Sbohem, Česko! Do Ruska se fyzicky stěhuje jen pár desítek Čechů, virtuálně jich tam už ale sídlí tisíce

„Sbohem, Evropo! Tisíce Evropanů chtějí žít v Rusku“. „Evropané se stěhují do Ruska za lepším životem“. Podobné titulky zaplavily na jaře letošního roku ruská prokremelská média. Podle těch utíkají Evropané před hyperinflací, stávkami, vysokými daněmi, LGBT propagandou a rozšířenou rusofobií. Redakce investigace.cz zmapovala příběhy několika Čechů, kteří se v poslední době přestěhovali do Ruska, ať už fyzicky, nebo virtuálně prostřednictvím ruské sociální sítě VKontaktě, kterou vlastní firma s vazbami na Vladimira Putina.

Podle odhadu investigace.cz se v posledních letech fyzicky přestěhovalo z Česka do Ruska spíše několik jednotlivců, další desítky Čechů však tuto možnost zvažují. Vyplývá to z rozboru obsahu jejich komunikace na sociálních sítích. Redakce oslovila provozovatele stránek ruskaviza.cz, které nabízejí pomoc se zařizováním pobytu v Rusku, s žádostí o poskytnutí statistik. Provozovatel se ale odmítl k tématu vyjádřit. Podle statistik služby Similarweb navštívilo tyto stránky za poslední měsíc tisíc lidí. Od března letošního roku se návštěvnost zdvojnásobila.

Z Moskvy do války

Petr Michalů, pravidelný přispěvatel prokremlského serveru Infokurýr a hlasitý obdivovatel Putinovy a sovětské politiky, se do vysněné Moskvy přestěhoval v roce 2016. O tři roky později v otevřeném dopise prezidentu Vladimiru Putinovi, který zveřejnil na svém profilu na VKontaktě, požádal o udělení povolení k pobytu. Ukázalo se, že se na ruském území nachází nelegálně.

Petr Michalů. Zdroj: Facebook

„Celé čtyři roky jsem se v Rusku snažil zlegalizovat svůj pobyt!! Celé čtyři roky!! Úřady nejvyššího komisaře pro lidská práva, úřady prezidentských kanceláří, migrační služby a další úřady, policejní oddělení, poslanecké kanceláře, byl jsem v televizi, psaly o mně noviny apod. Měl jsem soudy, z mé vlastní iniciativy, chtěl jsem, aby se vše konečně vyřešilo. Psal jsem velice dobré dopisy (šestkrát) osobně prezidentu Ruské federace V. Putinovi, volal jsem na ty jeho přímé linky pro občany a tak dále a tak dále. Dovolal jsem se, odpovídal automat, že prý v pořádku, že jsem v pořadí, že automat vybere, který z 1 500 000 hovorů toho dne té přímé linky přepojí k prezidentovi,“ popisuje Michalů své nezdárné pokusy získat ruské povolení k pobytu. 

Aby finančně pokryl své aktivity v Rusku, vyzval své fanoušky ke sbírce na nákup auta, s nímž by rád objel Rusko a cestou budoval československo-ruské přátelství. Za předpokládaný 1 000 000 rublů (cca 330 000 Kč) si hodlal pořídit vůz UAZ Patriot ruské automobilky Lada. Vybrat potřebnou částku se mu ale nepovedlo.

V roce 2020 byl Petr Michalů zadržen policií a následně se dostal před ruský soud, který mu nařídil opustit zemi, což ho ale od života v Rusku neodradilo. Několik dní po začátku invaze do Ukrajiny na jaře minulého roku proto napsal další otevřený dopis ruskému prezidentovi, kde znovu požádal o udělení legálního pobytu, tentokrát formou politického azylu. Jako důvod uvedl svůj původ z „policejního a fašistického státu“.

Petr Michalů. Zdroj: Facebook

„Neustále mě blokují na fejsbuku, ruší mi profily, jsou proti mně vedené kampaně, v Česku je proti mně vedeno trestní stíhání za moji účast ve speciální vojenské operaci, kvůli podpoře Ruska,“ vysvětlil Michalů naší redakci údajné šikanování ze strany českého státu.

