Právnická kancelář Mossack Fonseca, díky které známe slovo „offshore“, zavírá krám

Vše začalo v roce 2015 únikem 11,5 milionů finančních dokumentů z této advokátní kanceláře, které se s pomocí anonymního whistleblowera dostaly do rukou investigativních novinářů. Do následného rozkrývání korupčních schémat, které tyto dokumenty prokazovaly, se pustilo Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů (International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ), jehož jediným tuzemským členem je i České centrum pro investigativní žurnalistiku. Investigativní novináři společně odhalovali daňové úniky, porušování mezinárodních sankcí nebo propojení organizovaného zločinu s politiky, nejbohatší světovou elitou, celebritami. Stovky šokujících příběhů, které jsme doposud znali spíše z mafiánských seriálů v televizi, se díky tomu dostaly na světlo světa. A vyústily mimo jiné v pád premiérů v Pákistánu a na Islandu.

Advokátní kancelář Mossack Fonseca i přesto trvá na tom, že se stala obětí „kyberútoku celosvětového formátu“ a uvádí, že dodržovala  zákony všech států, v nichž působila. Podle prohlášení firmy „použilo ICIJ ukradené informace k tomu, aby vytvořilo scestnou představu o našich finančních službách, které údajně pokřivují finanční odvětví … a zveřejnilo sérií reportáží plných spekulací a faktů bez kontextu, čímž dokončila zadání předem naplánované několika mezinárodními organizacemi“. Advokátka Mossack Fonseca šla tak daleko, že ve svém prohlášení popsala kauzu Panama Papers jako útok na tamní finanční systém ze strany mezinárodních institucí a nejmenovaných států, přičemž vybídla úřady, aby tento únik informací – kvůli kterému „se Panama stala méně konkurenceschopnou na globálního trhu“ – řádně vyšetřily.

Firma Mossack Fonseca byla založena v roce 1977. Do roku 2016, kdy naplno propukl skandál Panama Papers, však byla relativně neznámou advokátní firmou. Navzdory tomu, že byla čtvrtou největší společností na světě poskytující firmám finanční služby v daňových rájích.

„Po čtyřiceti letech, kdy jsme pomáhali budovat Panamu – společensky, kulturně a politicky – jsme nuceni ukončit naši činnost. Naše reputace je rozdrcená napadrť,“ postěžovali si veřejnosti představitelé advokátní kanceláře ve svém úplně posledním prohlášení.