Tryskáče, lustry, byty: Za co utráceli mocní Rusové v Česku

Ruské tajné služby FSB, majitel banky a bratranec ruského prezidenta Igor Putin, sponzoring volební kampaně Miloše Zemana, nemovitosti a ocelárny nakupované ruskými oligarchy – to je jen malý výčet případů, v nichž bohatí a mocní Rusové obcházejí zákony své vlastní země a skrývají své bohatství v Česku.

Databázi jsme aktualizovali a doplnili. Přehled Rusů, kteří pomocí právníků a offshorových společností ukrývají svůj majetek v Česku najdete ZDE. 

V rámci mezinárodních novinářských projektů jsme se jako redakce investigace.cz dostali k dokumentům, které osvětlují a naznačují, jak vlivní a mocní Rusové z takzvané věrchušky tunelují státní firmy a peníze následně utrácejí v západním světě. Dostali jsme se k bankovním převodům dokumentujícím černý fond, jejž ruští politici vzešlí z jejich tajné služby FSB využívají nejen k soukromým radovánkám, ale i k ovlivňování politiky v jiných zemích.

Jako příklad může posloužit kauza ruského cellisty Sergeje Roldugina. Tento nadaný hudebník přišel záhadným způsobem k akciím jedněch z největších a nejvýnosnějších ruských společností, jakými jsou Bank Rossiya nebo ruská reklamní společnost Video International. „Potřeboval jsem nějaké peníze, a v umění peníze prostě nejsou,“ vysvětlil Roldugin své podíly v miliardových firmách. Jak se dostal k nákupům těchto akcií, odbyl lakonickou odpovědí, že „díky složitým machinacím“. Fakt, že Sergej Roldugin patří do okruhu nejbližších přátel ruského prezidenta a podle slov jednoho oligarchy je „Putinovou poslední záchranou“, nasvěcuje tyto transakce z jiného úhlu. Dokumenty uniklé v rámci mezinárodního projektu Panama Papers dokazují, že Roldugin je Putinovým nastrčeným držitelem akcií a majetků.

Prezident Vladimir Putin ale zdaleka není jediným vlivným Rusem, který nevěří v ruskou ekonomickou stabilitu a právní stát, a majetky často získané na úplatcích, předražených státních zakázkách nebo daňových a celních podvodech skrývá přes offshorové firmy v zahraničí – mimo jiné i v Česku.

K anonymizaci tohoto často podvodně nabytého miliardového majetku využívají mocní Rusové z okolí Vladimíra Putina offshorové firmy. Ty jim do značné míry zaručují beztrestnost a možnost investovat například do nákupu nemovitostí v Karlových Varech, v Praze nebo v Londýně. Jedno z těchto schémat postavených okolo cellisty Sergeje Roldugina vytvořil švýcarský právník Fabio Delco. Jak zjistil novinář Lukáš Valášek pro iDnes.cz, čeští zaměstnanci firem z této offshorové sítě poslali na účet strany SPO Zemanovci více než polovinu darů, z nichž byla zaplacena Zemanova předvolební kampaň v roce 2018.

Zaměřili jsme se proto na to, jak vlivní Rusové z oblasti politiky, organizovaného zločinu, ruských tajných služeb FSB nebo přímo z nejbližšího okruhu lidí kolem Vladimira Putina v Česku utráceli nebo investovali peníze.

Šestnáct případových studií, které jsme v redakci investigace.cz sestavili, vychází z dokumentů uniklých v rámci mezinárodních novinářských projektů typu Pandora Papers či Panama Papers neboli výsledků práce mezinárodních vyšetřovacích týmů a auditorů. V neposlední řadě jde o spolupráci na projektech, jež na základě tisíců stran bankovních převodů mapují toky peněz z Ruska přes offshorové firmy do českých bankovních domů. Tyto peníze jsou pak ve většině případů převedeny do zahraničí. Nemalá část jich ale zůstává v českém finančním systému a má dopad na každodenní život většiny obyvatel – ať už jde o investice do politických stran, hybridních válek nebo třeba do nemovitostí.

Databázi jsme aktualizovali a doplnili. Přehled Rusů, kteří pomocí právníků a offshorových společností ukrývají svůj majetek v Česku najdete ZDE. 

 

Alexandr Bastrykin

Jeden z nejvýše postavených ruských státních úředníků a předseda Vyšetřovacího výboru RF.

Více informací

Roman Popov

Byl vlastníkem a předsedou představenstva První česko-ruské banky i Evropsko-ruské banky.

Více informací

Denis Kacyv

Rusko-ukrajinsko-izraelský podnikatel sídlící v Moskvě. Patří mu společnost Prevezon Holdings.

Více informací

Roman Abramovič

Ruský oligarcha a bývalý politik s majetkem v přepočtu 155 miliard korun.

Více informací

Aras Agalarov

Ruský miliardář a osobní přítel Vladimira Putina i Donalda Trumpa.

Více informací

Jelena Baturina

Ruská podnikatelka, vdova po bývalém starostovi Moskvy Juriji Lužkovovi.

Více informací

Leonid Levitin

Bratr Igora Levitina, současného poradce prezidenta Vladimira Putina.

Více informací

Igor Makarov

Ruský podnikatel turkmenského původu a prezident společnosti ARETI.

Více informací

Ruben Tatuljan

Aka „Robson“ je vlivný ruský podnikatel a obchodní partner Romana Popova.

Více informací

Vladimir Golovnev & Dmitrij Golovnev

Bývalý poslanec ruské dumy a ombudsman pro podnikání a obchod v moskevské oblasti.

Více informací

Aleksandr Frolov & Alexandr Abramov

Projekt luxusní výstavby na okraji Prahy Oaks Prague a spolupráce dvou ruských oligarchů.