Zeptali jsme se ho i na jeho aktuální místo pobytu v Rusku. „Nyní jsem déle než tři roky na Donbase, ve válce. Účastnil jsem se s oddílem speciální vojenské operace, samozřejmě na straně Ruska proti fašistům. Byl jsem v Chersonu, byli jsme na pravém břehu (Dněpru, pozn. redakce), pak na levém, jel jsem kolem Kachovky, nadále žiju na Donbase,“ odpověděl redakci. Zda se jedná o pravdivé informace, se nám zatím nepovedlo ověřit. „Mám tisíce fotek z Donbasu, z Doněcka. Nemůžu o všem psát, je válka, je to nebezpečné, navíc nemůžu důvěřovat neznámým lidem,“ dodal.

„Závidím Rusům ten klid“

Skupiny na sociálních sítích zaměřené na Čechy se zájmem o vystěhování do Ruska obvykle čítají jen pár desítek uživatelů. Mezi nejčastější důvody tohoto kroku uživatelé uvádějí ztrátu důvěry v český stát, nespokojenost s politikou současné české vlády a podporu Ruska v konfliktu s Ukrajinou. „Bohužel, moje vlastní země se pro mě stává nepřátelskou,“ shrnuje jeden z členů facebookové skupiny Češi v Rusku.

„Jsme rodina, která v současné době emigrovala do Gruzie. Ale chceme do Ruska. Je tady někdo, kdo by byl ochotný pomoci? Řeči o politice stranou. V ČR jsem byl stíhán za podporu Ruska. Ruské velvyslanectví ale nereaguje,“ popisuje svůj problém další Čech v příspěvku podobné skupiny na VKontaktě. Podle našich informací pochází z malé obce Benešov nad Černou nedaleko Českého Krumlova. Redakci se nepodařilo dohledat žádné záznamy o jeho trestním stíhání za podporu Ruska, na naše dotazy muž nereagoval.

V komentářích k jeho příspěvku vystupují další dva Češi – Radomír, pracovník brněnské trafiky, a Ivana z Hradce Králové, oba v předdůchodovém věku (příjmení uživatelů jsou redakci známa, z důvodu ochrany soukromí je však v textu neuvádíme, pozn. red.). Oba také uvažují o odjezdu do Ruska. „Docela závidím ten život tam (v Rusku), asi kvůli klidu, který tady v Čechách není,“ glosuje Ivana vysněný život českého vystěhovalce v Rusku. „V květnu jedu do Prahy na ambasádu a do Ruského domu, snad se dozvím něco víc,“ slibuje si Radomír. Ani jeden z nich na naše dotazy k možnému stěhování do zahraničí neodpověděl.

Značka „Z“

Podobné sny má i Petra Boudníková. V komunitě lokálních výrobců kožených doplňků na severu Čech je dobře známá, řemeslu se věnuje přes 15 let. Její provozovna sídlí v malém městečku Hostinné v podhůří Krkonoš. Zpočátku se zaměřovala na výrobu postrojů a dalšího příslušenství určeného pro koně, které také chová. Později své produkty rozšířila o ručně vyráběné kabelky a brašny. Pod značkou Kertag a heslem „Divočina ve světě uniformity“ prodala za dobu své řemeslné aktivity více než 12 tisíc výrobků.

Kožená kabelka s písmenem Z z dílny Petry Boudníkové. Zdroj: Facebook

V minulém roce redaktor týdeníku Forum 24 Jiří X. Doležal upozornil, že autorka rukodělných kabelek šíří dezinformační příspěvky. Na sociálních sítích zastává antisystémové postoje už od roku 2014. „Bývala v pořádku, ale po okupaci Krymu začala tak otravovat s Ruskem, že ji mají už řadu let na Facebooku zablokovanou,“ předestírá novinář postoje bývalých přátel Boudníkové.

Dle Doležala značková prodejna Kertag začala loni nabízet speciální edici kabelek s písmenem Z, která však na oficiálním webovém e-shopu Kertagu chybějí. Zetkové kabelky nabízí Boudníková podle zjištění investigace.cz nově prostřednictvím letos vzniklé značky 00420 a propaguje je v antisystémových skupinách na Facebooku.

Její zájem o Rusko se vyhrotil na jaře letošního roku. Naše redakce dohledala zprávy Petry Boudníkové ve skupinách na Telegramu a VKontaktě, které jsou určené pro českou komunitu v Rusku. Vyptává se v nich krajanů se zkušenostmi s emigrací do Ruska a na možnosti stěhování do této země. Na otázky redakce, zda se jí nakonec povedlo přestěhovat a jakou má k tomu motivaci, dosud neodpověděla. 

