´Ndrangheta: mocný kalábrijský klan u břehů Vltavy

Jak jsme napsali v závěru článku ´Ndrangheta: jak funguje a jak se dostala do Česka, jeden z nejvýraznějších klanů této kalábrijské mafie působící v Česku je klan Raso-Gullace-Albanese.

Klan Raso-Gullace-Albanese se v 60. letech minulého století usadil v severní Itálii. „Vydělávají peníze na všem možném: od legálního obchodování s potravinami až po drogy. Pocházejí z oblasti Cittanova, která se stala nechvalně známou v 80. letech, a to kvůli únosům lidí. Za oběti únosů požadovali vysoké výkupné, a tak získali jejich základní kapitál. Ten pak investovali zejména do stavebních firem, firem na zpracování odpadu a logistických firem,“ říká italská specialistka na ´Ndranghetu z University of Essex Anna Sergi.

Než se klan zformoval do současné podoby, prošel dvěma krvavými mafiánskými válkami, takzvanými faidami. Výsadní postavení měl v Ligurii, neboť se mu podařilo infiltrovat do přístavu v Janově, tehdy důležité vstupní bráně kokainu do Evropy. Dnes už to sice neplatí, poněvadž ´Ndrangheta v tomto směru kontroluje i jiné evropské přístavy, avšak Janov si své významné postavení zachoval.

Po zhroucení komunismu ve střední a východní Evropě se pro kalábrijskou mafii otevřela další důležitá brána. Tentokrát do zemí ještě nedávno oddělených od zbytku Evropy ostnatými dráty. „To, že Raso-Gullace-Albanese působí v Praze, mě nepřekvapuje. Je to významný klan, který přes nákupy nemovitostí pere peníze po celé Evropě a Praha nebude výjimkou,“ dodává kriminoložka Anna Sergi.

S Raso-Gullace-Albanese jsou skutečně spojeny pražské developerské firmy. V rozmezí let 2008–2011 vlastnili emisaři tohoto klanu skrze skupinu českých firem sdružených pod hlavičkou GEO Investments a.s. v širším pražském centru několik činžovních domů.

Realitní zázemí v Praze vybudovali Andrea Nucera a Vincenzo Chiaro.

První z nich, jenž byl i prvním spolumajitelem GEO Investments, nyní žije v Abu Dhabi, kam utekl kvůli finančním podvodům a před možným stíháním. V záznamech z policejních odposlechů telefonních rozhovorů o něm ostatní ’ndranghetisté často mluví jako o „velkém kápovi Andreovi“. Nuceru v Abu Dhabi vypátral Interpol.

Policie jde po Nucerovi ale nejen kvůli jeho minulosti, v níž figurují faktury za neexistující služby, zakládání nelegálních skládek a nepovolené stavby. V současnosti je stíhán i za krach italské mateřské společnosti GEO, a to společně s top managementem italské banky Carige. Právě krach italské GEO ukazuje na propojení s Prahou i s ´Ndranghetou.

Nucerův obchodní partner z tohoto období Luca De Tomasi o něm prohlásil: „Naše podnikání se protlo kolem roku 2007, a to jen na necelý rok. On [Nucera] byl velmi agresivní podnikatel, vůbec jsme netušili, čeho všeho je schopný. Slyším-li jméno Nucera, stáhne se mi žaludek. Nechci, aby s námi bylo jeho jméno nadále spojováno.“

Druhým společníkem GEO Investments byl Vincenzo Chiaro, který je italskou protimafiánskou policií DIA označován za přímého člena klanu Raso-Gullace-Albanese. Ve spisu z policejní operace Terra di Siena byl Vincenzo Chiaro popsán jako člověk, jenž pro členy klanu Raso-Gullace-Albanese zakládal firmy, které posléze praly peníze z drog přes práce na veřejných zakázkách.

Chiaro také patřil k blízkým lidem samotného kápa klanu Carmela Gullaceho, řečeného Nino. Ten je stíhaný za mnohem závažnější zločiny: vraždu, vydírání, nelegální držení zbraní a únosy lidí.

Nucera s Chiarem v Praze investovali pod hlavičkou GEO (GEO Investments, GEO Ponte, GEO Czech Republic) minimálně do pěti developerských projektů a nakoupili domy za téměř 160 milionů korun, které hodlali renovovat a proměnit v luxusní byty.

Investice do realit jsou ideálním nástrojem na praní peněz. Australská agentura zodpovědná za boj s praním peněz AUSTRAC popsala hned deset způsobů, jak to funguje. Mezi nejpopulárnější patří legalizace peněz přes bankovní půjčky – legalizátor si na nákup nemovitosti vezme hypotéku, kterou pak postupně splácí z nezdaněných peněz. Podobně populární je i používání „špinavých peněz“ k zaplacení rekonstrukce domů na luxusní byty a jejich následný prodej. Výnos z takového prodeje je posléze řádně zdaněn a takto proprané peníze se stanou bezproblémovými a jako takové se vracejí do finančního systému. Fakt, že legalizace peněz se odehrává v jiné zemi než v té, kde byly protizákonným způsobem získány, práci vyšetřovatelů značně komplikuje.