Více informací

FSB i prezidentův bratranec Igor Putin

Ruská tajná služba FSB i rodina prezidenta Putina praly peníze v Česku.

Více informací

Oleg Děripaska

Ruská podnikatel a jeden z nejbohatších ruských oligarchů současnosti.

Více informací

Troika Laundromat

Systém na legalizaci peněz pomocí offshorových a evropských firem.

Více informací

Natalia Kuziushina

Manželka Vladimira Kuziushina, bývalého výkonného ředitele společnosti Uralsevergas.

Více informací


Roman Abramovič

Roman Abramovič je ruský oligarcha a bývalý politik. Společně se svými obchodními partnery Alexandrem Frolovem a Alexandrem Abramovem vlastní více než 50% podíl v nadnárodní společnosti na výrobu a těžbu oceli Evraz, která sídlí ve Velké Británii. Abramovič má v Evraz největší podíl, a sice 28,6 %. Kromě toho do nedávna vlastnil i majoritní podíl v britském fotbalovém klubu Chelsea, který po invazi Ruska na Ukrajinu převedl na nadační fond, a rovněž finančně participoval v ruské firmě těžící nikl. O Abramovičovy investice se od roku 2001 stará britská holdingová společnost Millhouse Capital.

Forbes Abramovičovo jmění odhaduje na v přepočtu 155 miliard korun. Skoro polovinu této sumy přitom podle BBC získal díky obchodu nevýhodnému pro ruský stát, který tak přišel o zhruba 70 miliard korun. Abramovič toho dosáhl podplacením příslušných úředníků. Kvůli blízkému vztahu oligarchy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem uvalila na Abramoviče britská vláda minulý týden sankce, což znamená, že mu byl na území Velké Británie zmrazen veškerý majetek, a to včetně fotbalového klubu. Abramovič byl o několik dní později spatřen na letišti v Tel Avivu, odkud údajně zamířil do Turecka, kde by na něj měla čekat jeho jachta.

Těžařský a ocelářský gigant Evraz je jedním z největších světových producentů oceli. Kromě Ruska působí i ve Spojených státech, Kanadě, Kazachstánu a v České republice. Česká firma Evraz NIKOM, a. s., jež v koncernu funguje jako dodavatel hutních materiálů na výrobu oceli, spadá pod lucemburskou Evraz Group SA, která následně spadá pod Evraz. Česká dceřiná firma v roce 2020 pracovala s obratem přes dvě miliardy korun.

V reakci na uvalení sankcí britskou vládou na Abramoviče rezignovalo v pátek 11. března desetičlenné představenstvo společnosti Evraz. V oficiálním prohlášení firma uvedla, že je „hluboce znepokojena a zarmoucena ukrajinsko-ruským konfliktem a doufá, že bude brzy nalezeno mírové řešení“. Zároveň prohlásila, že se necítí být ruskou firmou a že „si nemůže být jistá“, zda jsou její majoritní akcionáři Abramovič, Abramov a Frolov „napojeni na Rusko“. Evraz také oznámila, že ani jednomu z oligarchů neposkytla od 1. března žádné finance. Společnost Evraz sankcionována nebyla, ale Abramovičův podíl v ní ano, což znamená, že jej oligarcha nemůže prodat. Společnost rovněž popřela, že by někdy dodávala ocel ke konstrukci ruských tanků nebo jiných zbraní, své produkty údajně poskytuje pouze do sektorů infrastruktury a stavebnictví.

zpět nahoru


Aras Agalarov

Aras Agalarov je ruský miliardář a osobní přítel Vladimira Putina i Donalda Trumpa. Má ale i vazby na ruský organizovaný zločin. Jeho syn Emin Agalarov je populární rusko-ázerbájdžánský zpěvák a také bývalý manžel dcery ázerbájdžánského prezidenta Leyly Alievy.

Podle takzvané Muellerovy zprávy o ruském vměšování do amerických prezidentských voleb to byli právě Agalarovi, kdo zorganizoval konspirační schůzku starších členů Trumpova volebního týmu s ruskými protějšky. Ti měli Trumpovu týmu předat kompromitující materiály na Hillary Clintonovou, jež tehdy kandidovala v prezidentských volbách proti Trumpovi.

Agalarovým patří mezinárodní síť luxusních restaurací Nobu, které provozuje společnost Crocus Group. Přestože tento řetězec restaurací nemá s Českem nic společného, Nobu přišly bezmála dva miliony korun z českých účtů. Kdo byl opravdovým majitelem těchto účtů, ale není jasné, byly totiž vedeny na prázdné skořápkové firmy s offshorovými vlastníky.

Společnost Crocus Group, která je majetkem Agalarových, přijala několik plateb z českých bankovních účtů, jež americké úřady vyhodnotily jako podezřelé.
Šlo o bankovní účty skotské Astaldo Trade LP s bankovním účtem CZ8008000000001951474273 vedeným u České spořitelny.

Další platby přišly z české firmy Portofe, s. r. o., s účtem CZ7908000000000006863202 opět u České spořitelny. Tato firma je v obchodním rejstříku vedena jako správce nemovitostí. Kromě peněz, které jí proudily na účtu, ale nic nevlastnila. Majitelem byl až do roku 2018 Slovák Jaroslav Novotný, jenž sedí v desítkách dalších českých a slovenských firem.

