Většina velkých evropských bank se vyhýbá zdanění zisku

Evropská Transparency International vydala novou zprávu, která ukazuje, že většina evropských bank (ne)daní své výdělky v daňových rájích. Celkem 31 ze 39 analyzovaných bank si vykazuje zisky v zemích s nízkou nebo nulovou daní, a to navzdory tomu, že v těchto státech nemá žádné zaměstnance. 

Velké evropské banky vydělávají na svých evropských klientech – ať už jde o poplatky za vedení a správu účtu, hypotéky nebo i směnný kurz, klient musí platit. Většina bank ale peníze nechce vracet do státní kasy, a tak využívá nejrůznějších mezer v zákonech a své daně ze zisku odvádí v zemích, kde jsou daně ze zisku minimální nebo dokonce nulové – v takzvaných daňových rájích.

Využívají k tomu své lokální pobočky, které ale často fungují jen na papíře – nemají žádné otevírací hodiny ani zaměstnance. Největší evropské bance HSBC tak například za posledních pět let vydělali neexistující zaměstnanci v Saúdské Arábii přes 40 miliard korun. Deutsche Bank si díky svým duchům na Maltě zase přišla na více než 11 miliard korun.

Jen špička ledovce

To, že podobný přístup může být problém, který má dopad na všechny občany Evropské unie, si EU uvědomuje už delší dobu. Od roku 2015 tak platí direktiva, že banky musejí jako součást každoročních finančních závěrek zveřejňovat data za každou zemi, v níž působí.

„Jedině tak jsme byli schopni zjistit, jaký je přístup bank k placení daní ze zisku,“ vysvětluje k tiskové zprávě Elena Gaita z Transparency International EU. „A co se týká agresivní daňové optimalizace, banky jsou pravděpodobně jen špičkou ledovce. Pravidla pro placení daně ze zisku by se tak měla rozšířit i do dalších odvětví ekonomiky,“ dodává.

Podle zprávy vydané Transparency je nejoblíbenější evropskou bankovní destinací pro zakládání papírových poboček Malta, celosvětově jsou to Kajmanské ostrovy. Právě ty byly i přes obrovskou kritiku odborníků odstraněny z evropského seznamu podezřelých daňových rájů.

Trendem, na který zpráva upozorňuje, je i skutečnost, že banky postupně opouštějí extravagantní karibské daňové ráje a své pobočky, fungující jen na papíře, zakládají v mnohem tradičnějších evropských destinacích, jakými jsou Irsko nebo Lucembursko. I tady jsou ale schopné si vyjednat naprosto minimální daňové zatížení.

Autorka textu: Pavla Holcová
Autor úvodní fotografie: CC Pixabay

Tento text vznikl díky finanční podpoře čtenářů, jako jste vy. Přidejte se do Klubu neprůstřelných a podpořte naši práci.