Grupo America 4: Kokain od Zlatého klasu

Balkánský kokainový kartel Grupo America měl své lidi i v Česku. Kšeftovali tady s kokainem, česká policie je ale odhalila a pozatýkala.

V malebné pražské hospodě Zlatý klas se 8. listopadu 2017 sešli dva muži, kteří klidně mohli být jen starými přáteli. Branislav Cvijović přijel za Branislavem Bikićem, žijícím již dlouhou dobu v českém hlavním městě. Jenže důvod návštěvy nebyl rázu přátelského, jako spíš obchodního – kšeftování s kokainem. Oba byli nějakým způsobem spojeni s Grupo America (GA). 

Tvrdé jádro tohoto zločineckého kartelu tvoří asi patnáct lidí, kteří si naprosto věří a své sliby garantují životem. Jedničkou mezi nimi je Mileta Miljanić, který vede tichý a nenápadný život v New Yorku a občas si zaletí do rodného Srbska. Jinde v Evropě by ho totiž pravděpodobně zatkli. Jeho pravou rukou je vysoký a svalnatý Zoran Jakšić. Ten se zabývá nákupem vysoce kvalitního kokainu přímo od pěstitelů v Jižní Americe a vyjednává ceny, byť velkou část svého života strávil ve vězení – což Jakšićovi ale nikdy příliš nebránilo v této činnosti pokračovat i z vězeňské cely (viz článek Grupo America 2).

Další stovka spolupracovníků je na tvrdé jádro volně navázaná. Zatímco špičky GA jsou schopné zobchodovat tuny čistého kokainu měsíčně, ostatní se spokojí s menšími objemy. Jako třeba v úvodu zmíněný Branislav Cvijović, syn Radovana Cvijoviće přezdívaného „novosadský Escobar“. Právě ten odebíral kokain přímo od Grupo America, a to díky svému vztahu s trojkou kartelu Krstem Stanišićem. 

Kokainové gangy rozdělují Balkán

Vraťme se však do podzimní Prahy roku 2017, kdy oba Branislavové vyrazili do hospody u Zlatého klasu i o den později a nad obědem doladili poslední detaily byznysu. Cvijović pak Bikiće opustil, vzal si klíče od jeho seatu a vydal se za dalším kumpánem Josipem Capikem, který se mu ohlásil smskou: „Tu sam.“ Přestože to všichni tři později popřeli, obchodovali spolu už dlouho.

Josip Capik se tenkrát vrátil z Nizozemí, kam jel vyzvednout osm kilogramů kokainu. Zásilka spočívala ve dvou igelitových taškách zabalených v papíru. Kokain už byl trochu naředěný, policie jeho čistotu stanovila na 75 procent. 

Capik čekal v Praze ve svém citroenu hned za rohem jmenované hospody. Branislav Cvijović si k němu přisedl a ulicí Kováků popojeli před dům číslo 26. Tam se Cvijovič zvedl a opustil automobil s jednou igelitkou bílé barvy s červeným vzorem a zeleným uchem, obsahující čtyři kilogramy kokainu. Tašku uložil do auta Branislava Bikiće, za nímž se pak spokojeně vrátil ke Zlatému klasu. Po chvíli se rozešli a každý zamířil ke svému autu. Moc daleko ale nedojeli.

Cvijoviće zastavila policie kousek od obchodního centra Chodov, když odjížděl z Prahy směrem na Brno. V tajné přihrádce jeho mercedesu se našly dva mobilní telefony a 87 000 eur (přes 2,2 milionu korun) v hotovosti. 

Branislava Bikiće zadržela policie krátce po odjezdu z místa předání v Praze na Smíchově. Policisté v jeho autě nalezli čtyři kila kokainu v igelitce. 

