Ohňostroj lží v Estonsku

Rozsáhlou dezinformační vlnu zaznamenalo Estonsko se začátkem pandemie Covidu-19. V současnosti se dezinformace ohledně zdravotnictví přesměrovaly na kremelskou válečnou propagandu. 

Firehose of Falsehood (volně přeloženo Ohňostroj lží)

Třináct redakčních týmů ze střední a východní Evropy se sešlo v projektu Firehose of Falsehood, aby podrobně prozkoumalo informační válku probíhající po celé Evropě a řízenou ruským státním aparátem. Projekt založený na využití analýzy dat a metadat s regionálními náhledy odhaluje nová spojení a spolupráci mezi zdánlivě nesouvisejícími weby a přináší lepší pohled na to, jak probíhá informační válka. Novináři z 13 zemí Evropy se zabývali tím, jak se v jejich vlastích šíří dezinformace. Jednotlivé proruské weby spolu podle jejich zjištění čile komunikují a spolupracují a v jejich aktivitách jim nezabraňují ani snahy jednotlivých vlád dezinformační stránky blokovat. Nahlédněte do zákulisí prokremelského, konspiračního a ultrapravicového dezinformačnho ekosystému v Estonsku.

Dezinformace se v Estonsku rozšířily současně s pandemií Covidu-19. Nyní ale webové stránky, skupiny a lidé, kteří dříve šířili dezinformace týkající se zdravotnictví, přesedlali na válečný narativ, a to včetně kremelské propagandy. Dezinformace se v Estonsku šíří ve velkém, některé stránky mají více než 500 tisíc návštěv měsíčně. I když jako zdroje neoznačují přímo ruská státní média, využívají obsahu stránek podezřelých z šíření kremelské propagandy nebo jsou s ruskou informační sférou propojeny jiným způsobem. Například často odkazují na weby jako Breitbart, Infowars, ZeroHedge, NewsFront a další.

Když letos v únoru začala invaze do Ukrajiny, Estonsko spolu s dalšími členskými státy EU zablokovalo ruské zpravodajské weby a kanály. Tím se omezilo jejich další rozšíření po Estonsku.

Dva weby, Baltnews a Baltija EU, šíří kremelský narativ do pobaltských zemí a naopak nadále, a to navzdory prokázaným vazbám na Rusko. Baltnews je přímo spojen s jedním z předních ruských televizních kanálů, Russia Today. Ačkoli web dlouho tvrdil, že je nezávislý, v roce 2019 změnil design a spojení s RT přiznal. Baltnews a Baltija EU jsou rovněž propojeny s Alexandrem Kornilovem.

Právě toho estonská Mezinárodní bezpečnostní služba (Eesti Kaitsepolitsei) označila za ruského vlivového agenta a země mu na základě rozhodnutí Národního policejního úřadu z bezpečnostních důvodů nedávno odebrala povolení k pobytu. Kornilov rovněž nemůže během následujících pěti let požádat o schengenské vízum. Baltnews a Baltija EU se také těší pozoruhodně vysoké návštěvnosti čtenářů z Pobaltí, a to kolem 120 tisíc měsíčně.

Stránky, které na dezinformační scénu nemají tak zjevné vazby, jsou většinou propojeny s estonskou krajně pravicovou politickou scénou. Tyto weby provozuje buď přímo konzervativní strana, nebo konzervativní politické osobnosti. Mezi nejvýznamnější příklady takových webů patří Uued Uudised a Objektiiv.

Informace shromážděné v rámci projektu Ohňostroj lží odhalují, že tyto stránky vychází obsahově z různých alternativních médií. Využívají například Breitbart a RMX News, jež jsou ideologicky a politicky zaujaté a k šíření své agendy používají zavádějící nebo nepravdivé informace. Dalším častým zdrojem je web ZeroHedge, jenž je hojně kritizován za šíření kremelské propagandy.

Pohledy na válku nebo její vliv na ekonomiku či migraci ze strany krajně pravicových stránek nebo politiků, kteří vedou konzervativní stranu, jsou často podobné ruským narativům. Krajní pravice a konzervativci však takové propojení popírají. Mezi 1,3 miliony obyvatel Estonska se dezinformace obohacené propagandou šíří prostřednictvím více než 35 krajně pravicových skupin, jež aktivně sdílejí články ve facebookových skupinách. Každá taková skupina má stovky, tisíce, nebo dokonce desetitisíce členů.

Článek vznikl v rámci projektu German Marshall Fund – Ruská informační válka. Mediální partner WDR v Německu nebyl financován GMF.

Telegram.ee a Vanglaplaneet jsou dezinformační kanály, které se distancovaly od jakýchkoli politických názorů. Jsou známé svými konspiračními teoriemi, jako je například placatá Země nebo chemtrails. Popularitu si získaly přístupem, že využijí neobvyklou myšlenku, kterou zjednoduší tak, aby byla pro jejich publikum snadno pochopitelná.

Při informování o válce na Ukrajině tyto stránky převzaly řadu konspiračních teorií, které už byly v oběhu. Patří mezi ně například tvrzení o laboratořích na výrobu biologických zbraní na Ukrajině. Správci těchto stránek si stojí za tím, že nemají žádné vazby na ruský stát. Odmítají také tvrzení, že by šířili nepravdivé informace, protože definice slova „nepravdivý“ je podle nich subjektivní.

Autorka textu: Kaili Malts, reportérka Delfi Estonia