Americká First American Bank, spravující bankovní účty Nobu, označila tyto platby jako podezřelé. Několik let do firmy přicházely peníze z účtů nevystopovatelných offshorových společností, což je podle expertů jeden z varovných ukazatelů možného praní peněz.

zpět nahoru


Jelena Baturina

Jelena Baturina je ruská podnikatelka, vdova po bývalém starostovi Moskvy a jednom z nejvlivnějších ruských politiků v letech 1992 až 2010 Juriji Lužkovovi. S majetkem v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (zhruba 27 miliard korun) byla do roku 2020 nejbohatší ženou Ruska. Baturina v roce 2001 založila stavební firmu Inteko, která se postupem času stala stavebním gigantem. Firma později čelila podezření z korupce.

Bývalý americký velvyslanec v Rusku John Beyrle v uniklých diplomatických zprávách známých jako Wikileaks popsal vazby manželky Jurije Lužkova na ruské kriminální skupiny. Zejména pak na skupinu Solncevského bratrstva, která patří k nejmocnější a nejbrutálnější ruské mafii. Podle Beyrleho dohlížel Lužkov na systém, v němž byl téměř každý jeho účastník zapojen do nějaké formy korupce či kriminálního chování. Velvyslanec dodal, že „analytici identifikovali tři stupně moskevského kriminálního světa. Lužkov je na vrcholu. FSB (Federální bezpečnostní služba), MVD (ministerstvo vnitra) a milice jsou na druhé úrovni. Běžní zločinci a zkorumpovaní policejní inspektoři zaujímají nejnižší úroveň.“

V České republice vlastnila firma Jeleny Baturiny karlovarský hotel Quisisana Palace. Ten byl dříve součástí luxusního komplexu grandhotelu Pupp. Jurij Lužkov před rokem 2010, kdy byl odvolán z funkce starosty Moskvy, každoročně jezdíval na několik týdnů do Česka. Dnes hotel patří řetězci českých a kyperských firem s konečným anonymním vlastníkem Global Assets z Britských Panenských ostrovů.

zpět nahoru


Leonid Levitin

Leonid Levitin je bratr Igora Levitina, bývalého ruského ministra dopravy a současného poradce prezidenta Vladimira Putina. Jako ministr dopravy byl Igor Levitin jedním z nejvíce vydělávajících členů vlády. V roce 2021 uvedl, že za poslední rok vydělal 43 milionů rublů, v přepočtu zhruba přes 150 milionů – víc než kterýkoli jiný zaměstnanec Kremlu.

V rodině Levitinů ale v tomto směru Igor absolutní špičku nepředstavuje. Větší příjmy si připisuje jeho mladší bratr Leonid Levitin. Ten si spolu se svou ženou Nelou přes kyperskou firmu Quortia Limited nechal v roce 2017 prostřednictvím dividend vyplatit přes 40 milionů dolarů (více než miliardu korun). Obecně platí, že hodnota majetku manželské dvojice mohla v té době výrazně přesáhnout půl miliardy dolarů (skoro 13 miliard korun). Leonidovými obchodními partnery byli kolegové jeho bratra Igora. Leonid Levitin je také spolumajitelem pozemků na pobřeží Jaderského moře o rozloze asi tří hektarů.

Prostřednictvím kyperského Quortia Limited a českého Tratado Invest vlastní Leonid Levitin v Karlových Varech tři byty, nebytové prostory a několik parkovacích míst. Ve středočeském kraji mu pak patří pečovatelský dům Čenkov. Třípodlažní budova o rozloze 1 760 metrů čtverečních byla uvedena do provozu v roce 2015 a od roku 2016 přijímá klienty s demencí a Alzheimerovou chorobou. Zpráva společnosti Welfare Invest uvádí, že stavba stála 61 202 600 korun. Do roku 2015 byli manželé Levitinovi i spoluvlastníky české firmy OLS Group založené v roce 1999.

EDIT 28. 10. 2022: opravili jsme částku za stavbu pečovatelského domu Čenkov.

zpět nahoru


Aleksandr Frolov & Alexandr Abramov

Alexandr Abramov je ruský miliardář, jeden ze zakladatelů a předseda nadnárodní společnosti Evraz, zaměřené na výrobu a těžbu oceli, která je z více než 50 % vlastněna ruskými oligarchy. Forbes odhaduje Abramovovo jmění na v přepočtu 126 miliard korun. Milionářem se stal díky exportu kovu a uhlí v 90. letech. Od roku 2010 je i držitelem kyperského občanství, jež získal „za služby Kyperské republice“, což mu umožňuje snazší přístup nejen do Evropské unie, ale i na evropský trh. Podle zdrojů OCCRP zajišťovala Abramovovu žádost o občanství rodinná právní firma tehdejšího kyperského prezidenta, která se zároveň starala o Abramovovy nákupy dvou velkých ruských elektrotechnických společností skrze skořápkové firmy. Obě společnosti jsou navíc zapletené do takzvaného Troika Laundromatu neboli sítě offshorových firem, přes které vlivní Rusové prali peníze vytunelované ze státního rozpočtu nebo se vyhýbali placení daní či takto ukrývali své majetky.

Obchodním partnerem Abramova je Aleksandr Frolov, ruský oligarcha známý svým podílem v ocelářském a těžařském gigantu Evraz, kde působil 14 let jako výkonný ředitel až do roku 2021, kdy firma oznámila, že z funkce odstoupil. Forbes jeho jmění odhaduje na v přepočtu 54 miliard korun. Frolov podniká i v těžbě zlata nebo dřeva a v železniční dopravě. Stejně jako u Abramova se Frolovovy firmy objevily v kauze ruské pračky Troika. Kyperské občanství Frolov získal v roce 2012.

Jak Abramov, tak Frolov obdrželi od ruského prezidenta Vladimira Putina vyznamenání za zásluhy. Americké ministerstvo financí oba oligarchy zařadilo na „Putinův seznam“, tedy výčet vlivných Rusů s blízkými vazbami na Kreml.

