazardního webu.

V roce 2018 se Malta dostala na první místo v žebříčku zemí, kde působí nejvíce zástupců či členů italské mafie. Ostrovní stát byl výzkumným centrem mezinárodního zločinu Transcrime označen jako hlavní útočiště pro mafiány na útěku. V reálném životě se ovšem nic nezměnilo. O tři roky později se totiž zjistilo, že jedna z maltských společností je spojena s daňovými úniky ve výši 600 milionů eur (15,7 miliard korun), přičemž v kauze opět figuroval klan Santapaola-Ercolano.

Do tohoto typu kriminality byl zapleten i bývalý fotbalový trenér Juventusu, Massimiliano Allegri. V létě 2021 ho vyšetřovaly italské úřady kvůli tomu, že měl zneužít společnost napojenou na ‘Ndranghetu a založenou na Maltě k praní peněz.

Velkou kauzou byl i případ webu RaiseBet24.com, jenž dostal licenci od Maltského úřadu pro hazardní hry (MGA). V průběhu let se přes tento web vypralo přes 74 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun) pro mafiány z Cosa Nostry. Jelikož zločinci získali oficiální herní licence od MGA, podařilo se jim vytvořit zdání, že jde o důvěryhodnou platformu, kde mohou lidé sázet.

Zkorumpovaná policie i politika

Jedním z důvodů, proč Malta zločince přitahuje, je benevolence a zkorumpovanost tamních úřadů.

Nezávislý investigativní web The Shift News dlouhodobě popisuje korupci na nejvyšších místech maltské politiky. Novinář Kevin Cassar upozorňuje, že maltská policie před těmito praktikami pravidelně zavírá oči. Ignorovala třeba soudní dekret požadující stíhání úředníků z Pilatus Bank, kde se praly peníze pro politiky i ázerbájdžánskou vládnoucí elitu.

Policie na Maltě přehlížela i žádost německé policie o zatčení Iosifa Galeu, bývalého úředníka MGA, který se měl podílet na praní špinavých peněz a daňových únicích. Galea údajně předával citlivé interní informace MGA „zainteresovaným stranám“. Nakonec ho zatkly italské úřady, ale prošetření toho, proč proti němu maltská policie nezasáhla, nikdy neproběhlo.

V lednu 2021 se podobného obvinění dočkal i bývalý generální ředitel MGA Heathcliff Farrugia. Opět šlo o předávání informací, tentokrát obchodníkovi Yorgenu Fenechovi, jenž je ve vězení za vraždu novinářky Daphne Caruany Galizia.

Maltská policie selhala i v případě smrti této novinářky. Galizia se zaměřovala na korupci i na praní špinavých peněz. O tom, že je v ohrožení, policie věděla, přesto nezasáhla. Jak později vyšlo najevo, dnes už bývalý policejní komisař lidem, kteří se podíleli na vraždě novinářky, prozradil tajné informace. Zástupce komisaře zase odjel do zahraničí s výše zmíněným Fenechem. S tímto mužem byl na dovolené také bývalý předseda MGA, Joseph Cuschieri.

Ministr vnitra Byron Camilleri podle novináře Kevina Cassara opakovaně neřešil nečinnost či chyby policie. Třeba v případě, kdy na Maltě páchala násilí italská ‘Ndrangheta, se Camilleri a jeho podřízení zabývali podružnostmi. „Nevinní občané umírají, zatímco naše policie vyšetřuje smrt kočky v Mqabbě,“ uzavírá maltský novinář.

Zasáhnout má EU i Malta

Po vraždě novinářky Dapnhe Caruany Galizia v roce 2015 se americké a evropské úřady začaly obávat, že se korupce na Maltě zcela vymkne kontrole. Požadovaly proto reformy a hrozily sankcemi. Maltská vláda tak zavedla několik pravidel týkajících se mezinárodního bankovnictví a začala tlačit na banky, aby nahlašovaly podezřelé transakce.

Jenže v roce 2018 tým z platformy Moneyval, jež monitoruje finanční zločiny, odhalil další slabiny či selhání reglementace vzbuzující obavy. Po společnostech se sídlem na Maltě se například příliš nevyžadovalo, aby přiznávaly skutečné vlastníky. V případě herních webů a kasin pak úřady nedostatečně vyšetřovaly případy, kdy sami provozovatelé označili transakce jako podezřelé.

Maltské instituce proti praní špinavých peněz proto konečně začaly vyvíjet nějakou činnost. Europoslanec Martin Schirdewan ale upozorňuje, že studie vypracovaná pro Evropský parlament odhaluje pouze malý úsek celého problému a jen lehce odkrývá znepokojivou šíři přeshraničního praní špinavých peněz pomocí internetového sázení a hraní.

Podle Schirdewana by v rámci EU měla vzniknout specifická pravidla ohledně transparentního provozování takových webů, aby bylo možné proti praní peněz lépe bojovat. Evropský parlament momentálně jedná o novele předpisů týkajících se tohoto problému.

Zabývat by se tím měl také MGA. Úřad v první polovině roku 2022 údajně provedl 16 auditů a přes sto dalších kontrol. Doporučení ze zmíněné zprávy ale uvádějí, že by se měl důkladněji snažit bránit zločincům v infiltrování internetového herního průmyslu. Nutné je rovněž lépe sledovat finanční aktivity držitelů licencí na herní weby.

Autoři citované studie navrhují přísnější pravidla pro sledování toků peněz mezi herními weby a hráči, stejně jako důslednější ověřování identity příjemců těchto financí. Například online kasina by měla mít povoleno převádět peníze jen na bankovní účty vlastněné hráčem, a nikoli na jiné účty, i když o něco podobného hráč požádá. Ten by měl provádět vklady jen bankovním převodem, inkasem nebo svou kreditní kartou, a neměl by používat kryptoměny či poskytovatele plateb jako PayPal. Právě PayPal je v kasinech na Maltě velmi oblíbenou metodou.

„K boji proti praní špinavých peněz pomocí online hazardních her jsou zapotřebí celoevropská pravidla,“ říká europoslanec Martin Schirdewan. „To je jediný způsob, jak můžeme zůstat na stopě mafiánským klanům — EU to zatím prospala.“

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: Aidan Howe, Pixabay