#zesvěta: ScamGPT

Málokdo drží krok s dobou tak jako zločinci a podvodníci. Jak se dozvíte v dnešním #zesvěta, k podvodům už byla zneužita i generativní umělá inteligence. Mimo to ozřejmíme, čím se poslední dobou na internetu baví mladí lidé a proč se jejich zábava moc nelíbí americké armádě. Nakoukneme ale i do strastí a slastí každodenního života v daňových rájích a poradíme, co dělat, pokud opravdu toužíte po tom zásobovat ruskou armádu.

#1 ScamGPT

Jestliže někdo reaguje opravdu rychle na nejnovější technologické trendy a objevy, jsou to podvodníci a zločinci. Což platí i pro případy velkých jazykových modelů a generativní umělé inteligence. Výzkumníci z bezpečnostní společnosti Sophos totiž varují, že v obchodech Google Play a App Store se objevují aplikace, které předstírají nabídku přístupu ke službě ChatGPT od neziskové organizace OpenAI. Podvodné aplikace nechají uživatele nejprve bezplatně vyzkoušet chatbota, načež od těch málo pozorných začnou vybírat předplatné. Fleecewary, jak se těmto typům zrádného softwaru přezdívá, tahají z méně technicky zdatných obětí nadměrné množství peněz za funkci, která je jinde dostupná zdarma nebo za velmi nízký poplatek. Těží také z toho, že uživatelé ne vždy vědí, jak spravovat své předplatné, a proto si neuvědomují, že i když aplikaci odstraní, jejich pravidelné platby budou u této služby nadále aktivní.

Abyste drželi tempo s nejnovějšími zločineckými trendy, přečtěte si text časopisu Wired.

#2 Rajský život v daňových rájích

Informovat o tom, jak se v daňových rájích daří ulitým penězům, je denním chlebem investigativních novinářů. Přitom se často opomíjí fakt, že při honbě za co nejlépe optimalizovanými daněmi se do daňových rájů nepřesouvají pouze společnosti nebo zisky, ale i lidé. A zatímco v případě peněz novináři zjišťují, co se s nimi v daňových rájích děje, zbohatlíků už se nikdo neptá, jak se jim na nové adrese vede a zda je jejich nový život opravdu rajský. Hodně daňových rájů totiž tvoří maličké státy, které jsou pro běžný život drahé, tamní společenské vyžití je oproti světovým metropolím minimální a třeba z karibských ostrovů je to všude daleko. Nejlépe by tak z pomyslného žebříčku daňových rájů, jenž by ovšem nehodnotil jen výši daně, ale i kvalitu života, vycházely země typu Švýcarska, které je pro bohaté cizince daňově příznivé a zároveň dostatečně velké a dobře propojené s okolními státy.

Pokud vás zajímají další úskalí (daňově) optimálního života, můžete se o nich dočíst v textu Financial Times.

#3 PeníZe nepáchnou

Za pár dnů tomu bude 15 měsíců, co Rusko zahájilo invazi do Ukrajiny. Od té doby se mnoho ruských oligarchů i státních společností ocitlo na všemožných sankčních seznamech, až se může zdát, že tato země je kompletně izolovaná, a je proto nemožné s ní jakkoli obchodovat nebo podporovat její armádní úsilí. Jenže zdání jako obvykle klame. Stačí totiž nedodávat zboží přímo ruskému státu a armádě, ale vzít to přes prostředníky. Pětadvacet evropských společností tak nadále vesele zásobuje ruské ozbrojené síly. Přesněji řečeno zásobují ruské společnosti, na něž se sankce nevztahují, a ty pak přeposílají evropské výrobky armádě. Mezi zmíněnou pětadvacítkou najdeme společnosti z Německa, Francie, Švýcarska, Maďarska, Itálie, Estonska, Litvy, Rakouska, Polska a Slovenska.

O evropských dodavatelích ruské armádě se dočtete v textu Insideru.

#4 Pentagon hunting PRO

Mladí lidé si na internetu našli novou zábavu. V poslední době je stále populárnější vyhledávání tajných dokumentů americké armády na komunikační platformě Discord. Vzniká tím napínavá soutěž mezi hledači a armádou, která se uniklé dokumenty snaží rovněž nalézt, aby je mohla co nejdříve odstranit. Tento druh „zábavy“ se rozmohl letošního dubna uprostřed příprav na ukrajinskou vojenskou protiofenzívu. Na citované sociální síti se tehdy objevilo velké množství dokumentů amerických zpravodajských služeb, a to včetně těch o válce v Ukrajině. Údajný původce úniku, jednadvacetiletý Jack Teixeira z Massachusetts, příslušník zpravodajské jednotky americké Národní letecké gardy, byl brzy poté zatčen. Jak se však záhy ukázalo, tajné materiály zveřejňoval téměř od samého počátku ruské invaze do Ukrajiny, ovšem na uzavřeném serveru, díky čemuž dokumenty unikaly pozornosti jak médií, tak i americké armády. Přesný počet písemností, které se dostaly na internet, je neznámý, únik je přesto považován za jeden z největších za posledních několik let.

Pravidla nové populární online hry se dozvíte buď v textu od Wall Street Journal nebo na ruském serveru Meduza.

Narazili jste během týdne na zprávu, jež by podle vás v našem #zesvěta rozhodně neměla chybět? Přečetli jste si zajímavou novinku ze světa (ne)organizovaného zločinu, o které jsme ještě nepsali? Pošlete nám svůj tip na e-mailovou adresu zesveta@investigace.cz.

Autor textu a úvodní grafiky: Lukáš Nechvátal

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.