Prokremelský policista

Pavel Nováček, rok 2016. Zdroj: Vkontaktě

Pavel Nováček, bývalý kriminalista z Teplic, si svůj profil na VKontaktě založil v roce 2014 po anexi Krymu. V té době navštívil Rusko a na svém profilu sdílel zážitky z cest. Kromě toho aktivně komentoval politické události, a to s jasně deklarovanými prokremelskými a protiamerickými postoji. Dnes má Nováček 4,4 tisíce sledujících. Poslední zpráva na jeho profilu v návaznosti na červnové zabití v Brně zní: „Banderovci v Česku začínají vraždit české občany, a to za potlesku probruselské české vlády. Je na čase se tomu postavit.“

K policii Nováček nastoupil v roce 2006 jako devětadvacetiletý. Začínal v postavení řadového policisty v Mostě. Po roce a půl se stal detektivem na hospodářské kriminálce v Teplicích. Během své kariéry se zabýval vyšetřováním podvodů kolem solárního byznysu v severních Čechách. Na základě této kauzy později natočil režisér Robert Sedláček kriminální seriál Sever s Jiřím Mádlem v hlavní roli policisty. 

V době, kdy šestidílná série běžela na ČT, Nováček u policie už několik let nepracoval. V roce 2015 byl totiž odsouzen k tříleté podmínce a čtyřletému zákazu práce u policie a ve státní správě. Důvodem byl úplatek od realitní makléřky, k němuž mělo dojít o čtyři roky dříve. Makléřce hrozilo trestní stíhání za podvody při prodeji nemovitostí a Nováček se údajně nabídl, že jí v této věci pomůže, pokud mu zaplatí 25 tisíc korun.

Pavel Nováček, bývalý kriminalista z Teplic: „Vláda se jen snaží odvést pozornost od vnitřních problémů a svého selhání během pandemie.“ Zdroj: Telegram, Golovanov

V hledáčku médií se Nováček znovu objevil před dvěma lety – tentokrát upoutal zájem ruských prokremelských novinářů Romana Golovanova a Vladimira Solovjova v souvislosti s kauzou výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Golovanov uvedl Nováčka jako svého známého z Česka. V komentářích pro ruské propagandisty Nováček zpochybňoval oficiální stanovisko tehdejší české vlády. „Neměli byste věřit vyjádřením české policie. Vláda se jen snaží odvést pozornost od vnitřních problémů a svého selhání během pandemie,“ prohlásil a dodal, že se v případě Vrbětic jedná o politickou objednávku ze strany české vlády.

Koncem minulého roku poskytl Nováček rozhovor i teplickému podnikateli ruského původu Alexandru Škabaturovi. Investigace.cz informovala o Škabaturovi v souvislosti s nelegálními směnárnami, jež slouží k nezákonnému převodu peněz do Ruska, přičemž jedním z provozovatelů takové směnárny byl právě tento ruský podnikatel.

Pavel Nováček v rozhovoru s Alexandrem Škabaturou. Zdroj: Youtube

V rozhovoru Nováček se Škabaturou kritizují uplatňování tzv. zákona o „popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy“ vůči podporovatelům kremelského režimu. „Nejčastějším zločinem v Česku je dnes propojení s Ruskem. Stačí mít vlastní názor, a už je to považováno za zločin,“ konstatuje bývalý policista v rozhovoru s Alexandrem Škabaturou. Redakci se zatím nepodařilo s Pavlem Nováčkem spojit.

Virtuální Rusko

Stejně jako Nováček se na sociální síť VKontaktě neboli ruskou obdobu Facebooku přesunulo mnoho českých uživatelů s prokremelskými názory již v roce 2014 po anexi Krymu. Mezi jejich nejčastější argumenty, proč to udělali, patří údajná neomezená publikační svoboda jejich příspěvků, které na západních sociálních platformách často bývají blokovány jako dezinformační nebo ohrožující demokracii. Moderátoři VKontaktě se naopak řídí doporučeními ruského cenzurního orgánu Roskomnadzor a blokují spíše příspěvky týkající se „fejků o ruské armádě“ nebo například „LGBT propagandy“.