Bikić ve své výpovědi uvedl, že neměl tušení, že má v autě drogy. Podle jeho verze si všiml, že má pootevřený kufr, ale zavřel ho a dál to neřešil. Vůbec si prý nevšiml tašky, která tam předtím nebyla. Do Zlatého klasu podle výpovědi chodíval obědvat často, s Cvijovićem se tam prý potkal náhodou a jako bezradnému turistovi svému známému pomohl. Při domovní prohlídce u něj našli náčiní na vážení a vakuování kokainu, což Branislav Bikić vysvětlil tím, že kokain občas užívá. Hotovost v korunách a v eurech v hodnotě přes čtvrt milionu korun, kterou u něj police objevila, mu měla půjčit sestra.

I Josip Capik na policii popřel, že by byl do prodeje kokainu jakkoli zapojen. S Cvijovićem se údajně seznámil tak, že od něj koupil psa. Přestože jejich vztah nebyl nijak srdečný, Branislav Cvijović ho poprosil, aby mu cestou z Německa vyzvednul peníze, které mu někdo dluží. 

Josip Capik souhlasil a na odpočívadle u dálnice obdržel od neznámého tmavovlasého muže papírovou tašku s černými balíčky. Jejich obsah nezkoumal a divné mu ani nepřišlo, že by vrácené peníze vážily osm kilo. Mimochodem, osm kilogramů dvouseteurových bankovek má hodnotu téměř 21 milionů korun – jde tedy o částku, pro kterou pravděpodobně nepošlete někoho, koho znáte jen přes prodej psa. 

Později Josip Capik svoji výpověď upravil. Prý jel pro inkriminovanou tašku do Nizozemí právě na objednávku Branislava Cvijoviće, který mu za to slíbil odměnu tisíc eur (kolem 26 tisíc korun). Trval však na tom, že neví, kdo mu tašku předal ani co v ní bylo. Údajně ale tušil, že obsahem může být něco nelegálního. 

Tato výpověď byla uvěřitelnější zejména proto, že nizozemské přístavy slouží jako vstupní brána kokainu do Evropy – používají je nejen srbské gangy, ale i Albánci nebo Italové.

Ozajstná Tatramatka: Jak globální drogový kartel pral peníze přes hotel v Tatrách

Těsně po druhé hodině odpoledne Josipa Capika zadrželi na čerpací stanici u dálnice do Brna policisté. Z kufru jeho citroenu vytáhli zbývající čtyři kilogramy kokainu, který si Branislav Cvijović u něho nechal na později – měl totiž Capika autem následovat a zbytek zásilky převzít někde na dálničním odpočívadle. 

Rozsudek vynesený u Městského soudu v Praze 19. 12. 2018 uznal všechny tři muže vinnými. Branislav Bikić byl odsouzen k šesti letům vězení a pokutě 300 000 korun; Josip Capik od soudu odešel s osmi lety a šesti měsíci a s pokutou 100 000 korun; Branislav Cvijović byl odsouzen k devíti letům vězení a pokutě milion korun. Obžalovaní podle rozsudku „naplnili všechny zákonné znaky zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami“. Z rozsudku také vyplývá, že policie tuto skupinu sledovala už několik měsíců a při předávce kokainu po nich šla najisto.

Celá policejní akce, včetně sledování podezřelých a pořizování odposlechů, vznikla na základě žádosti srbské Prokuratury pro stíhání organizovaného zločinu v Bělehradě kvůli „podezření z rozsáhlého a organizovaného obchodování s drogami, do kterého mělo být zapojeno více osob jak ze Srbska, tak i z dalších evropských států“. 

Podklady, které poskytli srbští vyšetřovatelé, ukazují, že se Branislav Cvijović měl společně se svým otcem Radoslavem Cvijovićem (o kterém investigace.cz psala) podílet na pašování kokainu ze Srbska do západní Evropy a Branislav Bikić měl kokain prodávat v Česku. Radoslav Cvijović přitom měl být hlavou této organizované zločinecké skupiny.

O tom, jak a co dělá Grupo America v Česku a na Slovensku, se dočtete v samostatných textech z naší série o Grupo America.

Autorky textu: Pavla Holcová, Zuzana Šotová
Autorka grafiky: Lenka Matoušková