Tajuplná rezidence v Radlicích

Rezidence Panorama ční nad radlickým horizontem. V porovnání s okolím však tento uzavřený luxusní komplex vyčnívá i tím, kolik bytů zde vlastní prominenti z postsovětských republik. Ruský komunistický poslanec, bývalý šéf kyjevského dopravního podniku, manželé napojení na ruskou pračku peněz. Svá tajemství skrývají za branou nonstop střežené ulice, kterou sami vlastní.

Je chladné březnové ráno a nad pražskými Radlicemi visí těžké šedé nebe. Stoupáme po strmých schodech od stanice metra trasy B směrem k Rezidenci Panorama – areálu přepychových bytových domů. Mrholení přechází ve sněžení, které se promění v drobné kroupy. Na stráni před námi se vypínají holé stromy a šedé moderní budovy. Strohá architektura rezidenčních domů umocňuje nevlídnost dnešního počasí. Náš výstup po schodech zabrzdí dřevěný plot a uzamčená branka. „Soukromý pozemek – vstup zakázán,“ sděluje lakonicky cedule.

Autor: Lukáš Nechvátal

„Nevíte, jak bychom se mohli dostat do Klímovy ulice?“ ptáme se kolemjdoucí důchodkyně. „Mělo by se to dát obejít, vchod by měl být ze strany,“ odpovídá. „A proč je ta ulice odsud uzavřená?“ „To víte, bydlí tam cizinci, jsou to luxusní byty. Já bydlím kousek odsud v bytovce, už padesát let.“

Obcházíme Rezidenci Panorama ulicí Štorkánovou, avšak i tady jsou branky vedoucí k moderním budovám uzamčeny. Z jedné podzemní garáže zrovna vyjíždí luxusní vůz značky BMW. Majitelé zdejších bytů mohou do areálu vjet  elektronicky ovládanou branou. A pak už jsou pro neočekávaného návštěvníka nedosažitelní – v bezpečí svých nadstandardně střežených bytů. Oplocený areál s více než 140 byty, které v roce 2008 dokončil jeden z největších tuzemských developerů Central Group, totiž sledují všudypřítomné kamery a je pod nonstop dohledem správce objektu.

  • Rezidence Panorama

Developerská společnost Central Group dokončila projekt Rezidence Panorama v pražských Radlicích v roce 2008. Za výstavbu 146 luxusních bytů stavební firmou Skanska měla zaplatit 350 milionů korun. Uzavřený areál sedmi čtyřpodlažních domů s výhledem na Radlické údolí obklopený zelení se nachází jen pár set metrů od stanice metra Radlická na trase B. První fáze prodeje zdejších bytů byla spuštěna v roce 2006, ceny tehdy začínaly na 49 tisících korunách za metr čtvereční, dnes se pohybují kolem 100 tisíc. Před více než deseti lety lákal developer movité klienty na exkluzivitu: bezpečí, soukromí, nadstandardní správcovské služby, luxusní vybavení a výhled do krajiny.

Pohled na Rezidenci Panorama od stanice metro Radlická. Autor: Jakub Šimák

Mladá žena vynáší odpadky do popelnic vně oploceného areálu. Ptáme se, zda jsou některé z bytů stále k mání. Prý ano, ty luxusnější, více než stometrové. V nabídce realitní kanceláře Svoboda & Williams později nacházíme bezmála stotřicetimetrový byt s terasou za necelých 12 milionů korun. „V prodaných bytech ale často nikdo nežije, minimálně v těch, co jsou v našem baráku,“ usmívá se mladá žena, a než se brankou vrátí zpět do soukromého areálu, dodá: „Někdo si je koupil jako investici, asi hlavně cizinci.“

Z pračky do bytu

Právě investice ze zahraničí, konkrétně z Ruska, jsou důvodem naší dnešní návštěvy Rezidence Panorama.

Z bankovních dokumentů uniklých z litevské banky Ukio, jež má investigace.cz k dispozici, jsme totiž zjistili, že část peněz z podvodného finančního schématu takzvané ruské pračky značky Troika skončila v Česku. Litevská banka Ukio kvůli podezření z praní špinavých peněz dokonce přišla v roce 2013 o svou licenci. A některé pochybné platby z této banky putovaly i na účty Světlany Lvovové a Ilji Lvova, ruských občanů, kteří prostřednictvím firmy SEVILIA INVEST s. r. o. vlastní jeden z bytů v Rezidenci Panorama.

