Mezinárodní investoři kupovali mafiánské dluhopisy

V Itálii vypukl další skandál spojený s mafií. Mezinárodní investoři skupovali dluhopisy jištěné majetkem nejmocnější italské mafie, ’Ndranghety. Mezi investory nebyl nikdo z České republiky.

Mezi lety 2015 a 2019 byly takto prodány dluhopisy v celkové výši přibližně jedné miliardy eur (zhruba 26,5 miliard korun). Ty ale měly být jištěné takzvanými „špinavými penězi“ neboli výnosem z trestné činnosti ’Ndranghety. Se zprávou přišel po analýze finančních a právních dokumentů britský deník The Financial Times.

’Ndrangheta: jak funguje a jak se dostala do Česka

Dluhopisy vznikly z nezaplacených faktur, které italským orgánům veřejného zdraví (jako například ministerstvu zdravotnictví nebo hygienické stanici) vystavily společnosti poskytující lékařské služby. Většina těchto faktur byla sekuritizována legitimně, část faktur ale na dluhopisy převedly společnosti ovládané klany ’Ndranghety, jimž se nějakým způsobem povedlo vyhnout kontrolám praní špinavých peněz. Některé dluhopisy tak vydal například uprchlický tábor v jihoitalské Kalábrii, ovládaný touto mafiánskou organizací. Příslušníci mafie byli posléze odsouzeni za krádež desítek milionů eur z fondů Evropské unie na pomoc uprchlíkům.

Do dluhopisů investovaly hlavně penzijní fondy, hedgeové fondy a rodinné kanceláře, které se poohlížely po zajímavých způsobech výdělku s vysokou návratností v době rekordně nízkých úrokových sazeb. Mezi investory nebyl nikdo z České republiky. Investigaci.cz to potvrdil novinář Miles Johnson, který se zjištěním přišel.

Mezi nejvýznamnější kupce těchto dluhopisů vydaných ’Ndranghetou patřila jedna z největších evropských soukromých bank, italská Banca Generali. Ta spadá pod italskou pojišťovnu Assicurazioni Generali, jež v Česku vlastní pojišťovnu Generali. Banka prohlásila, že o žádných problémech s dluhopisy, které nakoupila pro své klienty, nevěděla. Údajně spoléhala na zprostředkovatele nákupu, že si případné praní špinavých peněz pohlídají.

’Ndrangheta je jednou z nejznámějších, největších a nejobávanějších mafií na světě. V současnosti ji tvoří stovky ’ndrin (jednotlivých klanů) po celém světě, které se zaměřují zejména na pašování drog a praní peněz. Podle odhadů Europolu generuje dohromady zhruba 44 miliard eur ročně (cca bilion 170 miliard korun).

’Ndrangheta: zrod nejmocnější mafie světa

Autor textu: Lukáš Nechvátal

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.