Kokainové gangy rozdělují Balkán

Na sklonku roku 2018 zadržela speciální jednotka české policie Slobodana Kašćelana. Šlo o mezinárodně hledaného zločince, na nějž Interpol vydal zatykač. Kašćelan je vůdce jednoho z nejdůležitějších balkánských mafiánských klanů, který do Evropy dováží kokain ve velkém a svých nepřátel se zbavuje vraždami. V Česku byl zatčen v bytě v centru Prahy. Kašćelan svůj pobyt v Praze vysvětloval u soudu nutností podstoupit zde chirurgický zákrok. Naše srbská partnerská organizace KRIK poslední rok mapovala, jak vlivný a nebezpečný zločinec Kašćelan je.

Vůdce černohorského gangu zatčen v Praze

Za dlouhá léta, kdy byl Slobodan Kaščelan vůdcem klanu, se na Balkáně stal téměř nedotknutelným. Z dokumentů, které nám poskytl KRIK, vyplývá, že měl své lidi jak na tamní policii, tak mezi politiky. Kašćelan vytvořil a vedl takzvaný Kavački klan. Ten měl zformovat v květnu 2010. Až do roku 2014 všechno probíhalo hladce. Jenže v roce 2014 se členové této zločinecké organizace rozhádali o 200 kilogramů kokainu, což zavdalo příčinu rozštěpení původního klanu na dvě větve – Kavački a Škaljari. Tím vypukla jedna z nejkrvavějších klanových válek na Balkáně a trvá dodnes.

Válka poznamenala celé balkánské podsvětí a nejenom to. Na jakou stranu se přidají, nemuseli řešit jen lidé z organizovaného zločinu, ale i někteří politici a příslušníci policejního sboru. Jedinečný vhled, jak válka probíhala a jak moc byly tyto drogové klany součástí systému, přinesli srbští investigativní novináři ze zmíněné organizace KRIK. Jejich popis dramatických událostí sice začíná jako vtip, pokračuje ale mrazivě.

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

Výbuch auta v Podgorici, Zdroj: KRIK

Zlá krev: Jak tajná válka mezi černohorskými kokainovými kartely změnila Balkán

Bojana Pavlović, autorka článku, popisuje setkání policistky Mariji Nikolič s fotbalovým chuligánem a zároveň černohorským zločincem v lyžařském areálu na jihu Srbska. Jen o devět hodin později a několik stovek kilometrů severněji sedí vedle sebe v autě zaparkovaném v garáži tatáž policistka i zločinec, ten je však už rozstřílený na kousky. Policistka Marija Nikolić ale vyvázla bez jediného škrábnutí. Útočníci uprchli.

CCTV záznam ze setkání policistky, chuligána a zločince, zdroj: KRIK

Situace z lyžařského areálu i z garáže zachytily v lednu 2018 kamery CCTV. Na záběrech jsou vidět dva muži, jeden je vyzbrojen pistolí a druhý poloautomatickou puškou. Vrahové obešli auto dokola a vystříleli do něj několik zásobníků. S Marijou Nikolić nyní v Srbsku probíhá soudní řízení. Po útoku v autě měla vzít příruční zbraň patřící oběti a zbavit se jí. Nikolić vypověděla, že byla v takovém šoku, že si vůbec nepamatuje, proč se rozhodla zbraň vzít a vyhodit ji do popelnice o tři ulice dál od místa činu.

 

Vražda i setkání policistky (údajné členky Kavački klanu) s fotbalovým chuligánem v lyžařském areálu odhalují propletenec vazeb mezi spojenci a odpůrci dvou rivalských černohorských klanů z přímořského města Kotor. „Rozsah konfliktu mezi klanem Škaljari a Kavački se dá vypozorovat i v tom, že srbské i černohorské podsvětí se rozštěpilo obdobně. […] Většina důležitých kriminálních organizací se přidala na jednu nebo druhou stranu sporu,“ psalo se ve zprávě srbské tajné policie v roce 2018.

Nájemný vrah s českým pasem

Spor je to krvavý a doprovázejí jej nájemné vraždy v půlce Evropy. Klany si svoje účty vyřizovaly mimo jiné v Německu, Španělsku, Rakousku, Holandsku a nedávno i v Řecku, kde byl vůdce klanu Škaljari zastřelen v restauraci, kam šel na večeři se svou manželkou a dětmi. Počet obětí, které má tato válka na svědomí, není oficiálně známý. Kolegům z KRIK se jich podařilo napočítat a ověřit 41, počet ale může být mnohem vyšší. Mezi oběťmi nejsou jen členové klanů, ale i jejich rodinní příslušníci nebo jen náhodní kolemjdoucí. Klany využívaly k vraždám pestrý arzenál prostředků: výbuchy aut, na dálku odpálené výbušniny, střelné zbraně. Minimálně ve dvou případech najali profesionální odstřelovače, kteří prošli výcvikem ve francouzské Cizinecké legii.

Jeden z nich byl Jihoafričan Gregory Michael Ferraris. Před tím, než stihl vykonat vraždu, na kterou byl najatý, zatkla ho policie v Černé Hoře s padělaným českým cestovním dokladem. „Dostal jsem pas na jméno Ladislav Cesník, ve kterém byla moje fotka. Kromě pasu jsem dostal i občanku a řidičák vystavené na stejné jméno, ale s mojí fotografií,“ řekl ve výpovědi jeden z nájemných vrahů.

Politika

Partnerem Kavački klanu se stala organizovaná skupina fotbalových hooligans, takzvaní Janisáři. Ti mají tradičně dobré vztahy se srbskými vládními představiteli. Vynikal tím zejména jejich bývalý vůdce Aleksandar Stanković, jenž byl v roce 2016 zavražděný. Právě členové Stankovičova gangu zabezpečovali v roce 2017 hladký průběh inaugurace srbského prezidenta Aleksandra Vučiće, jehož dlouholetý tajemník chodíval se Stankovičem na střelnici. Den poté, co byl Stanković zavražděný, svolal srbský ministr vnitra tiskovou konferenci, kde vyhlásil „válku všem mafiím“.

Stankovičův gang, Zdroj: CCTV a KRIK

Ve skutečnosti se ministrova slova týkala pouze jednoho klanu: Škaljari a jejich spojenců. Srbská tajná služba je označila za „jednu z nejnebezpečnějších skupin organizovaného zločinu s mezinárodní působností“. Srbští vládní úředníci často veřejně prohlašují, jak je klan Škaljari nebezpečný, a samotný prezident Vučić o nich dokonce emotivně prohlásil, že „[drogami] tráví naše děti“. Málokdy ale něco podobného zaznělo z úst představitelů srbského režimu o klanu Kavački, který přitom s drogami obchoduje minimálně ve stejném, ne-li větším objemu.

 

Autoři: Bojana Jovanović, Stevan Dojčinović, Svetlana Đokić (KRIK) a Pavla Holcová (investigace.cz)
Autor úvodní grafiky: OCCRP

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.