Ruské miliardy v Česku: pražské byty, servis tryskáčů, křišťálové lustry

V letech 2008–2013 přiteklo z různých účtů v litevské bance Ukio na český účet Světlany Lvovové celkem 8 834 000 korun, Iljovi Lvovovi pak 3 236 000 korun. Ilju a Světlanu Lvovovy jsme se snažili kontaktovat na adrese jejich bytu v Klímově 1. Bezúspěšně.

Zajímavé je, že v rámci podvodného schématu ruské pračky značky Troika přišla platba 50 tisíc korun i na účet Pavla Ryžkova, ruského občana, který je majitelem bytu hned ve vedlejším domě na adrese Klímova 4. Společně s Olgou Kritsinou vlastní v Rezidenci Panorama dva byty – jeden jako manželé a druhý přes firmu DAR COMPANY s. r. o.

Prozkoumané platební transakce z ruské pračky na špinavé peníze nasvědčují tomu, že tyto platby mohly pokrýt koupi, respektive pronájem zmíněných bytů.

Komunista v Porsche

Moderní šeď domů v Rezidenci Panorama ale nepřilákala pouze peníze z ruské pračky značky Troika. V katastru nemovitostí jsme zjistili, že jeden z bytů vlastní i firma Blackfil S.A. s. r. o. Ta od svého založení v roce 2006 patřila zámožnému ruskému politikovi a podnikateli Vladimiru Blockému. Dne 13. září 2016, tedy pouhých pět dní před svým zvolením do funkce poslance Státní dumy za Komunistickou stranu Ruské federace, přepsal celý podíl firmy Blackfil na svého otce Nikolaje. Ve svém majetkovém přiznání za rok 2015 sice přiznal příjmy z několika různých firem v celkové výši 329 milionů rublů (cca 111 milionů korun), žádná z nich však nesídlila v České republice. Blackfil S.A. s adresou v Rezidenci Panorama v předvolebním majetkovém přiznání ruského poslance zkrátka zmíněna nebyla.

Poslanec ruského parlamentu Vladimir Blockij. Zdroj: Superusee, CC BY-SA 4.0

Uvedený byt se má podle katastru nacházet na adrese Klímova 8, tedy přesně na opačné straně rezidenčního areálu než byt vlastněný manžely Lvovými. A jméno firmy Blackfil S.A. na zvonku opravdu nacházíme. Mačkáme tlačítko a po deseti vteřinách ticha se najednou ozývá bzučák, který nám odemyká vstupní dveře.

Překvapeně vcházíme dovnitř. Čekali jsme, že se někdo nejdříve zeptá, kdo jsme a co chceme. Dveře však za námi zapadnou a opět se rozhostí ticho. Jdeme po schodech nahoru a procházíme celou budovu, abychom zjistili, kdo nám otevřel. Všechny dveře jsou ale zavřené, nikde na nás nikdo nečeká. Chodby jsou ztichlé a prázdné, na podlaze v celém domě leží jen dvě rohožky. Sterilní prostředí nenarušuje nic, co jinak najdete na chodbách běžných činžáků: žádné uschlé muškáty v omlácených květináčích, pohozené boty, dětské odrážedlo nebo kočárek zamknutý k zábradlí. V jednom patře pouze visí na stěně malý černobílý surrealistický obrázek. Jinak nic.

Na zvoncích u bytů nejsou uvedena žádná jména. Nedokážeme tak zjistit, za kterými dveřmi má údajně sídlit firma Blackfil S.A. nebo bydlet rodina ruského poslance Vladimira Blockého. Ten měl na základě zjištění maďarských a ruských investigativních reportérů v minulosti volný přístup do zemí EU díky maďarskému povolení k pobytu.

To měl získal v rámci takzvaných zlatých víz neboli kontroverzního programu, který bohatým cizincům uděluje občanství či povolení k pobytu výměnou za významnou investici do tamní ekonomiky. V září 2016, kdy byl Blockij zvolen poslancem ruského parlamentu, se maďarského povolení k pobytu podle svých slov údajně vzdal. Důvodem měl být fakt, že ruská legislativa lidem ve vysokých funkcích druhé občanství či povolení k pobytu v cizí zemi výslovně zakazuje. „Zákony se musí dodržovat,“ vysvětlil Blockij svůj krok deníku Novaja Gazeta.

Scházíme zpět ke vstupním dveřím a zkoušíme ještě jednou zazvonit na firmu Blackfil S.A. Po deseti vteřinách ticha se opět ozve jenom bzučák. Pomalu nám dochází, že jde pravděpodobně o technický modus operandi, jak si odemknout vstupní dveře, a nikoliv o pozvání dovnitř. Byt, v němž papírově sídlí firma Blackfil, tak musí být prázdný.