V Česku vzbudil pozornost médií projekt luxusní výstavby na okraji Prahy, takzvaného Oaks Prague. Kromě bydlení navržené známými architekty a designéry má „vesnička“ nabízet restaurace, mateřskou školu nebo golfové hřiště. O utajování skutečných vlastníků firmy, která luxusní výstavbu realizuje, a možném napojení ruských oligarchů psal již server Seznam Zprávy. Oaks Prague na svých stránkách uvádí, že jeho „developerem je Arendon Development Company, a. s., vlastněná pražskou Arendon, a. s.“. Arendon, a. s., v roce 2019 přitom hospodařila se ztrátou přes 70 milionů korun. Podle českého obchodního rejstříku je jediným akcionářem Arendon, a. s., kyperská společnost Lormont Limited. Arendon je zároveň majitelem 1 200 metrů čtverečních pozemků v Popovičkách, kde právě vzniká výstavba Oaks Prague.

Lormont Limited ve své výroční zprávě uvádí půjčky od spřízněné společnosti Vollin Holdings Ltd. z Britských Panenských ostrovů. Podle dokumentů uniklých v rámci takzvaných Pandora Papers jsou majiteli Vollin právě Abramov a Frolov, a to skrze síť offshorových firem z Britských Panenských ostrovů, které vlastní dvě kyperské firmy uložené ve dvou kyperských svěřenských fondech – Frolov je beneficientem The Elpins Trust a Abramov The Dapore Trust.

Alexandr Ambramov také v Karlových Varech vlastní skrze českou firmu secesní vilu Margareta.

zpět nahoru


Ruben Tatuljan

Ruben Tatuljan aka „Robson“ je vlivný ruský podnikatel. Žije v Soči. Původně pracoval jako asistent Alexandra Karelina, poslance ruské dumy. V Arménii byl také poradcem ministra zahraničí. Oficiálně je Tatuljan mecenášem sportu a schopným podnikatelem v oblasti hotelnictví a lázeňství. Americké úřady ho však už v roce 2017 zařadily na sankční seznam kvůli jeho vazbám na ruské „vory v zákoně“ neboli osoby, které vedou jednotlivé odnože ruské mafie. Měl se jim starat o investice.

Tatuljan byl na setkáních s těmito šéfy ruského podsvětí dvakrát zadržen. Jedna ze schůzek se odehrála v Soči, druhá se měla konat v roce 2017 v Česku, kde byl sice Tatuljan kontrolován policií, poněvadž se ale prokázal diplomatickým pasem, nechala ho jít.

Ruben Tatuljan je obchodním partnerem Romana Popova, bývalého majitele a předsedy představenstva První česko-ruské banky a Evropsko-ruské banky. Oba jsou podílníci ve společnosti Royaline Investments registrované na Britských Panenských ostrovech.

Tato offshorová společnost vlastní českou firmu Dastyno Commerce. Její poloviční podíl byl zastaven oproti úvěru v hodnotě téměř 20 milionů eur (téměř půl miliardy korun) od banky patřící spolumajiteli tohoto offshoru, Romanu Popovovi. Podle dostupných dokumentů nebyl tento úvěr zatím splacen.

zpět nahoru


Vladimir Golovnev & Dmitrij Golovnev

Vladimir Golovnev je bývalý poslanec ruské Státní dumy a od roku 2014 ombudsman pro podnikání a obchod v moskevské oblasti, což je funkce, která zastřešuje podnikatelské aktivity. Golovnev začínal jako podnikatel v oblasti výroby uniforem a pracovních oděvů. V roce 1992 založil firmu Vostok-Service, která dnes v Rusku patří k jedné z největších v tomto odvětví a dodává zboží například Gazpromu nebo Ruským drahám. Firmu opustil, aby se mohl věnovat politické kariéře, viceprezidentem a šéfem produkce se stal jeho bratr Dmitrij.

Vostok-Service zaměstnával i vězně z ruských státních věznic. O moderním otroctví v těchto zařízeních publikoval v roce 2013 článek Institute of Modern Russia, text vycházel z otevřeného dopisu jedné politické vězeňkyně. Ženy měly pracovat v nevyhovujících podmínkách často až 17 hodin denně a dostávaly výplatu jeden dolar měsíčně. Mimo jiné šily obleky a uniformy i pro Golovnevovu firmu.

Vostok-Service v roce 2006 koupil českou firmu CERVA Group skrze družstvo Perspektiva, jehož ředitelem byl Dmitrij Golovnev a jedním z akcionářů jeho bratr Vladimir. CERVA Group, a. s., je velkoobchodním dodavatelem ochranných pracovních pomůcek v Česku a na Slovensku. Během koronavirové pandemie se společnost soustředila i na dodávky „covidových položek“, například ochranných obleků. Od roku 2017 je jediným akcionářem společnosti kyperská Global Infinity Group Limited, jejímž majitelem je podle slovenského obchodního rejstříku Dmitrij Golovnev s trvalým bydlištěm v Moskvě, který je zároveň členem představenstva společnosti. CERVA koupila další dvě české firmy, jedna vyrábí pracovní oděvy, druhá dodává úklidové potřeby, podobně zaměřené společnosti koupila i v Maďarsku a v Itálii. V roce 2020 měla firma obrat 2,9 miliardy korun.

zpět nahoru


Igor Makarov
 

Igor Makarov je ruský podnikatel turkmenského původu. Je prezidentem společnosti ARETI, která obchoduje s ropou a plynem. Dceřiné společnosti ARETI jsou zapojené do energetického průmyslu, civilního a průmyslového inženýrství, financí a pojištění.

