Továrna na podvody: Epizoda IV – Nová naděje

Za tuto kauzu jsme získali ocenění IJ4EU Impact Award 2020.

Švédská policie předala Europolu všechny materiály od whistleblowera Alexeje, jenž pracoval v kyjevském call centru podvádějícím lidi. Europol je nyní má analyzovat a poskytnout policiím jednotlivých členských států. Vyšetřovat začala i česká policie.

Alexej v ukrajinské Továrně na podvody pracoval loni na podzim. Po pěti měsících sbírání materiálů se obrátil na švédské novináře z deníku Dagens Nyheter a švédskou policii a předal jim detailní informace a dokumenty z interního systému zmíněné podvodné organizace spolu s kontakty na více než tisíc obětí z padesáti zemí světa. Mezi nimi figuruje i dvanáct Čechů. Odhaduje se, že informace vynesené Alexejem jsou pouze špičkou ledovce a počet poškozených je mnohonásobně vyšší. Na projektu Továrna na podvody spolupracovalo pod hlavičkou OCCRP dvacet médií z celého světa včetně investigace.cz.

Švédská policie okamžitě zahájila předběžné vyšetřování, během něhož Alexeje dvakrát vyslechla, ukryla ho na bezpečném místě v Evropě a následně vyslechla i všech devatenáct známých švédských obětí. Informace od Alexeje rovněž poskytla Europolu, který by je měl analyzovat a v případě potřeby předat policiím jednotlivých členských států. „Míč je teď na straně Europolu,“ říká vyšetřovatel švédské Národní jednotky proti mezinárodnímu a organizovanému zločinu Arne Fors. Spolupráce s Europolem měla začít už v březnu. Kvůli koronavirové pandemii a tudíž i omezení volného pohybu se však vyšetřovatelé nemohli scházet a celá záležitost se odložila.

Továrna na podvody I: Dobrý den, tady miliony

V návaznosti na zveřejnění článků Dagens Nyheter podnikla kroky také švédská ministryně zahraničí Ann Linde. Na začátku března navštívila svého ukrajinského ministerského partnera za účelem navázání spolupráce. Ačkoli ukrajinského ministra zahraničí Vadyma Pristajka zjištění „rozrušila stejně jako švédskou ministryni“ a souhlasil s policejní kooperací obou zemí na případu, neudělala ukrajinská policie v tomto ohledu vůbec nic. „Pokud vím, na Ukrajině nebylo zahájeno žádné vyšetřování, a přitom je to call centrum právě tam. Ten zločin byl spáchán na Ukrajině. Normální by tedy bylo vyšetřování začít, nerozumím tomu, proč to neudělali. Do značné míry by to všemu pomohlo,“ hodnotí nedostatečnou spolupráci vyšetřovatel Arne Fors.

Případem se zabývá také česká policie. Na základě dokumentů poskytnutých švédskými kolegy zahájila dvě trestní řízení. „Obecně mohu sdělit, že během vyšetřování využíváme všechny dostupné informace a informační kanály, které mohou přispět k ukončení případů,“ uvedl pro investigaci.cz policejní tiskový mluvčí David Schön. Více informací vzhledem k probíhajícímu vyšetřování není k dispozici.

Autor článku: Lukáš Nechvátal
Autorka úvodní grafiky: Lenka Matoušková

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.