Vůdce černohorského gangu zatčen v Praze
Slobodan Kašćelan, Foto: KRIK

Jeden z nejdůležitějších vůdců balkánského podsvětí Slobodan Kašćelan byl v noci ze středy na čtvrtek zatčen v Praze. Speciální jednotka české policie ho zatkla v pronajatém bytě na základě zatykače vydaného Interpolem v únoru 2017. Kašćelanovi se dařilo vyhýbat policii i díky tomu, že často měnil místo svého pobytu a používal falešné identity.

Obžalován je v prvé řadě za vytvoření kriminální organizace, takzvaného Kaščeljanského klanu a jeho vedení. Ten měl zformovat v květnu 2010.

Mezi hlavní aktivity tzv. kavački klanu patří mj. obchodování s drogami, praní peněz, vydírání, lichva, ale i další trestné činy. Skupina je maximálně efektivní, protože pracuje podle přesně definovaných pravidel a každý z jejích členů má předem stanovenou roli a úkol.

Na konci května loňského roku bylo ve zvláštním stíhání obviněno 15 lidí kvůli podezření z členství v této kriminální skupině. Jako vůdci byli označeni Slobodan Kašćelan a Igor Božović, který je v současnosti stále na útěku.

Dalším důvodem, proč se po Slobodanu Kašćelanovi shání černohorská policie, je obvinění z pokusu o vraždu. Podle obžaloby se měl v roce 2010 pokusit zastřelit Igora Markoviće v černohorském městě Prčanj. Vzhledem k tomu, že muži na sebe stříleli navzájem, byli oba v tomto soudním řízení nejprve odsouzeni na 2,5 roku vězení. Avšak odvolací soud toto rozhodnutí na konci roku 2015 zrušil a nařídil nový proces.

Balkánští narkobaroni v Praze – Život a dílo Darko Šariće

Zatčení Slobodana Kašćelana je zatím posledním v řadě zatýkání osob napojených na černohorský organizovaný zločin. V září letošního roku byl v Turecku zatčen a následně vydán do Srbska a odsouzen k 15 měsícům vězení za používání falešných dokladů Jovan Vukotić, kterého bezpečnostní služby označují jako vůdce tzv. škaljarski klanu.

Tyto dva klany vedou od roku 2014 krvavou válku kvůli zmizelým 200 kilogramům kokainu. Na obou stranách již zemřelo několik lidí. O Jovana Vukotiće se zajímá i Řecko, které žádá jeho vydání kvůli obvinění z pašování kokainu. Jen o pár dní později byl v Bulharsku zatčen vysoce postavený člen kavački klanu Predrag Knežević.

 

Autor článku: Lukáš Nechvátal, Bojana Jovanovič – KRIK

Autor titulní fotografie: CC licence, pixabay.com

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.