Makarov společnost ARETI ovládá se svým turkmenským společníkem Valerijem Otčertsovem prostřednictvím offshorových holdingových společností, které jsou registrovány na Kypru, Britských Panenských ostrovech, Curaçau a v Nizozemsku. Společnost ARETI měla dceřinou společnost Itera Oil and Gas Company, kterou v roce 2013 koupila ruská státní ropná společnost Rosněfť.

Mezi lety 2014 a 2018 byl Makarov přes offshore Capela Trading Limited spoluvlastníkem české firmy Carlsbad Investment. Podle finančních závěrek disponovala firma dlouhodobým majetkem v hodnotě téměř 37,5 milionů korun, přičemž částka, kterou do firmy někdo vložil, byla téměř 60 milionů korun.

zpět nahoru


FSB i prezidentův bratranec Igor Putin

Ruská tajná služba FSB i rodina prezidenta Putina praly peníze v Česku. Vyplývá to z nově zveřejněného auditu Danske bank, která stála v centru skandálů známých jako Laundromat neboli pračka na peníze.

Skandál Danske Bank spočíval v tom, že přes estonskou pobočku této největší dánské banky proteklo z Ruska a dalších postsovětských republik do Evropy více než 200 miliard dolarů (téměř 4,5 bilionu korun). Jedním z klíčových nástrojů na praní peněz byly firmy okolo společnosti Lantana, jež si mezi sebou přeposlaly až devadesát milionů dolarů (téměř dvě miliardy korun) týdně.

Autor schématu Igor Putin se spolu se svým kolegou a právníkem FSB Alexandrem Grigorijevem a později i stíhaným finančníkem Alexejem Kulikovem snažili, aby je s Lantana Group nikdo jen tak nespojil. Proto celé schéma opřeli o offshorové firmy, které jim zajišťovaly anonymitu.

Lantana group posílala peníze i do Česka, a to skotské firmě s českým bankovním účtem Salamandra & Co LLP. Ta má dvě panamské jednatelky: Nilku Urietu a Deliu Torres Vargas. Obě sedí v představenstvu dalších stovek firem. Platby ve výši téměř půl milionu korun, které Salamandra z Lantany obdržela, měly být za „dopravu“. Jenže tato skotská firma podobné dopravní služby neposkytuje, a navíc existuje jen na papíře. Nemá žádnou webovou stránku a jedna z mála informací, které o ní internetové vyhledávače podávají, je obžaloba, podle níž se Salamandra vyskytuje v podvodu s DPH. Tato firma měla účet v české pobočce Raiffeisenbank.

Další platby pak znějí mnohem reálněji. Na účty v České spořitelně a v Komerční bance putovaly z Lantany peníze za ubytování s poznámkou „příjem z nájmu Fort Season“ a „poplatek za apartmán 419“.

Závěry auditu, jenž explicitně zmiňuje schéma kolem Lantana Group, jsou takové, že většina podezřelých plateb v bankách byla provedena pro klienty z bývalého Sovětského svazu včetně Ruska. Lidé, kteří za těmito vklady stáli, byli velmi často z vládnoucích elit a snažili se i nelegálně získané peníze vyvést z Ruska tak, aby o ně nepřišli v případě, že upadnou v nemilost. Jak ale ve svém výzkumu uvádí Polský institut mezinárodních otázek (PISM), část těchto fondů může být přímo spravována i státem, jenž by takové peníze mohl používat například na hybridní válku, politické aktivity zahraničních proruských organizací, lobbing v energetice nebo na financování dezinformačních kampaní.

zpět nahoru


Oleg Děripaska

Oleg Děripaska je jedním z nejbohatších ruských oligarchů. Ve své rodné zemi založil průmyslovou skupinu Basic Element a největší charitativní organizaci Volnoe dělo. Do roku 2018 byl prezidentem ruské energetické společnosti En+ Group a vedl druhou největší hliníkářskou společnost na světě United Company Rusal. V minulosti byl již obviněn z korupce, hospodářské trestné činnosti, vměšování se do záležitostí cizích států a z účasti na organizovaném zločinu. Forbes uvádí, že jeho majetek sahá až ke dvěma miliardám dolarů (zhruba 42, 5 miliardy korun).

V roce 2018 uvalily USA na Děripasku sankce. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 byl Děripaska zařazen i na sankční seznam Spojeného království. Reagoval tím, že na sociálních sítích začal volat po míru. Doslova řekl: „Vyjednávání musí začít co nejdříve!“

Přes ruskou společnost Rasperia držel Oleg Děripasko podíl 27,8 % v rakouském stavebním gigantu STRABAG. Ten v úterý 15. března ve svém prohlášení uvedl, že přerušuje vztahy se společností Rasperia a odchází z Ruska. Společnost Strabag pravidelně získává v České republice veřejné zakázky a dotace. Získané dotace již dosáhly téměř 64 milionů korun, jen v roce 2021 uzavřel Strabag smlouvy se státem za 35 miliard korun. Firma u nás staví například dálnice nebo se má podílet na stavbě nové linky metra D.

zpět nahoru


Česká pračka peněz pro vlivné Rusy

Takzvaný Troika Laundromat je systém na legalizaci peněz vybudovaný na kombinaci offshorových a evropských firem, které mezi sebou fiktivně obchodují. Slouží k praní peněz nelegálně vyvedených z ruského státního rozpočtu.

Tyto veřejné peníze jsou z Ruska vyváděny prostřednictvím účelově předražených státních zakázek, daňových podvodů nebo plateb za fiktivní služby. Vlivní Rusové pak tyto finance v Česku utrácejí za byty, servis tryskáčů, luxusní zboží nebo studium na Univerzitě Karlově.

Mocní a bohatí Rusové Troika Laundromat ovšem využívali i k tajným nákupům akcií státních energetických firem typu Gazprom, Rosneft nebo RAO.

