Prigožin vyhrál korupční anticenu. Stopy zanechal i v Česku

Vítězem letošní anticeny, kterou každoročně vyhlašuje organizace OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), se stal šéf soukromé paramilitární skupiny Vágnerovci a provozovatel petrohradské trollí farmy Jevgenij Prigožin, známý pod přezdívkou „Putinův kuchař“. Anticena se uděluje za největší přínos v oblasti organizovaného zločinu, korupce a praní peněz. Stopy Prigožinových obchodních aktivit jsou k nalezení i v České republice, kde podnikal už od roku 1999. Jeho bývalý spolupracovník v Česku působí dodnes.

Podle šéfredaktora a spoluzakladatele OCCRP Drewa Sullivana si Prigožin tuto cenu zasloužil za svou rozsáhlou činnost zaměřenou na „rozšiřování krutého a zkorumpovaného vlivu putinovského režimu, za ochotu páchat zločiny ve jménu Vladimira Putina a trestat jeho odpůrce“. 

„Prigožin je voják, který bojuje a vraždí ve jménu korupce. Vágnerova skupina není ničím jiným než bandou organizovaných zločinců podporovaných ruskou vládou,“ vysvětlil volbu poroty Sullivan.

Švejkův prapor

„Putinův kuchař“ zanechal své stopy také v Česku, kde si spolu s manželkou založil firmu už v roce 1998, tedy v době, kdy se věnoval hlavně podnikání v oblasti gastronomie. Firma RT – CONSULTING, s. r. o., se sídlem v Teplicích existovala až do své likvidace v roce 2016. Jako předmět podnikání uváděla nákup zboží za účelem jeho dalšího prodeje a zprostředkovatelskou činnost v oblasti obchodu a služeb. Čemu se však věnovala skutečně, není známo. Další informace o tomto podniku se dohledat nedají.

Se založením a registrací firmy Prigožinovi tehdy pomohl Oleg Šramko. „Byznysový kouč“ původem z Petrohradu, který rovněž podnikal v Česku, byl v průběhu prvního půl roku existence firmy jejím jednatelem. V poslední době se tento podnikatel a autor knihy „Filozofie bohatství“ věnoval pořádání byznysových školení, kde se představoval jako „dolarový milionář“, „zakladatel osmadvaceti úspěšných evropských firem“ a občan České republiky.

Oleg Šramko na konferenci OPORA RUSSIA, které se účastnil i Vladimir Putin. Zdroj: Facebook
V roce 2018 se Šramko účastnil společného diskusního panelu s Vladimirem Putinem. Zdroj: Facebook

V roce 2018 se Šramko dokonce účastnil společného diskusního panelu s Vladimirem Putinem na konferenci věnované podpoře ruských podnikatelů. To, jak těsně byl propojený s Českem, dokládá skutečnost, že v roce 2015 získal několik státních nízkoúročených úvěrů na opravu a modernizaci dvou teplických bytových domů, jež patří jeho společnostem. Výše částky čerpané ze Státního fondu na podporu investic odpovídá hodnotě 13,7 milionů korun. Redakce oslovila Šramka ohledně jeho spolupráce s Prigožinem. Do uzávěrky nám ale neodpověděl.

Další společnost spojovaná s Prigožinem, seychelská firma LinBurg Industries, Ltd., založila svou pražskou pobočku v roce 2017. Podle amerických úřadů byla LinBurg Industries vlastníkem soukromého Prigožinova tryskáče typu Hawker 125-800B s imatrikulací VP-CSP. Podle zjištění OCCRP Prigožin tímto tryskáčem létal do Afriky a na Blízký východ s ruskými žoldáky na palubě. Na podzim 2019 proto americké ministerstvo financí přidalo LinBurg na sankční seznam USA.

Podpisy Evgenije Prigožina a jeho manželky v zakladatelské listině firmy RT – CONSULTING, s. r. o.

Investigaci.cz a ruskému nezávislému deníku Novaja Gazeta se následně podařilo vypátrat další dvě firmy – Concorde Ventures a Wings Trade & Consulting –, jež jsou přes obchodní styky a nastrčené ředitele s Prigožinovými ruskými firmami propojeny.

O tom, jak často „Putinův kuchař“ v minulosti navštěvoval Česko, nemáme žádné informace. Jeho nedávný výrok ale potvrzuje, že má určitý přehled o českých literárních postavách. V říjnu uplynulého roku totiž tiskové oddělení společnosti Concord na ruské sociální síti VK zveřejnilo kuriózní Prigožinův komentář k dotazu českého telegramového kanálu neČT24, týkajícího se náboru žoldáků na území Česka.