Peníze ke koupi domů si společnosti pod hlavičkou GEO půjčovaly od zavedených bank, a to přestože v letech 2008 – 2010 do českých firem zastřešených GEO Investments a.s. putovaly ze zahraničí jako investice desítky milionů korun z Itálie. (Část těchto peněz dnes zpříjemňuje Nucerův život v Abu Dhabi.)

Společnost Genesi 5, která patřila do portfolia GEO, si za vypůjčené peníze zakoupila například karlínský činžovní dům v Křižíkově ulici 68. Podle kupní smlouvy, kterou máme k dispozici, ji přišel na 2 600 000 euro, což tehdy představovalo zhruba 63 284 000 korun. Dům chátral a bylo potřeba jej opravit. Cílem rekonstrukce se měly stát luxusní apartmány, jež by pak společnost výhodně prodala. Genesi 5 si proto požádala o úvěr ve výši 73 milionů Kč u Raiffeisenbanky. Úvěr dostala, ovšem později se ukázalo, že jej nebyla schopna splácet.

To bylo pravděpodobně dáno tím, že v roce 2010, kdy se Genesi 5 dostala do finančních problémů a přestala splácet úvěr, zkrachovala její mateřská společnost sídlící v Itálii GEO Investments SRL.

Italská policie tenkrát zjistila, že tamní banka Carige této společnosti poskytovala půjčky až do výše 80 milionů euro, tedy přibližně dvě miliardy korun, i když věděla, že jde o firmu napojenou na mafii. Podle italských zákonů musí podniky, jež se ucházejí o bankovní úvěr, předložit dokument známý jako „interdittiva antimafia“. Neboli jakési lustrační osvědčení o tom, že nejsou napojeny na mafii. Tady se ukázalo, že o mafiánskou firmu jde, a přesto půjčku dostala.

To italská média označila za „podivné rozhodnutí“ a policie ho začala vyšetřovat. Mezi jedenadvaceti stíhanými se objevil i Roberto Di Cursi. Tedy nikdo jiný než jednatel téměř všech společností v českém realitním impériu GEO. Di Cursi se k machinacím s financemi doznal a za spolupráci při vyšetřování si vyjednal čtyřměsíční trest vězení. Byl to už jeho druhý trest za finanční podvody a vyjednané čtyři měsíce se tak pouze přičetly k předchozímu trestu v podobě půldruhého roku vězení.

Praha, ilustrační foto Autor: Veronika Divišová

 

„Byl jsem zodpovědný za obchodní aktivity v Česku a na Slovensku, a to jako ředitel. V Česku jsme se firem postupně zbavovali, na Slovensku je tento proces ale mnohem delší. S Nucerou ani jeho společnostmi už nemám nic společného,“ prohlásil Di Cursi během rozhovoru pro investigace.cz.

V momentě, kdy byla italská GEO Investments SRL kvůli vyšetřování protimafiánskou policejní jednotkou odstavena od peněz, zkrachovala paralelně s ní i pražská dceřiná společnost GEO Investmens a. s. Její developerská firma Genesi 5 tak ještě stihla pražské byty rozprodat a šla do insolvenčního řízení.

Část firem spravovaná pod hlavičkou GEO Investments a. s. má dnes nové majitelky. Jednou je Barbara Chiusoli z italské Savony, druhou Slovenka Andrea Černáková. Ta má trvalý pobyt hlášený v Polomce, vesnici o třech tisících obyvatelích na středním Slovensku. Když ji reportéři z investigace.cz přišli v pátek 30. listopadu 2018 požádat o rozhovor, vyklonil se z okna domu její otec. O pražských realitách a podnikání své dcery se odmítal bavit, nicméně připustil, že Andrea Černáková žije v Praze ve společné domácnosti s Robertem Di Cursi. Firmy a s nimi spojené nemovitosti tak zůstávají v rodině.

Zlatá Pařížská

Další českou stopu zanechal klan Raso-Gullace-Albanese v napojení na prestižní firmy a reality. Mimo jiné i na jedné z nejdražších pražských ulic: Pařížské. Jde o skupinu italských developerů – Franca Manghiho a Tarcisia Persegonu. V Praze mají společně firmy Construzioni Manghi Tre Colli a Tre Colli Praha. V roce 2016 se Persegonovou italskou firmou Impresa Tre Colli  zabývala protimafiánská policejní jednotka v rámci operace Maglio. Pozatýkali tehdy 16 lidí, které policie obvinila z mafiánského spolčení, vydírání, praní peněz a korupce. Jak vyšlo najevo, obviněný politik Giuseppe Caridi, dopomohl firmám Gruppo Praga a Impresa Tre Colli k významné lukrativní zakázce – výstavbě jednoho z největších obchodních center se zlevněným značkovým zbožím (outlet) v Evropě. Outlet má dnes přes 50 tisíc metrů čtverečních a jeho součástí je 225 obchodů. Začal se stavět v roce 1999, první fáze byla dokončena v roce 2000. Další rozšiřování tohoto obchodního centra pokračovalo až do roku 2016.