Redakce investigace.cz má k dispozici dokumenty, jež dokládají, že na české účty směřovalo celkem 4 113 plateb v celkové výši 232 835 724 eur (přibližně 6 miliard korun).

Jedním z příjemců těchto plateb byl i Agrofert Holding a.s., tehdy ještě patřící dnes už bývalému předsedovi české vlády Andreji Babišovi. Na účet Agrofertu přišla v roce 2007 platba ve výši 114 000 dolarů (tehdy přibližně 2,3 milionu korun). Částku poslala offshorová společnost Argenta Systems Ltd, sídlící ve středoamerickém státě Belize. Tato firma fungovala jako jeden díl offshorové skládačky v rámci Troika Laundromatu – sehrála významnou roli v síti společností, skrze něž byl vytunelován ruský investiční fond Hermitage Capital a přes něj i ruský státní rozpočet.

V bankovních dokumentech je jako důvod platby uveden „nákup stavebního materiálu“. Není ale jasné, proč by karibská společnost platila českému holdingu za stavební materiál ani zda a na jaké místo byl materiál dodán.

Karel Hanzelka, tiskový mluvčí holdingu Agrofert, platbu z roku 2007 potvrdil a dodal, že mělo jít o prodej titanové běloby. Na doplňující dotaz, s kým Agrofert jednal a kam byla běloba doručena, mluvčí neodpověděl. Titanová běloba se používá mimo jiné do nátěrových hmot, protože pohlcuje ultrafialové záření. V tomto smyslu tedy může skutečně jít o stavební materiál.

Mezi další odesilatele plateb, které z offshorových schémat využívaných bohatými Rusy dorazily na české účty, patří například:

  • ASQUETA SOLUTIONS LTD – příjemcem je český účet Eduarda Alferova z Moskvy
  • Everfront Sales LLP – příjemcem plateb je Ruslan Issajev nebo Sergej Makarov z VSJ Group
  • INTER SERVICE ALLIANCE LTD – příjemcem plateb byla Pražská správa nemovitostí
  • JACKWELL LLP – příjemcem byla panamská firma s českým bankovním účtem Green Point Trade Limited
  • JAWDOM SERVICE CORP – příjemcem plateb byl Oděvní podnik Prostějov
  • UNITRONIC LLP – příjemcem plateb byl realitní agent z Moskvy Vadim Korotajev nebo společnost KOZAP, prodávající zbraně
  • MACH Car – autodoprava Valerije Beznosova

Platby z ruské pračky zn. Troika směřovaly z velké části na nákup bytů v Praze a jejich luxusního vybavení. Kromě nemovitostí nakupovali Rusové namočení do pračky peněz i léčebné pobyty v Karlových Varech a v Mariánských lázních, rezervovali luxusní hotely v populárních českých turistických destinacích nebo platili dlouhodobé pronájmy v Praze.

Dětem prominentů se v Česku dostalo i vzdělání, konkrétně na Karlově univerzitě. Na účet Ústavu jazykové a odborné přípravy UK doputovalo přes 12,5 milionů korun – ze skořápkové dominikánské firmy First Union.

Populární byly i početné nákupy českého křišťálu, a to od skleniček po lustry, za které se utratilo přes 60 milionů korun.

Nezanedbatelné mnohamilionové položky tvoří i nákup látek, obleků, autodílů nebo servis soukromých tryskáčů.
V letech 2007–2009, kdy ruská pojišťovací agentura Rosgosstrakh zrovna uzavřela s Troikou partnerství, do Česka přiteklo 50 milionů korun. Mělo to být za nákup cenných papírů firmy Alca Plast. Ta ale cenné papíry podle vlastního vyjádření nikdy neprodávala.

Zajímavou kapitolou jsou peníze utracené za nákup dopředu založených firem. Investoři z pračky zn. Troika do nich investovali zhruba 100 milionů korun. Za jaké firmy to bylo a jaké má být jejich využití, se nám nepodařilo dopátrat. Buď muselo jít o speciální firmy s nadstandardním servisem, nebo Rusové nakoupili několik tisíc takových firem.

zpět nahoru


Natalia Kuziushina

Natalia Kuziushina je manželkou Vladimira Kuziushina, bývalého výkonného ředitele plynárenské společnosti Uralsevergas se sídlem v Jekatěrinburgu. V roce 2011 se Kuziushin stal viceprezidentem ropné společnosti Itera patřící Igoru Makarovovi, kterou později koupil ruský polostátní ropný gigant Rosněfť.

Z dokumentů uniklých v rámci kauzy Pandora Papers vyplývá, že Kuziushina od roku 2010 v Česku vlastnila skrze offshorovou firmu Sunflower Production Ltd. čtyři firmy. Jedna z nich, Fontana Development, disponovala před změnou majitele na Kuziushinu offshorová aktiva v hodnotě přes 150 milionů korun. Po změně majitele šla ale do insolvence a není jasné, co se s majetky stalo. Další tři společnosti spadající pod Sunflower Production byly postupně převedeny pod jednu společnost, GRILAN s.r.o. Jedné z těchto tří, GREJS s.r.o., která v roce 2020 zanikla, dodnes patří byt v pražském Karlíně.

zpět nahoru


Alexandr Bastrykin

Alexandr Bastrykin je jedním z nejvýše postavených ruských státních úředníků. Od roku 2011 je předsedou Vyšetřovacího výboru Ruské federace. Předtím byl prvním náměstkem generálního prokurátora Ruské federace a předsedou Vyšetřovacího výboru úřadu generálního prokurátora.

