Zprávy roku 2022 podle popularity na Facebooku

Ukrajina, energetická krize a koronavirus. To byla témata, která v roce 2022 zaručovala místa na předních příčkách nejúspěšnějších zpráv sdílených na Facebooku. Nic z toho ale nepřekonalo krimi a informace o smrti celebrit. Oproti loňskému roku také klesl celkový počet sdílení a do dvaceti nejsdílenějších zpráv roku se dostaly jen dva konspirační a dezinformační servery.

Stejně jako loni přinášíme i letos malé ohlédnutí za osudem různých zpráv v roce 2022, zveřejněných na českém Facebooku. Celkem jsme analyzovali skoro přes půl milionu informací z 56 českých zpravodajských a publicistických webů, a to včetně serverů konspiračních či bulvárních, publikovaných od letošního ledna do Vánoc. K těmto účelům jsme využili služby Buzzsumo a CrowdTangle a zaměřili se na zprávy, jež mezi uživateli Facebooku vyvolaly nejvíce sdílení a reakcí.

Pouze 0,2 % lidí, kteří čtou naše kauzy, nás finančně podpoří.

Přidejte se k nám a pomozte nám bojovat proti organizovanému zločinu a korupci.

Pro naši analýzu jsme si opět jako základní údaj vybrali data o počtu sdílení článku na Facebooku. Na rozdíl od takzvaných lajků totiž sdílení ukazuje zvýšený zájem o danou zprávu. Ve dvaceti nejvíce sdílených článcích najdeme na prvních místech ty, které jsou spojené s úmrtím celebrit a s policejními zprávami. Teprve za nimi se umístily informace o koronaviru a Ukrajině.

Server Zpráva Počet sdílení
Extra Pátrání: Ztratila se malá Vanesa (11), neviděli jste ji? 11 093
CNN Prima News Zemřela zpěvačka Hana Zagorová. Celý život bojovala s krutou nemocí 9 722
TV Nova „Na tom videu jsi ty?“ Podvod šířící se Messengerem může zasáhnout i vás | TN.cz 8 817
TV Nova Neznáte ho? V nemocnici leží záhadný muž, nemá doklady a s nikým nemluví | TN.cz 7 451
TV Nova Policie našla ženu z Prahy! Zmizela a rodina měla strach o její život | TN.cz 7 186
Echo 24 Vyhrálo Švédsko. Tabulka nadúmrtí dokazuje, že lockdowny byly na nic | Echo24.cz 6 973
Parlamentní listy „Opusťte byt, stěhujeme sem Ukrajince.“ První případ vystěhování české rodiny. Maminka v slzách, doma dvouleté dítě 6 942
iDnes Beran: Povinné očkování nemá smysl, vakcína vyprchá, kolektivní imunita není | iDNES.cz 6 433
Infokurýr Výbušné video z Buči zachycuje důkaz, jak vojáci ukrajinské armády aranžovali na silnici mrtvá těla! 5 892
CNN Prima News Hunter Biden figuroval ve výzkumu smrtelných virů na Ukrajině 5 166
CNN Prima News Thon: Omikron se stal přirozenou vakcínou 4 731
TV Nova Policie vyhlásila pátrání po pacientovi. Pozor, trpí vážnou nakažlivou nemocí | TN.cz 4 647
iDnes Šimona mohou zachránit jen noví dárci kostní dřeně, v registrech vhodný není | iDNES.cz 4 395
CNN Prima News Zemřela nejdéle vládnoucí panovnice historie. Alžběta II. se dožila úctyhodných 96 let 4 336
CNN Prima News Povinné nošení respirátorů bylo nezákonné, rozhodl soud 4 294
TV Nova Dopravci v pondělí zablokují Česko. Vadí jim vysoké ceny paliva | TN.cz 4 226
Echo 24 Češi mají nejdražší elektřinu v Evropě. Přitom patří k největším vývozcům na světě | Echo24.cz 4 169
Česká věc Prahu začínají zaplavovat drahá ukrajinská auta řízená muži mladého a středního věku. Přijela se do ČR „ukrýt“ režimní nomenklatura a tamější mafie? 4 018
Seznam Zprávy Zemřela Hana Zagorová. Zpěvačce bylo 75 let 3 945
Parlamentní listy Jak jsme mohli tak naskočit USA. Šándor obrací kauzu Ukrajina 3 927

Počty sdílení ovšem nejsou jediným indikátorem zájmu. Facebook umožňuje projevit osobní postoj nejen lajkem, ale i dalšími emotikony vyjadřujícími pobavení (haha), smutek (sad), rozhořčení (angry) a tak dále. Podobně jako loni jsme i letos vybrali posty, které získaly nejvíce reakcí v těch emočně nejzatíženějších kategoriích.

Prvních pět míst, jež vyvolala nejvíce naštvaných reakcí (angry), patří zprávám CNN Prima News. V tomto směru obsadil první příčku článek o finanční pomoci Ukrajině, jejž těsně následovala zpráva o výrocích ekonoma Štěpána Křečka.

Asi nepřekvapí, že nejvíce smutných reakcí se týkalo úmrtí roku 2022, jimž vévodila smrt britské královny.

Facebooková reakce haha by měla vyjadřovat pobavení, což ovšem nemusí nutně znamenat, že daný post byl zamýšlen jako vtipný. Svědčí o tom i pětice článků v naší tabulce.

Emotikon srdíčka, který se v originále nazývá love, pak obvykle získávají ty zprávy, jež v lidech vzbuzují dojetí, což platí i pro naši pětici.

Reakce wow zase nejčastěji vyjadřuje překvapení.

Žebříčky nejúspěšnějších postů na Facebooku trochu mění naši perspektivu o tomto způsobu veřejné komunikace, protože z celého roku zvýrazňují jen pár extrémů a zanikají v nich zprávy z běžných týdnů. Přesto ale můžou posloužit jako ukázka toho, jaké typy článků vyvolávají největší zájem. Pokud data porovnáme s rokem 2021, zdá se, že ten letošní byl přece jen pestřejší než ten loňský.

Autor textu: Josef Šlerka
Seznam analyzovaných domén:

Zpravodajské servery a bulvár: ahaonline.cz. blesk.cz, express.cz, super.cz, extra.cz, parlamentnilisty.cz, aktualne.cz, denikn.cz, irozhlas.cz. seznamzpravy.cz, echo24.cz, forum24.cz, e15.cz, novinky.cz, denik.cz, idnes.cz, info.cz, hn.cz, lidovky.cz, ct24.ceskatelevize.cz, cnn.iprima.cz, tn.nova.cz, ceskenoviny.cz

Konspirační servery a dezinformační servery: ac24.cz, aeronet.cz, aeronet.news, aktax.cz, casopis-sifra.cz, ceskavec.com, ceskezpravy.eu, conematevedet.cz, czechfreepress.cz, czechfreepress.com, dt24.cz, e-republika.cz, erepublika.cz, infokuryr.cz, matrix-2001.cz, narodninoviny.cz, necenzurovanapravda.cz, necipujtenas.cz, nejvic-info.cz, nepodvoleni.cz, novarepublika.cz, novarepublika.online, nwoo.org, otevrisvoumysl.cz, outsidermedia.cz, pokec24.cz, pravdive.eu, pravyprostor.cz, protiproud.cz, protiproud.info, skrytapravda.cz, tydenikobcanskepravo.cz, veksvetla.cz, vipnoviny.cz, zvedavec.org, zvedavec.news