Grupo America: Mafiánský boss a covidová podpora

Šéf mezinárodní zločinecké organizace Grupo America neboli jedné z nejsilnějších mafií světa, která praktikuje byznys s kokainem ve velkém, čelí v Americe obvinění z mnohem přízemnějšího činu, než jsou vraždy a pašování drog: v době pandemie covidu-19 požádal o státní finanční pomoc, na kterou podle žalobců neměl nárok. A obdržel ji.

Kartelem Grupo America se investigace.cz zabývala přes pět let. Zjistili jsme, že tato zločinecká skupina působí v desítkách zemí a zásobuje Evropu tunami kokainu z Jižní Ameriky, přičemž její aktivity sahají až do České republiky

Dlouho unikala policii i díky své nepředvídatelnosti. Členové organizace jsou nesmírně opatrní, a proto je téměř nemožné infiltrovat její vedení. Policisté se domnívají, že strukturu vedení Grupo America tvoří zhruba patnáct nejvýše postavených osob, jež řídí kolem stovky důvěryhodných spolupracovníků na několika kontinentech. Ti pak podle potřeby zaměstnávají lokální zločince.

Drogy od Grupo America byly zabaveny například v USA, Velké Británii, Bosně a Hercegovině, Panamě, Austrálii, Španělsku nebo Švýcarsku. Na seznamu nechybí ani Česká republika.

Šéf

Mileta Miljanić, v Bosně narozený šéf této sítě drsných obchodníků s kokainem s vazbami na italskoamerickou mafiánskou rodinu Gambino a s nejméně tuctem vražd na kontě, podle trestního oznámení, které bylo zveřejněno ve středu minulý týden, obral americký Úřad pro malé podniky (Small Business Administration, SBA) o více než 150 000 dolarů (3,5 milionu korun) z fondů hospodářské pomoci podnikatelům během covidové pandemie.

V prohlášení připojeném k žalobě je uvedeno, že obvinění proti Miljanićovi vzniklo na základě jeho žádosti o úvěr od SBA, podané na začátku pandemie v březnu 2020 a týkající se řešení ekonomických problémů (Economic Injury Disaster Loan). V tomto případě Miljanićovy společnosti MDP Rebar Solutions LLC, která údajně podniká ve stavebnictví. Policejní vyšetřovatelé jsou naopak přesvědčeni, že se „firma nezabývá žádnou zákonnou činností, ale je to fiktivní společnost, jejímž prostřednictvím jsou distribuovány miliony dolarů členům a spolupracovníkům organizovaného zločinu“. Podle prohlášení FBI společnost zaměstnává kromě Miljaniće různé členy jeho rodiny a consigliera (poradce šéfa) ze známé mafiánské rodiny Gambino, který je v dokumentu označen jako „Individual-1“.

Grupo America: Kdo je tady šéf?

Podle zprávy Miljanić tvrdil, že společnost MDP Rebar dosahuje ročních příjmů přes 2 miliony dolarů (50 milionů korun). Vyšetřovatelé ovšem odposlouchávali Miljanićovy telefonáty a vyžádali si i záznamy z jeho banky, což jim potvrdilo, že MDP Rebar byla pouhou zástěrkou.

Od prosince 2018 do května 2021 bylo na tři různé bankovní účty společnosti složeno zhruba 6,8 milionu dolarů (160 milionů korun), pokračuje prohlášení. Z toho zhruba 5,7 milionu dolarů pocházelo výhradně od stavební firmy vlastněné společníkem rodiny Gambino, 810 000 dolarů na účty poslal Miljanić nebo jeho blízcí příbuzní, zbytek byly peníze poskytnuté ze strany SBA.

„Na základě zkoumání účtů společnosti MDP Rebar se nezdá, že by tato firma platila nějaké výdaje, které by byly spojené s výrobou stavebních výztuží,“ uvádí ve zprávě důstojník FBI William Dionne. Přibližně 1,7 milionu dolarů z výše citovaných příjmů společnosti (6,8 milionu) bylo totiž vyplaceno Miljanićovi, jeho manželce a třem dětem.

1,5 milionu dolarů pak podle všeho putovalo ke kápovi rodiny Gambino, společník této mafie dostal 925 000 dolarů a 484 000 dolarů obdržel další člen klanu Gambino. Zbytek peněz směřoval k jiným pochybným postavám, například 10 000 dolarů dostala přítelkyně zmíněného kápa Gambinů.

Ze zákulisí: Jak jsme zmapovali kartel Grupo America

Podle vyšetřovatelů Miljanić falšoval účetnictví, aby to vypadalo, že společnost MDP Rebar má větší výdaje než příjmy, a vyhnula se tak placení daní. V jednom z telefonních odposlechů Miljanić diskutoval s členem mafiánské rodiny Gambino o fingování výdajů. „Na materiál a další věci, aby to vypadalo, že máte ztráty,“ uvádí se v prohlášení. „Dělej, co musíš,“ odpověděl Miljanić.

Také analýza finančních záznamů MDP Rebar ukázala zjevné anomálie. V účetní knize společnosti bylo uvedeno více než sto plateb za „dodávky a materiál“ a „pronájem zařízení“ v celkové výši téměř 900 000 dolarů, vysvětluje se ve zprávě FBI.

V bankovních záznamech MDP Rebar se však žádné platby uvedeným dodavatelským společnostem neobjevily. Namísto toho, uvádí policejní dokument, připadly finanční prostředky Miljanićovi a jeho manželce, která část této sumy v hodnotě 85 000 dolarů použila k zaplacení svých účtů u American Express.

Minulou středu, kdy Miljanić poprvé stanul před soudem kvůli těmto podvodům, jej soudce Andrew Krause odmítl propustit na kauci. Celý případ se bude znovu projednávat 6. června.

Grupo America 1: Radiografie jednoho kartelu

Miljanićovi přitom není pobyt ve vězeňské cele cizí, v roce 2000 si v řeckém vězení odpykával trest za drogové delikty, v 80. letech pro změnu skončil za mřížemi v USA kvůli podvodům s kreditními kartami. V Americe byl opět zadržen 23. února minulého roku, a to kvůli držení zbraně, kterou FBI našla v zásuvce jeho nočního stolku, když u něj v rámci vyšetřování úplatkářství prováděla domovní prohlídku. Až dosud se mu však dařilo vyhýbat se trestům odpovídajícím jeho roli šéfa mezinárodního drogového syndikátu.

Autorka textu: Nina Kodhajová
Autor úvodní grafiky: Lukáš Nechvátal