#zesvěta: Praní špinavých krav

Aniž bychom to jakkoliv plánovali, dnešní #zesvěta je svým způsobem výjimečné, neboť se v něm sešly informace zaměřené na zvířata. Například se dozvíte, že se neperou jenom peníze, ale také dobytek, nebo o zvýšeném riziku pro ty z vás, kdo se rozhodnete pašovat želvy. V tomto byznysu byste měli být ještě více obezřetní než kdykoliv předtím. Ruskem vydržovaní žoldáci, tzv. Vágnerovci, sice možná nejsou zvířata, rozhodně se tak ale chovají a podmínky dnešního speciálu tedy splňují.

#1 Praní špinavých krav

Podle odborníků se na odlesňování amazonského pralesa z velké části podepisuje i chov dobytka. To ale rozhodně netrápí brazilské farmáře, kteří podle zjištění OCCRP, brazilského časopisu piauí, datové agentury Fiquem Sabendo a Centra pro analýzu klimatické kriminality mezi lety 2018 a 2021 prostě nelegálně zabrali více než 213 tisíc hektarů půdy, aniž by si dělali starosti s tím, zda se náhodou nejedná o chráněnou přírodní rezervaci, kterou následně chovem dobytka zpustošili. Zvířectvo žijící na takových ilegálních farmách, kde spásá vegetaci z ukradené půdy, je pochopitelně chované zákonům navzdory. Což činí problém v okamžiku, kdy s ním chce majitel obchodovat, a proto je nutné nelegální kusy dobytka podobně jako špinavé peníze nejprve vyprat, přesněji řečeno zlegalizovat. Brazilští zemědělci to provádějí jednoduše, krávy a býky převezou na legální farmy, kde se abrakadabra takto zjeví nový dobytek, který pak už legálně putuje na jatka a jeho maso dál do světa. 

Že se neperou jen peníze, ale třeba také dobytek si můžete přečíst v textu OCCRP.

#2 Přidejte se k nám, vraždění a přátelství zaručujeme!

Nebaví vás vaše současná práce a přemýšlíte o změně? Ruská paramilitární skupina žoldáků vystupující pod jménem Vágnerovci poprvé pořádá otevřený nábor. V případě přijetí budete vysíláni na tajné bojové mise, kde budete pravděpodobně v zájmech Ruska vraždit jeho nepřátele. Vzhledem k pouhým dvěma týdnům výcviku lze ovšem předpokládat, že vaše mise asi dlouho nepotrvá. Na druhou stranu se před svou smrtí podíváte po světě, užijete si cestování, přátelství i dobrodružství, jako bonus lze brát i seznámení se s cizokrajnými jazyky a pobyt v přírodě, to vše slibuje náborové video publikované na Telegramu.

Jezdit po světě a dělat si kamarády, zní možná lákavě, avšak věřte nám, realita u Vágnerovců je diametrálně odlišná. Kromě nás to koneckonců tvrdí například i britský Telegraph.

#3 Želvobanka

Želvy karety jsou po staletí loveny pro své vzorované krunýře, z nichž se vyráběly želví šperky a ozdobné kuriozity, čímž se postupně některé její druhy (zejména kareta pravá a obrovská) staly kriticky ohrožené. Světový fond na ochranu přírody (WWF) spustil před měsícem, přesně na Světový den mořských želv, tzv. „ShellBank“, databázi želví DNA, jež má celosvětově pomoci orgánům činným v trestním řízení při potírání pytláků. Samice mořských želv se totiž vracejí do oblasti svého narození, aby zde porodily další potomstvo. Želvy pocházející ze stejné lokality mají proto tendenci mít stejné genetické znaky a DNA želvího krunýře tak může přiřadit želvu k určitému geografickému regionu.

Už po měsíci používání zmíněná databáze přinesla  první ovoce. WWF testovala vzorky krunýřů pašovaných želv zabavených v Austrálii v letech 2020 a 2021 a zjistila, že nejméně polovina z nich pochází z konkrétních želvích hnízdišť v Tichém a Indickém oceánu. Další čtvrtina byla původem z jihozápadního Tichomoří a menší skupiny z Japonska, Malajsie a Karibiku. Orgány činné v trestním řízení tak mají nově k dispozici stále se rozšiřující seznam oblíbených pytláckých center, díky čemuž budou lépe vybaveni vůči nelegálnímu obchodu se želvími krunýři.

Zda tato databáze opravdu pomůže v boji proti pytlákům, zatím samozřejmě nevíme, každopádně si o ní můžete přečíst více v textu organizace Mongabay.

#4 Z módních salonů až do soudní síně

Známá kolumbijská módní návrhářka Nancy González, mezi jejíž klienty patřily například herečka Salma Hayek nebo zpěvačka Britney Spears, bude vydána z Kolumbie do Spojených států, aby se před tamním soudem zpovídala z údajného obchodování s exotickými a ohroženými zvířaty. Návrhářka podle obžaloby uplácela spolu s dalšími kumpány obyčejné Kolumbijce částkami v hodnotě 600 dolarů, za což požadovala převezení některého ze svých módních doplňků vyrobených z kůže ohrožených zvířat z Kolumbie do Spojených států. Gangu tak hrozí až 25 let vězení a pokuta v přepočtu zhruba 12 milionů korun.

Jak se po skončení newyorského týdnu módy co nejrychleji dostanete do nejbližšího vězení se dozvíte v textu InSight Crime.

Autor textu: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Martina Bartl

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.