Top manažer banky z kauzy Ázerbájdžánské čističky na peníze končí

Lukáš Nechvátal

V kauze Ázerbájdžánské čističky na peníze jsme zjistili, že estonská pobočka Danske bank přehlížela více než podezřelé transakce, které přes ni z několika britských skořápkových firem proudily. Jako jeden ze zdrojů peněz měla posloužit vytunelovaná ázerbajdžánská banka. Vzhledem k tomu, že do podvodu byli zapojeni vysoce postavení ázerbájdžánští politici a funkcionáři, jako například zástupce ředitele protikorupčního úřadu, kauza nebyla nikdy řádně prošetřena.

Mimo jiné jsme odhalili, že ázerbájdžánská a ruská vláda prostřednictvím čtyř skořápkových, offshoreových firem praly špinavé peníze, uplácely evropské politiky, nakupovaly luxusní zboží a investovaly do nemovitostí. Ony čtyři inkriminované firmy měly účty právě v estonské pobočce Danske bank, která na transakcích neshledala nic podezřelého. Podle informací OCCRP takto mohlo „vypráno“ až 10 milionů dolarů denně.

Vedoucí obchodního bankovnictví Danske bank Lars Morch, který měl mimo jiné od roku 2012 na starosti finanční operace v Pobaltí a všechno se mu tak dělo doslova pod rukama, se rozhodl odstoupit.