Bastrykin vede Vyšetřovací výbor Ruské federace, tedy agenturu, která je podle politického aktivisty a právníka Alexeje Navalného vinna ohýbáním zákonů a vytvářením falešných obvinění vůči novinářům, aktivistům a opozičním politikům. Bastrykinův úřad zasáhl i v případě vyšetřování vraždy lídra ruské parlamentní opozice Borise Němcova, když odmítl vyslechnout jednoho z organizátorů vraždy.

Bastrykin vlastnil mezi lety 2000–2008 českou firmu LAW Bohemia. To znamená, že firmu vlastnil a byl jejím jednatelem i po roce 2001, kdy nastoupil do státní služby, což je v rozporu s ruskými zákony. Od roku 2009 je majitelkou LAW Bohemia jeho bývalá manželka Natalia Bastrykina, se kterou už od 90. let nežije.

Firma LAW Bohemia v Praze vlastní dva byty. Smlouvy na jeden z nich podepisoval Alexandr Bastrykin osobně. Jedná se o byt v pražské Troji na adrese Hnězdenská 2c. Byt o padesáti metrech čtverečních s terasou se nachází ve čtvrtém patře panelového domu. V roce 2004 za něj firma LAW Bohemia zaplatila 1 710 709 korun, dnes se odhadní cena pohybuje okolo šesti milionů.

Druhý byt je v novostavbě v pražských Letňanech, v Rezidenci Tupolevova. Má 138 metrů čtverečních, z nichž více než 40 metrů zabírá terasa. Mimo to k bytu patří i dva balkony. V roce 2007 za něj firma LAW Bohemia zaplatila 4 889 795 korun, dnes se odhadní cena pohybuje okolo 11 milionů. Na zvonku je uvedena firma LAW Bohemia. Další byt ve stejném objektu vlastní manželka bývalého jednatele této společnosti Igora Shutenka.

Pro ruské noviny Izvestija Bastrykin sice přiznal byt v Troji, nicméně tvrdil, že ho koupil v roce 2000, tedy ještě před tím, než se stal státním úředníkem. Investigace.cz ale disponuje dokumenty, jež dokládají, že byt v Hnězdenské ulici kupoval Bastrykin osobně až v roce 2004, tedy tři roky poté, co začal pracovat jako vedoucí hlavního direktorátu Ministerstva spravedlnosti Ruské federace. Druhý byt kupovala Bastrykinova společnost v roce 2007, tedy v době, kdy byl Bastrykin jejím majitelem a zároveň i prvním náměstkem generálního prokurátora Ruské federace. Což je podle ruských zákonů nelegální. Když na jeden z jeho bytů upozornil ruský opoziční aktivista Alexej Navalnyj, byl o pár dní později Bastrykinovým úřadem obviněn ze zpronevěry.

zpět nahoru


Roman Popov, banka a organizovaný zločin

Dnes už neexistující Evropsko-ruská banka (ERB) byla založena v roce 2005, kdy se její mateřská První česko-ruská banka chtěla vrátit na český trh. Získání licence bylo pro ERB obtížné, jelikož čelila komplikacím ze strany ČNB i českých bezpečnostních služeb, které ji považovaly za možné bezpečnostní riziko.

První pokus o získání licence v roce 2004 byl z důvodu nedostatečné dokumentace zamítnut, druhý pokus v roce 2005 opět selhal, a to kvůli výrazným změnám ve vlastnické struktuře banky. Třetí a tentokrát úspěšný pokus přišel v roce 2008, od roku 2009 pak banka na českém trhu fungovala s jednou pobočkou v Praze a s druhou v Karlových Varech, kde sídlila v Moskevské ulici.

Banka přitáhla pozornost médií i tajných služeb hned z několika důvodů. Kromě úvěru francouzské ultrapravicové straně Národní sdružení nebo ochotě pomoci Íránu obcházet sankce banka poskytla finance i lidem z prostředí ruského organizovaného zločinu.

Majitel banky Roman Popov je spoluvlastníkem BVI firmy Royaline Investments. Druhým spoluvlastníkem je Ruben Tatuljan, člověk, který byl několikrát vyšetřován za vazby s organizovaným zločinem.

Roman Popov byl vlastníkem a předsedou představenstva jak První česko-ruské banky, tak i Evropsko-ruské banky. Popov První česko-ruskou banku koupil v roce 2007 od ruské společnosti Strojtransgaz, kde původně pracoval. Kromě banky je Popov členem Rusko-íránské obchodní rady. Popov vlastní luxusní nemovitosti v Rusku a v Chorvatsku a také firmy v tradičních offshorových destinacích jako jsou Bristké Panenské ostrovy. Tyto offshorové firmy od ERB dostávaly vysoké finanční půjčky, které ale nikdy nesplácely.

Roman Popov nebo jeho offshorová firma Royaline Investments z Britských Panenských ostrovů, kde je Popovovým obchodním partnerem člověk napojený na ruský organizovaný zločin Ruben Tatuljan, v Česku vlastnili následující společnosti:

  • Garton Invest, s.r.o.
  • 2009–2019 BESOURE s.r.o., Stružky 446, Kyje, 198 00 Praha 9
  • 2008–2014 DRACEANOR s.r.o., Pod kaštany 1107/19, Bubeneč, 160 00 Praha 6
  • 2016–2017 Beneficial Holding, s.r.o., Pod kaštany 1107/19, Bubeneč, 160 00 Praha 6
  • 2005–2009 MEDFINCO s.r.o., v likvidaci, Na Výsluní 201/13, 100 00 Praha 10
  • 2004–2011 PERSONAL ADVISORY SERVICES s.r.o., v likvidaci, U Habrovky 247/11, 140 00 Praha 4
  • 2009–2014 SWICORD s.r.o., Ondřejská 2094/12, 360 01 Karlovy Vary
  • 2005–2006 VALAMESON s.r.o., v likvidaci, Rumunská 1720/12, 120 00 Praha 2

zpět nahoru


Denis Kacyv

Edit 26. března 2022: Doplněno o vyjádření AFI Europe.

