Špinavý byznys úklidového magnáta. Běloruský podnikatel vypral miliony eur

Úklidová firma Chisty Svet působí v Ukrajině, Rusku i Bělorusku. Její majitel, běloruský podnikatel Eduard Apsit, je v Lotyšsku momentálně vyšetřován kvůli praní špinavých peněz přes banku ABLV. Jeho firmy navíc vydělaly miliony eur na veřejných zakázkách. Podrobnosti odhalili novináři několika médií pod hlavičkou The Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Podnikání v oblasti úklidových služeb se Eduard Apsit začal věnovat na radu své tchýně. V roce 1994 založil se svou ženou Elenou čistírnu oblečení, postupně se ale jeho byznys rozšiřoval, až se Apsitova společnost stala jednou z největších úklidových firem v regionu. Chisty Svet uklízel běloruskou národní knihovnu nebo nemocnice, pracoval pro nejvyšší soud v Rusku, čistil i prostory Kremlu nebo důležité státní budovy v Ukrajině. Tam Apsit působil přes skupinu firem spadajících pod značku Chisto.

Novináři z webu Re:Baltica nedávno objevili soudní dokumenty, jenž odhalují, že Apsit je vyšetřován kvůli praní peněz. Lotyšské úřady zmrazily celkem 73 milionů eur z účtů společností napojených na tohoto běloruského podnikatele. Jde mimo jiné o peníze, jež měl Apsit vyprat přes banku ABLV.

Reportérům z webů Re:Baltica, slidstvo.info, IStories a z Běloruského investigativního centra se podařilo odhalit i další informace o fungování Apsitova podnikání. Jde o jeho holdingovou společnost Facilicom a dceřiné firmy fungující pod značkou Chisty Svet. K informacím se novináři dostali díky dokumentům o veřejných zakázkách v Rusku, Bělorusku a Ukrajině.

Kauz je však kolem Apsita víc. V roce 2014 byla jedna s ním spojená firma v Rusku obviněna z nelegálního zaměstnávání migrantů z Uzbekistánu. O pár let později byl ředitel běloruské úklidové společnosti, vlastněné Apsitovou ženou, přistižen při podplácení úředníka ruské státní banky.

Úklid špíny a praní peněz

Lotyšské úřady si podle OCCRP podivných Apsitových transakcí všimly už při vyšetřování finančních toků tamní banky ABLV. Miliony eur se totiž přesouvaly „bez ekonomické logiky“ mezi mnoha různými offshorovými společnostmi. Banka ABLV od roku 2013 postupně vytvořila promyšlený systém praní peněz, který Apsit využíval k přesouvání financí do Evropské unie.

ABLV bývala jednou z největších bank v Pobaltí. V roce 2018 musela být uzavřena kvůli velké kauze týkající se praní špinavých peněz. Americký regulátor finančního trhu FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) instituci podezříval z uplácení a z krytí praní špinavých peněz. Banka měla přijímat miliardy dolarů od zkorumpovaných subjektů z bývalých sovětských států a objevila se i ve velkých investigacích OCCRP, jako byly Pandora Papers nebo Troika Laundromat.

Nově získané soudní dokumenty prozradily, že Apsit byl skrytým akcionářem této banky, a to přes dvě firmy se sídlem na Kypru. Vlastnil jedno procento akcií ABLV a 21 % akcií v AmberStone Group, což byla investiční společnost spojená s touto bankou.

Miliony z veřejných zakázek

Zmíněná Apsitova holdingová společnost Facilicom založila desítky dalších firem, používajících značku Chisty Svet. Tyto podniky se účastnily státních zakázek na úklid v hodnotě nejméně 120 milionů eur v Rusku (asi 2,85 miliardy korun), více než 40 milionů eur v Bělorusku (asi 950,4 milionů korun) a 7,5 milionů eur v Ukrajině (přes 178 milionů korun). Společnosti se na zakázkách podílely jako zdánlivě konkurenční, ve skutečnosti ale šlo o propojené podniky.

Web Apsitovy firmy Chisty Svet / Zdroj: https://www.chisty-svet.ru/

V Ukrajině se například před sedmi lety dvě různé firmy spoluvlastněné Apsitem účastnily stejného výběrového řízení pro ukrajinské železnice. O rok později se na to přišlo a ukrajinský antimonopolní úřad uložil Apsitovi pokutu dva tisíce eur.

Podobným způsobem firmy spojené s podnikavým Bělorusem vyhrály nejméně devět výběrových řízení v Bělorusku v celkové hodnotě až 755 tisíc eur (17,9 milionů korun). Ve všech případech, jež se podařilo novinářům odhalit, byly jedinými uchazeči firmy Facilicom a Chisty Svet Plus. Poslední jmenovanou vlastní Apsitova manželka Elena.

Státní zakázky v Bělorusku musí mít nejméně dva uchazeče, zákony ovšem nezakazují, aby byli nějakým způsobem propojení. Zavedenou praxi ovšem kritizují experti. „Je to jako soutěž mezi levou a pravou kapsou mých kalhot,“ komentoval situaci Uladzimir Kavalkin z protikorupční organizace opentenders.by.