Hledat na radlické adrese Vladimira Blockého, který byl v roce 2017 podle časopisu Forbes 48. nejbohatším ruským státním zaměstnancem s dvěma soukromými vozy Porsche, je tak ztrátou času.

Komunální tunel s pražským výjezdem

Lambuckij na zasedání kyjevské městské rady s hodinkami Breguet Marine, jejichž cena začíná na 10 000 dolarech (více než 227 tisících korun). Autor: Vladyslav Sodel

Na této adrese však nebydlí pouze ruští prominenti. Dalším zajímavým jménem je bývalý místopředseda Státní správy města Kyjeva a někdejší ředitel kyjevského dopravního podniku Kyivpastrans Nikolaj Lambuckij. Podle českého obchodního rejstříku je majitelem čtvrtinového podílu ve firmě Lambic line s. r. o., která v Rezidenci Panorama, konkrétně na adrese Štorkánova 16, vlastní byt (zbylé tři čtvrtiny jsou v rukou jeho manželky Iryny a synů Olega a Igora).

Lambuckij vedl Kyivpastrans od roku 2001 až do srpna 2014. Tehdy ho nově zvolený starosta a bývalý světoznámý boxer Vitalij Kličko odvolal z funkce kvůli obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele. V únoru 2015, tedy půl roku po odvolání Lambuckého, starosta Kličko oznámil výsledky hloubkového auditu Kyivpastrans. Kontrola zjistila, že v pokladně této městské firmy chybí tři miliardy hřiven (630 milionů až 1,2 miliardy korun, střední hodnota směnného kurzu hřivny ke koruně v letech 2004-2014 – pozn. red.). Ačkoliv Kličko neupřesnil, kdo měl být za tunelování Kyivpastrans zodpovědný, stín podezření padl i na dlouholetého ředitele Lambuckého. Toto podezření ještě prohloubilo zjištění ukrajinského protikorupčního projektu Naši groši (v překladu Naše peníze), podle něhož měl Lambuckij v letech 2012–2013 pořídit svým synům a manželce čtyři byty v lukrativních budovách v centru Kyjeva.

Dne 23. června 2014, tedy dva měsíce před obviněním ukrajinskou prokuraturou a následným odvoláním z funkce ředitele Kyivpastrans, si Lambuckij zřídil trvalé bydliště v Praze. A to na nám už známé adrese Štorkánova 16.

Nemáme co říci

Kvůli výše popsaným vlastníkům bytů v Rezidenci Panorama, na jejichž osobní účty proudily peníze z podvodných finančních schémat nebo kteří jsou ve své vlasti podezřelí z rozsáhlé korupce, jsme kontaktovali realitní kancelář Svoboda & Williams, která zdejší byty dodnes prodává a pronajímá. Chtěli jsme zjistit, zda její makléři zaznamenali zvýšený zájem ruskojazyčné klientely o tuto rezidenci ve srovnání s jinými nemovitostmi v jejich portfoliu. A jestli tato kancelář, zastupující v Česku prestižní mezinárodní realitní firmu Christie’s, prověřuje, zda platby za koupi či pronájem jimi nabízených bytů nepocházejí z podezřelých skořápkových firem se sídlem v daňových rájích.

Jak ukázaly kauzy Panama Papers nebo Paradise Papers, nastrčení ředitelé těchto firem totiž kryjí reálné vlastníky, jimiž jsou často právě prominenti autoritářských režimů, jakým je například současné Rusko. Tito prominenti se z různých důvodů, například kvůli nelegálnímu původu svých peněz, snaží svůj majetek utajit před veřejností. PR specialista realitky Svoboda & Williams dotazy investigace.cz odmítl komentovat s odůvodněním, že jejich makléři „bohužel k tomuto projektu nemají co říci“.

Česko na špici

Je večer, v bytech Rezidence Panorama se rozsvěcují okna a my scházíme dolů po schodech směrem ke stanici metra. Lukrativní soukromý areál, jehož obyvatelé vlastní spolu s byty i celou ulici, v nás zanechává rozporuplný dojem. Není to sice ostře střežená rezidence nepřítomných „ruských duší“, jak jsme se původně domnívali, zároveň však ilustruje, že Česko nadále patří ke špičce evropských zemí, v nichž si zbohatlíci ze zemí bývalého Sovětského svazu rádi ukládají své podezřelé peníze.

Autoři: Jakub Šimák, Lukáš Nechvátal
Autor úvodní fotografie: Jakub Šimák

Text vznikl za finanční podpory Nadačního fondu rodiny Orlických.