Na základě dokumentů, které investigace.cz získala v rámci mezinárodní spolupráce na projektech FinCEN Files, jsme byli schopni identifikovat bankovní účty, jež podle amerického ministerstva spravedlnosti a finančního úřadu sloužily vlivným Rusům k praní peněz. Firmy, na které byly účty vedeny, totiž tvoří součást takzvaného Ruského laundromatu, tedy finančního systému založeného na anonymních offshorových firmách, fiktivních fakturách a masivní legalizaci peněz vytažených z ruského státního rozpočtu.

Jde o firmu Castlefront L.P. a bankovní účty CZ2603000000000277849912 u ČSOB a CZ5303000000000277850008 u ČSOB.

Další společnosti, které byly součástí laundromatu a posílaly peníze, jsou:

  • seyšelská Avalux Computer Trading s účtem v PPF Bance
  • Aradis International Limited z Britských Panenských ostrovů s účtem v PPF Bance
  • kyperská Sofalco Holding s účtem v PPF Bance
  • česká Rich Continent s účtem v Raiffeisenbank
  • skotská Ample Beauty s účtem v ČSOB

 

Tyto účty přitáhly pozornost amerických vyšetřovatelů kvůli ruskému podnikateli Denisu Kacyvovi.

Denis Kacyv je rusko-ukrajinsko-izraelský podnikatel sídlící v Moskvě, kterému patří společnost Prevezon Holdings. Je synem vlivného bývalého ruského ministra dopravy a zároveň jednoho z nejbohatších ruských státních zaměstnanců.

V Izraeli, v Moldavsku a v USA byl vyšetřován kvůli podezření z praní peněz přes nákup nemovitostí. Peníze, za které si kupoval luxusní byty na newyorském Manhattanu, pocházely z komplikovaného offshorového schématu, na jehož existenci upozorňoval ruský právník Sergej Magnitskij. Ten byl ruskými silovými složkami utýrán ve vězení právě proto, že poukazoval na finanční schémata, přes které vlivní Rusové tunelovali státní rozpočet.

Podle dokumentů z projektu FinCEN Files, jež má investigace.cz k dispozici, měla v české bance ČSOB účet firma Castlefront L.P., kterou Kacyvova společnost Prevezon Holdings využívala k převodům nezákonně získaných peněz a k jejich následné legalizaci.

V soudním spisu Prevezon vs. USA je Castlefront popsána jako společnost, přes kterou se praly peníze. „Tyto peníze pocházely z několika zdrojů, jakými jsou organizovaný zločin nebo finance ukradené ruské vládě zkorumpovanými úředníky,“ stojí v dokumentech, které má investigace.cz.

Za pouhé dva monitorované měsíce v roce 2017 proteklo přes české účty Castlefrontu přes čtyři miliony dolarů (přibližně 80 milionů korun). „Přezkum platebních transakcí ukazuje, že Castlefront přes své účty v České republice posílá a přijímá platby od spousty skořápkových nebo neidentifikovatelných firem,“ napsali do zmíněného soudního spisu o podezřelé bankovní transakci američtí úředníci.

Bankovní účty skořápkových firem v českých bankách, které Kacyvově firmě posílaly miliony dolarů, ale nejsou jediná vazba, již má tento ruský podnikatel na Česko. Kacyvovým zaměstnavatelem a obchodním partnerem je Lev Leviev, až do roku 2019 majitel developerského impéria AFI.

V roce 2008 Kacyvova firma Prevezon Holdings převedla tři miliony eur na účet Levievovy firmy AFI Europe, která je mateřskou společností české pobočky AFI Europe Czech Republic.

Kacyv chtěl za tyto peníze nakoupit třetinový podíl ve čtyřech dceřiných firmách AFI Europe: AFI Properties Berlin, AFI Properties Logistics, AFI Properties Development a AFI Properties. V červnu roku 2013 – kdy se už rozběhlo mezinárodní vyšetřování ohledně praní ukradených peněz v kauze Magnitskij – se Prevezon snažil akcie prodat zpátky AFI Europe. Tuto transakci však na základě Magnitského zákona zablokovala nizozemská vláda.

Nelze samozřejmě prokázat, že zrovna peníze, jež do AFI investoval Denis Kacyv, byly použity právě na developerské projekty AFI v Praze a v jejím okolí. Podle investičních poradců je ale vysoce nepravděpodobné, že by velká developerská firma nechala tři miliony eur (cca 75 milionů korun) jen tak ležet na účtu a nepoužila je na některý ze svých dalších evropských investičních záměrů. (Musely by tam totiž ležet netknuty pět let – od převodu v roce 2008 až do snahy o vrácení v roce 2013.)

"Od roku 2013 nemá AFI Europe s Denisem Kacyvem žádné obchodní ani jiné vztahy. Po dobu několika let, které skončily ve zmiňovaném roce 2013, měla AFI Europe nevýznamnou obchodní spolupráci se společností vlastněnou panem Kacyvem. Tento vztah skončil v roce 2013. AFI Europe předtím ani poté neměla žádné další obchodní či jiné vztahy s panem Kacyvem anebo jakoukoli jeho spřízněnou osobou," vyjádřil se ke spolupráci s Denysem Kacyvem ředitel společnosti AFI Europe pro Českou republiku a Rumunsko Doron Klein.

zpět nahoru


Autorky textu: Pavla Holcová, Gabriela Jezberová, Zuzana Šotová

Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková

Edit: 17.3.2022 15:40 V textu byl upraven chybný přepočet měny na českou korunu u Levitina. Za chybu se omlouváme.