Grupo America: Pokračování příběhu

Před půl rokem jsme vydali první text ze série o kartelu Grupo America, o jednom z nejlépe organizovaných zločineckých sdružení na světě. O tomto balkánském kartelu se dlouho nevědělo, přestože si téměř zmonopolizoval dovoz kokainu po moři do Evropy. Poté, co jsme portrét Grupo America publikovali, ale nastaly razantní změny – oba z vůdců kartelu jsou teď ve vězení. Jejich uvěznění ale jednoduché nebylo.

V roce 2016 byl Zoran Jakšić v Peru odsouzen k 25 letům odnětí svobody. Původem Srb, který používal přes 40 různých identit a byl spojen s 800kilogramovou dodávkou drog, měl být z vězení přesto propuštěn. A to kvůli soudní nedbalosti.

Grupo America 1: Radiografie jednoho kartelu

Z dokumentů vyplynulo, že při soudním jednání se Zoranem Jakšićem byla porušena zásada o nestrannosti soudce. Jednalo se o soudce Ricarda Manriqueho, který se v této kauze již zúčastnil přípravného vyšetřování a hodnotil 34 předběžných řízení. Kvůli tomuto porušení řádného postupu byl původní rozsudek anulován a proti Jakšićovi a deseti dalším obžalovaným byl nařízen nový soudní proces.

Z důvodu závažných trestných činů, jichž se Zoran dopustil, a také vzhledem k podezření z útěku mu nařídili tři měsíce domácího vězení. Šance, že z domácího vězení uteče, byly opravdu vysoké.

Jakšićův vytoužený přesun do domácího vězení ale zmařil jeho první pokus o útěk z vězení Castro Castro, kde si přitom užíval nebývalých výhod a svobod. Právě tam s ním v roce 2017 udělala rozhovor Pavla Holcová z investigace.cz.

Grupo America 2: Den s narkobaronem za mřížemi

Jakšić měl pro svůj útěk geniální plán a málem mu vyšel. U specialistů z mexického kartelu ze Sinaloa si objednal vykopání 300 metrů dlouhého tunelu, jenž by propojil dům umístěný na ulici Santa Rosa Avenue s věznicí. Peruánské úřady tvrdí, že stavba tunelu byla hodně nákladná a na jeho kopání se podílel zmíněný mexický kartel Sinaloa, jejž založili Joaquin „El Chapo“ Guzmán a Ismael „El Mayo“ Zambada. El Chapo je proslulý tím, že dvakrát unikl z vazby v Mexiku. Podruhé se tak stalo v roce 2015 z vězení Altiplano s maximální ostrahou přes tunel dlouhý téměř 1,5 kilometru, který byl vybaven světly a systémem k načerpávání čerstvého vzduchu.

Práce na dokončení tunelu pro Jakšiće byly nakonec zastaveny v únoru 2019, kdy byl převezen do vězení Ancon I. V té době byl tunel už víc než z poloviny vykopán.

Druhý soudní proces měl začít v lednu 2021, a to i s deseti dalšími obviněnými, z nichž se však dvěma podařilo utéct. Kvůli pátrání se tak proces odkládal, aby posléze začal bez dvou uprchlíků, kteří nebyli nalezeni.

V únoru 2021 soud v Limě odsoudil Zorana Jakšiće podruhé na 25 let vězení.

Minulý rok jsme psali i o šéfovi kartelu Grupo America Miletovi Miljanićovi. Tehdy ještě žil podobně jako klasičtí mafiánští bossové v New Yorku, kde bydlel v nenápadném bytě, chodil do kostela a podporoval místní balkánskou komunitu. Také se staral o uvězněného Zorana Jakšiće.

Ze zákulisí: Jak jsme zmapovali kartel Grupo America

Avšak i Miletu Miljaniće už spravedlnost dostihla. Během prohlídky jeho bytu jej 23. února 2021 zadržela FBI. Podle dokumentů, které máme k dispozici, našli agenti FBI v zásuvce jeho nočního stolku zbraň. Miljanićovi nepomohlo ani to, že o jeho osobě existují kriminální záznamy. Je pravděpodobné, že akce FBI byla součástí širšího vyšetřování, které se týká vazeb předáka newyorských odborů Jamese Cahilla na organizovaný zločin. Newyorští prokurátoři ve svých zprávách určených soudu dokonce citovali texty investigace. cz o kartelu Grupo America. 

Autorka textu: Nina Kodhajová
Úvodní fotografie: Mileta Miljanić se srbským ministrem, Krik.rs