Úklid pro ruské ministerstvo

Apsitova síť firem většinu obchodů realizovala v Rusku. Právě tady Facilicom vydával licence na používání své ochranné známky dalším firmám. Mnohé z nich se pak ucházely o státní zakázky, včetně těch od ruského ministerstva obrany. Firmy napojené na Facilicom vyhrály až 600 výběrových řízení v hodnotě 120 milionů eur (přibližně 2,85 miliardy korun).

Mnoho těchto společností využívalo název Chisty Svet nebo různé variace na slovo „čistý“. Apsit a jeho žena nebyli v jejich vlastnických strukturách. Firmy měly hned několik společných zaměstnanců a někteří z nich používaly e-mailové adresy a telefonní čísla Facilicomu.

Po ruské anexi Krymu v roce 2014 vyhlásilo ruské ministerstvo obrany sedm výběrových řízení na úklid kasáren v hodnotě 49 milionů eur (asi 1,16 miliardy korun). Všechny tyto tendry tehdy vyhrála firma s licencí Facilicom, nazvaná Flagman Clean. Její ředitelka Galina Sirotinina dříve pracovala ve dvou jiných společnostech vytvořených Eduardem Apsitem.

Novináři z IStories zjistili, že většina účastníků zmíněných sedmi ruských tendrů byla propojená. Tyto společnosti fungovaly pod licencí Facilicomu nebo jejich zaměstnanci a majitelé pracovali pro firmy, které tuto značku používaly.

Mezitím Apsitovy firmy působily i v Ukrajině, kde uklízely strategická zařízení, poštu, letiště Boryspil či prostory energetické společnosti Ukrenergo.

Před šesti lety ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj upozornil na masivní „kartel“. Ten měl vydělávat stovky milionů eur na zakázkách od ruského ministerstva obrany. OCCRP odhalila, že tento „kartel“ byl organizován Jevgenijem Prigožinem, ruským oligarchou přezdívaným Putinův kuchař, neboť získal velké množství státních cateringových zakázek.

Kartel měl sestávat z propojených společností, přičemž některé z nich vznikly proto, aby se ucházely o konkrétní zakázky. Ruský antimonopolní úřad informoval o odhalení dalších tří společností spadajících do tohoto kartelu. Ty nabízely ubytovací a hygienické služby pro vojenské budovy a účastnily se i tendrů na úklid armádních prostor na anektovaném Krymu. Novináři teď odhalili, že všechny tři podniky jsou navázané na firmy napojené na Apsita.

Ukrajinský zmocněnec

Apsit se po anexi Krymu začal postupně stahovat ze všech ukrajinských firem. V některých z nich pak místo něj působil Ukrajinec Serhij Semeniuk. Běloruský podnikatel na něj převedl mnoho svých obchodních záležitostí, ve skutečnosti je ale stále kontroloval on.

Po invazi Krymu nová legislativa odrazovala ukrajinské firmy od obchodování s ruskými, v té době ale podniky napojené na Facilicom přesto získávaly úklidové zakázky na okupovaném území.

S podezřelými převody financí a zakrýváním původu výdělků firem okolo Facilicomu začali Apsit a Semeniuk právě poté, co došlo k obsazení Krymu. Jejich zisk totiž plynul z ruských státních zakázek, zejména na Krymu.

Semeniuk tvrdí, že od Apsita nakoupil jeho ruské firmy za 93 milionů dolarů (přes dvě miliardy korun). Podle lotyšských úřadů ale neexistují důkazy, že by tyto platby skutečně provedl, navíc se objevily nepřímé důkazy o tom, že jsou Apsit a Semeniuk finančně provázaní. Ukrajinec měl dokonce řídit firmu Chisty Svet právě v Ukrajině.

Zmrazené miliony

Eduard Apsit nebyl podle OCCRP zatím obviněn z žádného trestného činu. Prokurátoři ale mohou vznést obvinění proti němu či dalším osobám v průběhu procesu vyšetřování.

Pokud se objeví podezření na praní špinavých peněz, lze v Lotyšsku finance zmrazit, a to bez předchozího prokázání trestného činu. Podle tamních zákonů mohou úřady Apsitovi a Semeniukovi zabavit zmíněných 73 milionů eur jako výnosy z trestné činnosti, pokud se nepodaří prokázat, že tyto peníze získali legálně.

Apsit se proti zabavení peněz brání u soudu. Podle soudních dokumentů, jež mají novináři z OCCRP k dispozici, nedokázal vyšetřovatelům vysvětlit původ těchto financí. Apsitův právník Ilja Merkoučev obvinil lotyšskou justici z toho, že přijala „právní mechanismy sovětského typu“.

Serhij Semeniuk pak tvrdil, že je Apsitovým starým známým a jeho úklidové firmy nakoupil kvůli byznysu. Obvinil také lotyšské úřady z toho, že zmrazily jeho finance bez důkazů.

Podle OCCRP Rusko ani Bělorusko nespolupracovalo s lotyšskými úřady ve vyšetřování Apsitova podnikání, což zkomplikovalo celý proces pátrání po původu jeho financí.

 

Autoři původního textu: Inga Spriņģe (Re:Baltica), Alexander Yarashevich (Belarusian Investigative Center), Maria Zholobova (IStories), and Yanina Korniienko (Slidstvo.Info), autorka české verze: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: ČTK / DPA / Alexander Welscher