Z Bermud do tepláků

Bývalý zaměstnanec právní firmy Mossack Fonseca, Dirk Brauer, byl minulou středu vydán pařížským soudem do rukou německé justice, informovaly tamní Süddeutsche Zeitung. Firma Mossack Fonseca se specializovala na zakládání a správu firem v daňových rájích – podle důkazů z uniklých dokumentů Panama Papers tak napomáhala bohaté klientele k daňovým podvodům a praní špinavých peněz. Vloni byla kvůli celosvětovému skandálu, jenž údajně rozdrtil napadrť její reputaci“, nucena svou činnost ukončit. Dirk Brauer je jedním z jejích investičních bankéřů, kteří uvízli v síti mezinárodního vyšetřování.

Čtyřiapadesátiletý Dirk Brauer pracoval v Mossack Fonseca v oddělení správy aktiv. V listopadu 2018 byl zadržen na pařížském letišti na základě zatykače vydaného Spojenými státy. Za Atlantikem byl totiž v nepřítomnosti obviněn z toho, že svým klientům po více než patnáct let pomáhal před americkými úřady zatajovat jejich reálné bohatství a ve velkém podvádět na daních. Jak ukázaly uniklé panamské dokumenty, Brauer své klienty například učil, jak používat falešné kreditky, zakládat fiktivní nadace nebo využívat skořápkové firmy k anonymizaci vlastnictví.

  • Panama Papers
 

Panama Papers jsou největším únikem citlivých dat v novinářské historii.

Vše začalo v roce 2015, kdy se 11,5 milionů finančních dokumentů z advokátní kanceláře Mossack Fonseca dostalo s pomocí anonymního whistleblowera do rukou investigativních novinářů. Do následného rozkrývání korupčních schémat, které tyto dokumenty popisovaly, se pustilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ), jehož jediným tuzemským členem je i České centrum pro investigativní žurnalistiku.

 Investigativní novináři společně odhalovali daňové úniky, porušování mezinárodních sankcí nebo propojení organizovaného zločinu s politiky, s nejbohatší světovou elitou a celebritami. Stovky šokujících příběhů, které jsme doposud znali spíše z mafiánských seriálů v televizi, se díky tomu dostaly na světlo světa. A vyústily mimo jiné v pád premiérů v Pákistánu a na Islandu.

#PanamaPapers

„Vznesená obvinění jasně ukazují naši odhodlanost stíhat odborníky, kteří napomáhají páchání závažných přeshraničních finančních zločinů. Nadále budeme stíhat i daňové podvodníky, kteří jejich služeb využívají,“ dodal k obvinění americký asistent státního zástupce Brian Benczkowski.

Ačkoliv byl Brauer na pařížském letišti zadržen na žádost americké justice, nakonec putoval do Německa. Pařížský soud tak rozhodl na základě informací, že Dirk Brauer v poslední době spolupracoval s vyšetřovateli v Mnichově, kterým poskytl datové nosiče s důkazy a svědectvími o zločinech svých klientů. Jedním z nich měl být i Hans-Joachim Kohlsdorf, vysoce postavený manažer firmy Siemens – celosvětového výrobce elektroniky se sídlem v Německu. Kohlsdorf měl v Siemensu spravovat fond špinavých peněz – tedy zisků z nelegální činnosti – z něhož si měl později převést přes dva miliony eur na svá konta ve Švýcarsku a odtud pak na osobní účty v Německu.

Jak jsme informovali na konci loňského listopadu, německá kriminální policie provedla na základě informací z Panama Papers velkou razii v Deutsche Bank.

Před Vánocemi jsme rovněž přinesli exkluzivní rozhovor se Sabine Vogt, ředitelkou Odboru boje proti závažnému a organizovanému zločinu německého Spolkového kriminálního úřadu. Popsala nám náročné výzvy, kterým se svými kolegy v souvislosti s vyšetřováním milionů uniklých panamských dokumentů čelí. 

Autoři: OCCRP, Jakub Šimák

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.