lotyšsko_hokej

Přejeme všem hezký nadcházející víkend! V pátečním výběru článků se dočtete, jak a proč lotyšské sociální sítě zaplavili boti, že jsou demokratické režimy po celém světě v ohrožení a že Srbsko nedostatečně řeší obchod s lidmi, kteří tam jezdí za prací převážně z Asie. Poslední zpráva se pak týká rekordní produkce kokainu, jež v minulém roce přispěla k růstu násilí v Karibiku.

Lotyšské uživatele sociálních sítí zasáhl bezprecedentní útok botů. Ti šíří automaticky generované příspěvky, jež lze jen těžko odlišit od příspěvků reálných uživatelů. S investigací přišla lotyšská organizace Re:Baltica. Boti měli na sociálních sítích obhajovat hokejisty, kteří i přes zákaz odehráli turnaj v Rusku. Podle novinářů jde o první operaci takového rozsahu v baltském jazyce. Re:Baltica píše, že se objevují spekulace, zda nejde o testovací akci před volbami do Evropského parlamentu. Vlna botů začala být na sociální sítí X aktivní den poté, co se lotyšští uživatelé rozhořčovali nad tamními hokejisty, kteří v polovině února 2024 odehráli turnaj v ruské Kazani. Lotyšsko svým národním týmům zakázalo podílet se na soutěžích s účastí ruských a běloruských týmů.

Demokratické režimy po celém světě mohou být v ohrožení, ukazuje nová studie. Nedávná zpráva Bertelsmannovy nadace upozornila na celosvětový odklon od demokratického vládnutí, zřejmý na všech kontinentech. Podle studie se kvalita demokracie za posledních 20 let zhoršila ve 137 zemích, které jsou považovány za rozvojové nebo rozvíjející se ekonomiky. Za poslední dva roky, ovlivněné ruskou válkou proti Ukrajině a pandemií koronaviru, byly volby ve 25 zemích méně svobodné než dříve, v 39 zemích pak byla stále více omezována svoboda projevu a tisku.

Srbsko ignoruje případy obchodování s lidmi, obává se zpravodaj OSN. Srbská vláda podle něj nevyšetřuje případy údajného obchodování se zahraničními pracovníky. Země v posledních letech daleko častěji dováží externí pracovní sílu, což je způsobeno i tím, že stále více rodilých obyvatel Srbsko opouští a hledá lepší život jinde. Pracovníci převážně z Asie proto míří do Srbska, aby si tam vydělali na živobytí pro sebe i své vzdálené rodiny. Jenže už několik let se objevují zprávy o jejich vykořisťování a obchodování s lidmi z Turecka, Indie, Číny a Vietnamu.

Novináři z The Insider a RF/RL připravili dokument Jak Putin zabil volby v Rusku. Snímek rekapituluje a ukazuje, jak v ruských předvolebních kampaních postupně ubývá svobody a zároveň se snižuje transparentnost voleb samotných.

Rekordní produkce kokainu i vysoká poptávka po této droze přispěly v roce 2023 ke zvýšení kriminálního násilí v Latinské Americe a Karibiku. Web InSight Crime publikoval podrobnou analýzu mapující pašování kokainu i jeho záchyty v zemích, které hrály v obchodu s drogami důležitou roli. Kolumbie a Bolívie hlásily za rok 2023 rekordní záchyty zásilek kokainu. Vysoké množství podobných zásilek bylo zabaveno i na hlavních a tradičních drogových trzích v Evropě a Spojených státech, nebo na těch novějších v Asii a Oceánii.

 

Autorka textu: Mahulena Kopecká
Zdroj úvodní fotografie: investigace.cz