Maltská Pilatus Bank přišla o licenci kvůli podezření z praní peněz

Kontroverzní maltská Pilatus Bank přišla minulé pondělí o bankovní licenci. Oznámil to Úřad finančních služeb – státní regulátor bankovního sektoru na Maltě – s odvoláním na rozhodnutí Evropské centrální banky. To přišlo poté, co byl předseda představenstva Pilatus Bank obviněn ve Spojených státech z praní peněz a finančních podvodů.

Maltská čistička na ázerbájdžánské prachy

O podezřelých finančních operacích Pilatus Bank psala maltská investigativní novinářka Daphne Caruana Galizia, která byla vloni v říjnu zavražděna bombou ve svém autě.

Podle ní přes maltskou banku prala peníze i rodina ázerbájdžánského prezidenta Ilhama Alijeva. Alijevova nejstarší dcera Lejla měla převést jeden milion eur (asi 25 milionů korun) z dubajské společnosti Sahra FZCO do offshorové společnosti vlastněné manželkou maltského premiéra Josepha Muscata.

Daphnin článek o propojení rodinných a byznysových aktivit rodin Alijevů a Muscatů vyvolal na Maltě skandál. Tamní televize například zdokumentovala, jak majitel a krizový manažer Pilatus Bank uprostřed noci vynášejí z budovy banky dokumenty v igelitkách. Ve čtyři hodiny ráno následujícího dne mělo jejich soukromé letadlo odletět z Malty do Dubaje, se zastávkou v ázerbájdžánském Baku. Maltský premiér Joseph Muscat tato obvinění popřel a provozovatel letadla se vyjádřil, že během daného letu nebyl na palubě žádný pasažér.

Mezinárodní tým investigativních novinářů, který po loňské vraždě Daphne pokračuje v jejích kauzách, odhalil, že dvě dcery a syn prezidenta Alijeva vlastní celkem 17 dubajských nemovitostí v hodnotě přesahující 100 milionů dolarů (více než 2,2 miliardy korun). Tyto špinavé peníze byly vyvedeny z Ázerbájdžánu a následně proprány právě přes maltskou Pilatus Bank.

Malta – ostrov neomezených možností

Slabý legislativní rámec

Maltský Úřad finančních služeb doporučil odebrání licence Pilatus Bank letos v červnu. Rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) však přišlo až nyní – po čtyřech měsících. Na vině je údajně slabý legislativní rámec EU v oblasti boje proti praní špinavých peněz a liknavý přístup maltského státního finančního regulátora.

Mezi finančními úřady EU v současnosti probíhá debata, jak legislativu v této oblasti zlepšit, aby se v budoucnu dalo podobným finančním zločinům předcházet nebo alespoň jejich pachatele efektivně stíhat.

ECB ani Pilatus Bank rozhodnutí nekomentovaly.

Autoři: Jakub Šimák, Eva Kubániová


Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.