Ladislav Kašuka v pořadu Máte slovo s M. Jílkovou. Zdroj: ČT

„Dnes zrušil Facebook mnou založenou skupinu, která měla již téměř 5 000 členů. Žádný konkrétní důvod nebyl uveden, pouze to, že skupina odporovala pravidlům Facebooku. Skupiny hlásicí přátelství s USA samozřejmě zůstávají,“ popisuje okolnosti vzniku prokremelského společenství Přátelé Ruska v České a Slovenské republice na VKontaktě Ladislav Kašuka, jenž se na svém profilu označuje jako „tělem Čech a duší Rus“. Jeho skupina pravidelně publikuje prokremelské zprávy v češtině a v červnu 2023 měla přes dva tisíce sledujících.

V roce 2017 se ukrajinští hackeři nabourali do počítače Bělorusa Alexandra Usovského, který měl za úkol vyhledávat potenciální zájemce s proruskými názory a nabízet jim finanční podporu ze strany ruského oligarchy Konstantina Malofejeva. Z odhalení hackerů vyplývá, že takovou podporu obdržel i Kašuka, v roce 2014 dostal 250 eur na organizaci české demonstrace proti NATO. Usovskij následně potvrdil pravost uniklých zpráv.

Skupina Přátelé Ruska v České republice. Zdroj: Vkontaktě

Další skupina na VKontaktě s podobným názvem, Přátelé Ruska v České republice, má přes 700 uživatelů. Podle jejich vlastního popisu jde o „neformální skupinu, která čelí zfanatizovanému jednostrannému pohledu západních i českých politiků a médií proti vynucenému postupu Ruska, které hájí přirozené zájmy své země, ruských obyvatel, ale ve svých důsledcích i rozumnou strategickou rovnováhu ve světě.“ Správce skupiny pravidelně sdílí zprávy prokremelského projektu Ruskaja Vesna, jež do češtiny překládá uživatelka Božena Weitingerová.

Proč to dělá, Weitingerová vysvětlila již dříve svým dlouhodobě velmi pozitivním vztahem k Rusku. „Přímo miluju jazyk, literaturu a vůbec kulturu, nemluvě o obdivu za roli SSSR v Druhé světové válce a vděk za osvobození naší vlasti v roce 1945. A to všechno až natolik, že se dokonce musím občas kontrolovat, zdali nesklouzávám k nekritickému obdivu všeho ruského a sovětského,“ napsala si na Facebook. 

Za své překlady pravidelně přijímá finanční dary od příznivců. „Smyslem Vašich peněžních příspěvků není nějaké moje nezasloužené ‚bohatnutí‘, ale taková spíše symbolická kompenzace toho, že kvůli překladům pro Vás zanedbávám výdělečné překlady a částečně asi i rodinný život. Vaše příspěvky mi tedy umožňují věnovat víc času této užitečné činnosti,“ píše ve svém profilu na VKontaktě. 

Ruská propaganda nespí

Loni se po prokremelských kanálech začalo šířit video s názvem Je na čase se přestěhovat do Ruska! (Time to move to Russia!, pozn. red.), které cizince nespokojené s životem ve vlastní zemi láká na levné energie, dobré jídlo, krásné ženy, bohatou kulturu a samozřejmě vodku. Podle zjištění ruských nezávislých serverů IStories a Meduza se tento počin letos dostal mezi nominanty na Nejlepší virální video, cenu udělovanou státním Institutem rozvoje internetu, dalším orgánem kremelské propagandy.

 

Webovou stránku movingtorussia.ru, kterou provozuje ruská firma Vista Migration, navštívilo podle dat služby Similarweb za poslední měsíc 3 000 lidí z celého světa. „Rozkvět kriminality, legalizace drog, LGBT propaganda. Ukazuje se, že mnozí obyvatelé Západu vidí Rusko jako Noemovu archu křesťanství,“ popsal motivace západních obyvatel Timur Beslangurov, šéf této firmy, prokremelskému deníku Komsomolskaja pravda. 

„V naší zemi jsou rodinné hodnoty pevně zakotvené v zákoně, zatímco Západ se stává ‚satanským‘. Mnozí teď obracejí svou naději k Rusku,“ uvedl Beslangurov a dodal, že podle jeho informací zvažují přestěhování do Ruska desítky tisíc lidí. Podnikatel byl mimochodem v letech 2011 až 2015 spolu s dalším partnerem z Vista Migration spolumajitelem karlovarského zámku Lužec, a to prostřednictvím české firmy Zámek Lužec s.r.o.

Autorka textu: Kristina Vejnbender
Úvodní fotografie: Petr Michalů během oslav 9. května. Zdroj: Vkontakte