Evropský úder proti ´Ndranghetě, která prala peníze i v Česku

Okolo devadesáti lidí bylo ve středu ráno zadrženo v souvislosti s policejní razií proti členům italské mafie ´Ndrangheta v Itálii, Holandsku, Německu, Belgii a státech Jižní Ameriky, informovala německá agentura DPA.

Podle Eurojustu, unijní agentury pro soudní spolupráci, která mezinárodní policejní akci koordinovala, byli zadržení obviněni z obchodování s drogami, praní špinavých peněz a vydírání. Akce s krycím názvem „Pollino“ byla výsledkem několika let intenzivního mezinárodního vyšetřování.

„Nemyslete si, že ´Ndrangheta vstupuje na trh prostřednictvím svých členů. Najímá si odborníky, účetní, právníky – a to nejen v Itálii, ale i v jiných zemích. Jsou to lidé, kteří jsou ve svých oborech a komunitách plně respektováni. Tohle je ´ndranghetistická buržoazie, její vzdělaná část. Je v podstatě neviditelná, ačkoliv naprosto zamořuje ekonomiku Itálie a dalších evropských zemí,” sdělil ve středu novinářům během tiskové konference Eurojustu v Haagu italský státní zástupce Federico Cafiero.

Víno, které se neodmítá

Operace „Pollino“ se v Německu zúčastnilo více než čtyři sta policistů, kteří se zaměřili především na klany ´Ndranghety v Severním Porýní-Vestfálsku a Bavorsku. V těchto spolkových zemích má italská mafie nejsilnější zázemí.

Spolkový kriminální úřad (BKA) prohledal 65 objektů, včetně domovů údajných členů mafie, obchodů s potravinami nebo restaurací. Podle agentury DPA byl mezi 14 zadrženými v Německu i 45letý majitel pizzerie z Pulheimu u Kolína nad Rýnem, který je považován za jednoho z hlavních podezřelých. Měl obchodovat s kokainem „ve velkém objemu“. V současné době vede tamní prokuratura vyšetřování proti celkem 47 obžalovaným z organizovaného zločinu, obchodu s drogami a příslušnosti k zahraniční kriminální skupině.

„Musíme si uvědomit, že ´Ndrangheta je ze všech italských mafií v Německu nejvíce zastoupená a je taky nejaktivnější. Nevíme zdaleka o všem, co dělají, mají zde spoustu aktivit. Zjistili jsme, že většina klanů se zaměřuje na byznys, který je zdánlivě legální. Například distribuce olivového oleje, vína nebo jídla do restaurací. Na majitele restaurací ale vyvíjejí nátlak typickým mafiánským způsobem: nevyhrožují, že zabijí jejich synovce, pokud si majitel neobjedná jejich víno. Stačí, když zmíní něčí jméno v konverzaci, dodají pár vágních vět, co by se třeba mohlo stát. To jako nátlak na majitele obvykle stačí. Ti jsou v pozici, kdy se musí rozhodnout, zda jejich víno – obvykle nevalné kvality – vezmou. Co mají ti majitelé dělat? Tímto způsobem od nich mafie inkasuje peníze, to je pro jejich působení v Německu typické,” sdělila reportérům z investigace.cz během osobního rozhovoru Dr. Sabine Vogt, ředitelka odboru závažného a organizovaného zločinu německého Spolkového kriminálního úřadu (BKA).

’Ndrangheta: zrod nejmocnější mafie světa

„Máme nicméně informace, že ´Ndrangheta je velmi mocná i v obchodování s drogami nebo v podvodech na pojistném automobilů,” dodala Dr. Sabine Vogt. To ostatně prokázalo i vyšetřování a středeční razie, během nichž se policejním sborům čtyř evropských zemí podařilo zajistit čtyři tuny kokainu, značné množství tablet MDMA (extáze), vysoké částky v hotovosti a auta, která měla sloužit „kurýrům” pašujícím drogy.

BKA dále předpokládá, že z nelegálních výnosů z prodeje drog jsou pořizovány nemovitosti, například restaurace, a ty jsou nakupovány a znovu prodávány za účelem praní špinavých peněz.

Většina rodin propojených s ´Ndranghetou, na které se současné vyšetřování zaměřilo, přišla do Německa z kalábrijského městečka Locri. Právě jihoitalský region Kalábrie je kolébkou ´Ndranghety – v současnosti nejmocnější mafie světa, jež kontroluje kolem 90 procent evropského trhu s kokainem a čítá okolo 6 000 členů.

Benelux a Česko: květiny a nemovitosti

V Holandsku měla ´Ndrangheta využívat rozvinutý obchod s květinami k tomu, aby skryla svou podstatně výnosnější nelegální činnost: pašování drog. V Belgii pak měla být aktivní zejména v Limburku, provincii na severovýchodě země sousedící s Holandskem.

Aktivity ´Ndranghety nicméně sahají i do Česka. Vlivný klan Raso-Gullace-Albanese v Praze legalizoval stovky milionů korun ze své nezákonné činnosti přes nákup nemovitostí na Starém Městě, Vinohradech, Žižkově nebo v Karlíně.

Mezinárodní operace podle BKA ukázala, že justice a policie unijních států musí ke kriminálním skupinám s přeshraničním dosahem přistupovat s přeshraniční strategií. I z tohoto důvodu hodnotí Spolkový kriminální úřad společnou operaci s krycím názvem „Pollino” jako úspěšnou.

´Ndrangheta: mocný kalábrijský klan u břehů Vltavy

 

Autoři: Jakub Šimák, Veronika Divišová

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do klubu Sester a bratrů v triku.