„Ano, skutečně, v České republice máme obrovské množství náborových center. Obecně chci poznamenat, že občané České republiky bojují v řadách Vágnerovců perfektně… Češi jsou opravdu páteří některých jednotek Vágner. Opakuji, takzvaný ‚Švejkův prapor‘ se dokonale osvědčil na bachmutské frontě,“ napsal Prigožin posměšně.

Putinovi trollové

Cynické komentáře ohledně válečných zločinů, jejich obětí nebo pachatelů jsou ostatně Prigožinovou specialitou. „Jejich kontrakt skončil, pojedou domů,“ konstatoval podnikatel na začátku nového roku během návštěvy márnice plné mrtvých těl Vágnerovců, uložených v černých plastových pytlích. Vzápětí pak popřál krásný nový rok lidem, kteří pytle přinesli.

Záběr z videa během Prigožinovy návštěvy márnice. Zdroj: Youtube

Kořeny tohoto cynismu a krutosti částečně vysvětluje Prigožinova minulost. Velkou část mládí budoucí podnikatel a přítel ruského prezidenta strávil za mřížemi – v roce 1981 dvacetiletého mladíka leningradský soud odsoudil k 13 letům vězení za násilné loupeže a pouliční krádeže. 

O Prigožinově násilnické povaze svědčí i soudní spis, jejž získala redakce Meduza. Jedna ze scén loupeže je v něm popsána následovně: „Když jedna z Prigožinových obětí, náhodná kolemjdoucí, na jeho hrubou výzvu otevřela peněženku, Prigožin ji zezadu popadl za krk a začal ji dusit… Prigožin ženu dál škrtil, dokud neztratila vědomí, načež jí Prigožinův spolupachatel sundal boty a zlaté náušnice v hodnotě 50 rublů. Potom s odcizeným majetkem z místa činu utekli.“

Po předčasném propuštění v roce 1990 se bývalý kriminálník vrhl do podnikání – otevřel prodejnu rychlého občerstvení, později síť supermarketů a nakonec i luxusní restauraci v centru Petrohradu, kterou si oblíbil Vladimir Putin.

Netrvalo dlouho a Prigožin začal zabezpečovat catering pro Kremlem pořádané akce a jeho gastronomický podnik Concord Catering získal velkou státní zakázku na zajištění stravování ruských ozbrojených sil.

Jak ukázala práce finské novinářky Jessikky Aro a novinářky z ruské Nové Gazety Aleksandry Garmažapové, mimo výše zmíněné aktivity Prigožin provozoval i petrohradskou Agenturu pro výzkum internetu sídlící v Savuškinově ulici číslo 55, jež najímala levné internetové trolly, aby šířili kremelskou propagandu a dezinformace. Agentura se již v druhé polovině nultých let snažila ovlivňovat veřejné mínění Rusů.

Budova Trollí farmy v Petrohradě:

Jessikka Aro později musela dočasně opustit rodné Finsko kvůli výhrůžkám dezinformátorů (její příběh, stejně jako příběhy dalších lidí, jejichž osudy byly ovlivněn trolly, si můžete přečíst v českém překladu knihy Putinovi trollové).

Od roku 2010 začaly Prigožinovovy aktivity nabývat nového geopolitického rozměru. V roce 2015 se prostřednictvím internetových trollů pokusil zasáhnout do politických procesů a ovlivňování veřejného mínění v USA.

Jak popsala britská BBC, Prigožinova petrohradská agentura využívala k šíření dezinformací soukromé údaje amerických občanů, které získala skrze platformy jako PayPal, YouTube, Twitter, Facebook, Tumblr nebo Instagram. Vedle toho zakládala fiktivní účty na sociálních sítích, jež budily dojem, že patří americkým představitelům radikální levice i radikální pravice.

Koncem března 2018 se americká vláda proto rozhodla zařadit Agenturu pro výzkum internetu společně s Prigožinovými firmami Concord Catering a Concord Management na svůj sankční seznam. Díky tomu se do povědomí širší veřejnosti dostala i Vágnerova armáda, která měla být na Prigožinovy společnosti napojena.

Putinovi žoldáci

O tom, že za Vágnerovci stojí Jevgenij Prigožin, se mluvilo dlouhou dobu, „Putinův kuchař“ to ale odmítal uznat. V létě 2021 Prigožin dokonce zažaloval dnes již neexistují rozhlasovou stanici Echo Moskvy a jejího šéfredaktora Alexeje Venediktova za zmínku o tom, že je majitelem Vágnerovy skupiny.

Vágnerovci ve Středoafrické republice. Zdroj: Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU), ssu.gov.ua

K nezávislým novinářům má Prigožin ostatně dlouhodobě silně negativní vztahy. Například ve svém komentáři pro zpravodajský server Meduza přirovnal novináře z redakcí označených za „zahraniční agenty“ k nepřátelům lidu. „Během minulého režimu existovali nepřátelé lidu. Byli popravováni. A ty patříš do té kategorie,“ řekl novinářce Meduzy Lilii Japparově.

K financování Vágnerových žoldáků se nakonec otevřeně přiznal počátkem září 2022, tedy po šesti měsících od vypuknutí války v Ukrajině. Toho, jakým způsobem tato paramilitární skupina vznikla, existuje několik verzí. Podle jedné oslovili Prigožina jako mecenáše a sponzora přímo vojenští velitelé, kteří mu na oplátku poskytovali lukrativní armádní zakázky. Samotný Prigožin ale tvrdí, že skupinu založil sám z vlastní iniciativy.

Jeho bojovníci každopádně časem získali pověst žoldáků ochotných udělat „špinavou práci“, kterou ruská armáda nemůže provést otevřeně – nebo dělat nesmí. Například podporovat diktátorské režimy ve Středoafrické republice a v Súdánu nebo režim syrského autokrata Bašára al-Asada, kde jsou aktivity Vágnerovců zaměřené hlavně na ochranu nalezišť nerostných surovin – zlata, diamantů nebo fosfátů. Americké ministerstvo financí se dokonce domnívá, že přítomnost Vágnerovců v těchto lokalitách slouží jako zástěrka pro Prigožinův soukromý těžební byznys.

Rozkol elit?

Prigožinův vzestup po kariérním žebříčku od začátku doprovázely neshody s vysoce postavenými úředníky i vojáky z Putinova okolí. Podnikatel v minulosti kritizoval postup ruské armády v Sýrii – podle něj mohla „fungovat mnohem efektivněji“.

Jeho kritiku sklidila i takzvaná speciální vojenská operace v Ukrajině, která probíhá pod vedením ministra obrany Sergeje Šojgua. Válečnou taktiku začal otevřeně kritizovat poté, co ukrajinské síly na začátku října dobyly strategický uzel Lyman v Doněcké oblasti. Tehdy se postavil na stranu čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, jenž si nebral servítky a prohlásil, že by ruští velitelé měli přijít o svá vyznamenání a jít bojovat na frontu, aby ze sebe „vlastní krví smyli tu hanbu“. „Super, Ramzane, jen tak dál. Měli bychom tyto parchanty poslat na frontu bosé a s automatickou puškou v ruce,“ odpověděl Prigožin prostřednictvím tiskového oddělení své společnosti Concord.

Dlouhodobé neshody má Prigožin i s petrohradským starostou Alexandrem Beglovem, kterého obvinil z korupce, finančních podvodů, a dokonce i z podpory ukrajinské armády.

Že mnoha lidem leží „Putinův kuchař“ v žaludku, svědčí nedávné virální video, v němž muž vystupující pod jménem Saša Kurara oznamuje, jak si před mnoha lety s šéfem Vágnerovců odpykával trest. Podle Saši tehdy Prigožin patřil k nižší kastě vězňů – k takzvaným „uraženým“, kteří poskytují sexuální služby jiným vězňům.

Novinářům se zatím nepodařilo zjistit, zda je video pravdivé, nebo vyrobeno na zakázku. „Je ovšem zjevné, že cílí na podkopání Prigožinovy autority a ztížení náboru jeho žoldáků mezi vězni,“ podotýkají kolegové z Istories.

Postava Prigožina představuje podle Louise Shelley, jedné z porotkyň anticeny Osobnost roku OCCRP a odbornice na korupci z americké Univerzity George Masona, velký zvrat ve vnímání toho, co obvykle považujeme za korupci. „Prigožin prezentuje nový typ mocných lidí – nezastává žádnou státní pozici, je to jen zkorumpovaný jedinec schopný provozovat terorismus a masivně porušovat lidská práva v zónách konfliktů po celém světě,“ dodala Shelley.

Autorka článku: Kristina Vejnbender
Zdroj úvodní fotografie: ČTK / AP / Uncredited