Grupo America: Boss stále za mřížemi

Kartelem Grupo America se investigace.cz zabývala přes pět let. Zjistili jsme, že tato zločinecká skupina působí v desítkách zemí a zásobuje Evropu tunami kokainu z Jižní Ameriky, přičemž její aktivity sahají až do České republiky. Šéf skupiny Mileta Milajnić dnes už sedí za mřížemi a dle nejnovějších zjištění se z vězení hned tak nedostane. 

Milajnić se narodil v roce 1960 v Bosně a Hercegovině. Během svého čtyřicetiletého působení v organizovaném zločinu zcela proměnil styl fungování srbsko-amerického drogového syndikátu známého pod názvem Grupo America. Vytvořil totiž vysoce efektivní a nenápadnou organizaci se stabilním zázemím v zemích západního Balkánu a navázal dobré vztahy s italskými a irskými mafiánskými rodinami v New Yorku. Miljanić tak vybudoval úspěšný nadnárodní gang, jehož působení bylo doposud odhaleno ve 24 státech světa.

Grupo America: Kdo je tady šéf?


První větší problémy pro skupinu nastaly v roce 2016, když v Peru odsoudili Miletovu pravou ruka, Zorana Jaksiće, k 25 letům odnětí svobody. Právě v peruánském vězení udělala s Jaksićem v roce 2017 rozhovor Pavla Holcová z investigace.cz. 

Grupo America 2: Den s narkobaronem za mřížemi

Nedávno pak americká FBI zadržela i samotného Miletu Miljaniće. Podle dokumentů, které mělo OCCRP k dispozici, agenti FBI v průběhu prohlídky Miljanićova bytu objevili v zásuvce jeho nočního stolku zbraň. Stalo se to 23. února 2021 a je pravděpodobné, že akce FBI byla součástí širšího vyšetřování, jež se týká vazeb předáka newyorských odborů Jamese Cahilla na organizovaný zločin. Newyorští prokurátoři ve svých zprávách určených soudu dokonce citovali texty investigace.cz o kartelu Grupo America. 

Ze zákulisí: Jak jsme zmapovali kartel Grupo America

K dnešnímu dni zatím vše naznačuje, že Miljanić ve vězení zůstane. Propuštění mu zhatil fakt, že o jeho osobě existují kriminální záznamy. Přepis pojednávaní, který v pátek získalo srbské investigativní centrum KRIK, poukazuje na to, že newyorský soudce Robert M. Levy nařídil Miletu Miljanićovi další pobyt ve vězení kvůli jeho tendenci vyhýbat se spravedlnosti. Už v osmdesátých letech byl Miljanić v USA odsouzen k odnětí svobody za podvod s kreditními kartami. V roce 2010 dostal pro změnu v Itálii šestiletý trest za obchodování s kokainem. O čtyři roky později mu však byla udělena pracovní propustka a podařilo se mu uprchnout až do USA. 

Autor textu: OCCRP
Překlad: Nina Kodhajová
Autor úvodní grafiky: Lukáš Nechvátal