Seravalle Scrivia outlet

Společnost Impresa Tre Colli se o stavbu outletu Serravalle Scrivia v severní Itálii dlouhodobě ucházela. A to v konsorciu s druhým developerem – holdingem firem pod jménem Gruppo Praga. Aby mohlo být centrum postaveno, bylo zapotřebí několika změn v územním plánu a řada stavebních povolení. Šéfem územního plánu byl místní politik Giuseppe Caridi. Policejní vyšetřování nazvané Maglio 1 později ukázalo, že mimo radnici pracoval i pro ´Ndranghetu, konkrétně pro klan Raso-Gullace-Albanese. Získat úřední povolení ke stavbě tak nebyl problém a v tomto směru většinou liknavá administrativa fungovala nebývale čile. Společnosti Gruppo Praga a Impresa Tre Colli zadaly stavební práce firmě RG Construzioni patřící Sergiu Romeovi. I on byl členem klanu Raso-Gullace-Albanese.

Giuseppe Caridi i Sergio Romeo byli v roce 2015 odsouzeni u italského Kasačního dvora. Soud je oba shledal vinnými z toho, že „se starali o komunikaci mezi jednotlivými členy klanu Raso-Gullace-Albanese, účastnili se schůzek a uznávali a respektovali hierarchie a vnitřní pravidla sdružení“. Oba dostali trest čtyři roky a osm měsíců.

Franco Manghi redakci investigace.cz popřel, že by cokoliv o spolupráci se členy ´Ndranghety věděl.

„Nemám žádné informace o spojení s ´Ndranghetou. Fakta, na která se odkazujete a která se nacházejí v různých médiích, pocházejí z roku 2007, kdy jsem já a společnost, kterou zastupuji – F.lli Manghi – ukončili spolupráci a účast na všech příslušných aktivitách projektu Outlet Serravalle. Dále vás informuji, že jsme nikdy neměli žádné vztahy a kontakty se společností RG Costruzioni SRL, kterou vedl pan Sergio Romeo a pan Giuseppe Caridi, které ve svém e-mailu zmiňujete.“

Tarcisio Persegonna se k našim dotazům už nestihl vyjádřit, v listopadu 2018 zemřel.

  • Infobox: Realitní projekty, na kterých se podíleli Manghi i Persegonna

Franco Manghi i Tarcisio Persegonna, než zemřel, čile podnikali s pražskými lukrativními realitami. Manghi jako developer a Persegonna se jako stavební dodavatel zaměřovali na luxusní byty a rekonstrukce obchodů typu Patek Philipe, Bulgari, Moncler nebo Prada. Mimo to je Manghi i autor projektů jako La Corte, jehož majitelem je firma Petrská Invest, v níž měl podíl Danilo Manghi. Tato firma koupila kousek od pražského náměstí Republiky čtyři domy z 18. století. Firma Manghi je pak přestavěla na 25 luxusních apartmánů a 8 kanceláří, jež poté jednotlivě rozprodala. Podobné projekty pak byly i Bolzanova, projekty Boheme nebo Moravská u Václavského náměstí.

Firma Manghi stojí i za rekonstrukcemi hotelů David, Thalia a Caruso – z nichž hotel David, jehož majitelem je přes firmu SIRA Praha Tarcisio Persegonna, v lednu 2018 vyhořel. Na následky požáru zemřelo pět lidí. Případ není ani po téměř roce dořešen, o příčinách požáru se zatím jen spekuluje.

Přestože praní peněz je často vnímáno jako zločin bez obětí, není tomu tak. Aniž bychom si to uvědomovali, legalizace peněz přes investice do nemovitostí má reálný dopad na život skoro každého z nás.

„Jakmile se do nějakého ekonomického odvětví dostanou peníze, které je potřeba legalizovat čili vyprat, znamená to, že tady existuje stínová ekonomika s nelegálními a nezdaněnými penězi, což je nezbytné vyšetřit. Tím pádem vzniká nutnost oficiálně subvencovat boj s organizovaným zločinem a podpořit i oběti organizovaného zločinu. Reálný dopad je pak ten, že platíme vyšší daně, ceny nemovitostí jsou takovými pochybnými investicemi neúměrně vyšroubované a na praní peněz se nakonec stejně přiživí i pouliční zločin,“ uzavírá Anna Sergi.

 

Autoři: Pavla Holcová, Lukáš Nechvátal, Jacopo Grande z investigace.cz a Luca Rinaldi a Lorenzo Bagnoli z IRPI

Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky